Σώζουμε το κοινό μας Σπίτι και το μέλλον της ζωής
Αύριο αρχίζει στο Βατικανό, μετά από περίπου τρία χρόνια από την Εγκύκλιο επιστολή του Πάπα Φραγκίσκου για τη φροντίδα της δημιουργίας, η διεθνής διάσκεψη «Σώζουμε το κοινό μας σπίτι και το μέλλον της ζωής πάνω στη Γη»
Σχεδόν τρία χρόνια μετά από τη δημοσίευση της εγκυκλίου επιστολής Laudato si’, ηχούν και πάλι τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου για τη φροντίδα της δημιουργίας: «τι είδους κόσμο επιθυμούμε να αφήσουμε σε εκείνους που θα έρθουν μετά από εμάς, στα παιδιά που μεγαλώνουν;». Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί η διεθνής διάσκεψη «Σώζουμε το κοινό μας Σπίτι και το μέλλον της ζωής επάνω στη Γη» που από αύριο και για δύο ημέρες θα διεξαχθεί στο Βατικανό, στη Νέα Αίθουσα της Συνόδου. Μεταξύ των διοργανωτών της εκδήλωσης και το κίνημα Global Catholic Movement (Gccm).
Δίνουμε το παράδειγμα με καλές πρακτικές
Η εκδήλωση, που σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από τον Οργανισμό για την Υπηρεσία της πλήρους Ανθρώπινης Ανάπτυξης , παρουσιάστηκε στις 26 Ιουνίου από το Γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας. Με αυτή την ευκαιρία, ο καρδινάλιος Peter Turkson και η Δρ. Flaminia Giovanelli, Ο Προϊστάμενος και ο Γενικός Γραμματέας αντίστοιχα του Οργανισμού, θα επισημάνουν το κύριο θέμα ολόκληρης της διάσκεψης, δηλαδή το να επιτύχουμε «να δώσουμε το παράδειγμα με καλές πρακτικές». Οι δύο μέρες στο Βατικανό, πράγματι, προτίθενται να θέσουν τα θεμέλια για να μεταβούμε από τη διδασκαλία της Laudatosi’, στη δράση σε όλα τα μέτωπα και τα επίπεδα, το ατομικό, το κοινωνικό, το πολιτικό και το εκκλησιαστικό. Επιπλέον, δεν θα συμμετέχουν μονό ειδήμονες του τομέα, αλλά νέοι και ορισμένοι εκπρόσωποι ιθαγενών λαών.
Ειδήμονες, νέοι και ιθαγενείς
Η διεθνής διάσκεψη διοργανώθηκε μαζί με την CaritasInternationalis, το Παγκόσμιο Καθολικό Κίνημα για το κλίμα και το Cidse, ήτοι μια διεθνής συμμαχία καθολικών αναπτυξιακών φορέων. Στην εκδήλωση θα παραστούν διάφοροι ειδήμονες του τομέα, όπως η Patricia Espinosa, μεξικανή διπλωμάτης και εκτελεστικός γραμματέας της σύμβασης πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC) και ο οικονομολόγος Nicholas Stern. Στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν επίσης ομάδες νέων και εκπρόσωποι ορισμένων ιθαγενών πληθυσμών, ιδίως της λεκάνης του Κονγκό και του Αμαζονίου.
Η Laudato si’ άλλαξε την Εκκλησία
Η συνάντηση για την ακρίβεια θα αναφερθεί στην Laudato si’ η οποία «κυριολεκτικά άλλαξε την πορεία της ιστορίας της Εκκλησίας στον τομέα του περιβάλλοντος». Πεπεισμένος από αυτήν, ο πατέρας Dario Bossi, ένας ιεραπόστολος του τάγματος Comboni, εδώ και χρόνια δραστηριοποιείται στη Βραζιλία ενάντια στην εντατική εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων. «Σε αυτή τη συνάντηση – λέει ο ιερέας – επιθυμούμε να καταδείξουμε το θέμα της γης, της υπερεκμετάλλευσης των ορυκτών πόρων και των συγκρούσεων που σχετίζονται με αυτή. Όσο αφορά σε όλες αυτές τις καταστάσεις – υπογραμμίζει – οδηγούμαστε στην ερμηνεία της Laudato si’ ξεκινώντας από την κραυγή του κόσμου, ξεκινώντας από πραγματικά επείγουσες καταστάσεις. Όπως λέει ο Πάπας Φραγκίσκος, συνέχισε πατέρα Bossi, «πρέπει να ξανασκεφτούμε αυτά τα μοντέλα έτσι ώστε να σταματήσουν να προκαλούν το θάνατο».
Η εξόρυξη ορυκτών στη Βραζιλία μια εμβληματική περίπτωση
Ο πατέρας Dario Bossi ζει πάνω από έξι χρόνια στο βορειοανατολικό τμήμα της Βραζιλίας και φέρνει τη μαρτυρία ζημιών που προκάλεσε ο άνθρωπος με την ανεξέλεγκτη εξόρυξη, ειδικότερα στον Αμαζόνιο. «Ο κόσμος – διηγείται – μας ζητά ρητά να παρέμβουμε ως Εκκλησία για να φροντίσουμε για την υπεράσπιση της επικράτειας εξαιτίας όλων των επιπτώσεων που συνεπάγονται της εξόρυξης». Σε αυτή την περιοχή πράγματι, βρίσκεται το μεγαλύτερο ορυχείο σιδηρομεταλλευμάτων στον κόσμο, το οποίο αξιοποιείται εντατικά για να στείλει μεταλλεύματα μέχρι την Κίνα, με το παράδοξο ότι συχνά τα τελικά προϊόντα επιστρέφουν στον τόπο προέλευσης του μεταλλεύματος.
Μετάφραση: ρφ