ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ: Να είστε πάντοτε μάρτυρες ανθρωπιάς

ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ: Να είστε πάντοτε μάρτυρες ανθρωπιάς

Ο Ιταλικός Ερυθρός Σταυρός έγινε δεκτός σε ακρόαση στην αίθουσα Paolo VI. Ο Ποντίφικας επαίνεσε την ένωση για το μεγάλο έργο της και για την εγγύτητά της προς τους τελευταίους της γης και τους αόρατους της κοινωνίας.

«Ο πολιτισμός των αποβλήτων» προκαλεί έναν απροσδιόριστο αριθμό αόρατων, φυλακισμένων «στη σκιά της αδιαφορίας», αντιθέτως, το έργο σας υπενθυμίζει «τη ευαγγελική φιγούρα του Καλού Σαμαρείτη» και γεννά την ελπίδα για το μέλλον του ανθρώπου. Αυτά είναι τα λόγια ευγνωμοσύνης που ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε προς τα μέλη του Ιταλικού Ερυθρού Σταυρού, τα οποία δέχθηκε σε ακρόαση στην αίθουσα Paolo VI. Άντρες και γυναίκες, υπογραμμίζει αυθόρμητα, που αντιπροσωπεύουν αληθινούς «προφήτες», ικανούς να «ξυπνήσουν τον αδιάφορο κόσμο», να «ραπίσουν», με «τα λόγια και τη μαρτυρία τους» «τον κοινωνικό εγωισμό».

Ο πολιτισμός των αποβλήτων είναι ένας πολιτισμός χωρίς πρόσωπο

Ο Ποντίφικας ευχαριστεί τους περίπου 7.000 παρόντες για την «αναντικατάστατη υπηρεσία» που αποδίδεται κυρίως στην ικανότητα αναγνώρισης σε κάθε άτομο ενός «μοναδικού και ανεπανάληπτου» προσώπου, τους άντρες και τις γυναίκες που «ο πολιτισμός των αποβλήτων» προσπαθεί να τους αποκλείσει, χωρίς να «ακούσει το κάλεσμά τους και να αντιληφθεί τον πόνο τους». Αυτός στην πραγματικότητα, «αποτελεί έναν ανώνυμο πολιτισμό, χωρίς δεσμούς και χωρίς πρόσωπο» και «φροντίζει μόνο μερικούς, αποκλείοντας πολλούς άλλους». Ο Ιταλικός Ερυθρός Σταυρός, αντιθέτως, μαζί με το διεθνές κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, προωθεί «μια νοοτροπία που βασίζεται στην αξία κάθε ανθρώπινου όντος» και μια πρακτική που θέτει «στο επίκεντρο την κοινωνικής ζωής όχι τα οικονομικά συμφέροντα αλλά τη φροντίδα για τον άνθρωπο».

Η ανθρωπιά του Ερυθρού Σταυρού

Στην ομιλία του, ο Ποντίφικας επισημαίνει ότι η Ένωση εργάζεται σύμφωνα με τις αρχές της ανθρωπιάς, της αμεροληψίας και της ουδετερότητας, σκύβοντας με «αγάπη και χωρίς συμφέρον» πάνω από όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες, είναι θύματα φυσικών ή μεταναστευτικών καταστροφών, «κατά τη διάρκεια του επίπονου ταξιδιού τους στη θάλασσα». Αυτό το κριτήριο δράσης έρχεται σε αντίθεση με «την τάση, που δυστυχώς σήμερα είναι τόσο διαδεδομένη, να διακρίνει όσους έχουν ανάγκη της προσοχής και της βοήθειας από εκείνους που αντιθέτως, δεν την αξίζουν».

Κοιτάτε μέσα από τα γυαλιά της φιλίας              

Μέσα σε μια βαμμένη με κόκκινο χρώμα, αίθουσα Paolo VI, ο Πάπας Bergoglio υπενθυμίζει ότι όποιος «κοιτά τους άλλους με τα γυαλιά της φιλίας, και όχι με τους φακούς του ανταγωνισμού ή της σύγκρουσης, γίνεται οικοδόμος ενός πιο βιώσιμου και ανθρώπινου κόσμου». Τέλος, έκανε μια ιδιαίτερη σκέψη για τους «μάρτυρες» της αλληλεγγύης, και για εκείνους που «έδωσαν» τη ζωή τους για να βοηθήσουν όσους είχαν ανάγκη.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2022     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου