Σημαντικό το στήριγμα του Πάπα στους νέους της Ιαπωνίας
Ο Σεβασμιότατος Katsuhiro Mori είναι εξοικειωμένος με την ιαπωνική κοινωνία, όχι μόνο επειδή είναι ο ίδιος Ιάπωνας, αλλά επειδή αυτή την κοινωνία την έχει μελετήσει διεξοδικά και συνεχίζει να τη βλέπει, ασχολούμενος ιδιαίτερα με τους νέους. Για την πίστη, έχει κάνει διάφορες εκδόσεις και έχει δώσει πολλά μαθήματα. Είναι από τα πρόσφατα δημοσιευμένα βιβλία του έχει τίτλο «Ο Λόγος της Ζωής του Πάπα Φραγκίσκου» το οποίο επιδιώκει να μεταφράσει, με λέξεις που ταιριάζουν στην ιαπωνική κουλτούρα, τη διδασκαλία του Πάπα τον οποίο και πολύ εκτιμά. Ο Σεβασμιότατος Mori ήταν επίσης επικεφαλής επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής του Τόκιο.
Ο Σεβασμιότατος Mori και οι νέοι
Σήμερα πήγαμε να τον επισκεφτούμε στο κτίριο όπου ζει και εργάζεται και το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο εντυπωσιακό αρχηγείο μιας από τις ισχυρότερες οργανώσεις που σχετίζονται με τις βουδιστικές ενώσεις, το Sokagakkai. Θέλουμε να μάθουμε από αυτόν κάτι σχετικά με την τρέχουσα κοινωνική πραγματικότητα και τη νεανική κατάσταση:
Απ. – Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ιαπωνική κοινωνία και ιδιαίτερα οι νέες γενιές είναι ο μεγάλος αριθμός αυτοκτονιών των νέων που στατιστικά είναι για αυτούς η πρώτη αιτία θανάτου. Στο σημερινό σχολικό σύστημα δεν υπάρχει διδασκαλία της θρησκείας και ένα από τα θεμελιώδη ερωτήματα που θέτουν οι νέοι είναι: γιατί ζω; Και αυτή η ερώτηση δεν απαντάται. Υπάρχει επίσης πρόβλημα στις οικογένειες, επειδή μέσα τους δεν υπάρχει περιθώριο επικοινωνίας και συνάντησης, με την έννοια ότι και οι δύο γονείς εργάζονται για να μπορούν να στηρίξουν την οικογένεια, αλλά εργάζονται πάρα πολύ. Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο, έτσι δεν έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 60% των μαθητών γυμναστικής τρώνε μόνα τους και το ποσοστό αυξάνεται στο 80% στο γυμνάσιο. Ακόμα και το βράδυ για δείπνο: οι μπαμπάδες πηγαίνουν να δουλέψουν πολύ νωρίς το πρωί και επιστρέφουν πολύ αργά το βράδυ. Έτσι στη σημερινή οικογένεια δεν μεγαλώνουμε στην ανθρώπινη σχέση και αυτό σημαίνει ότι όταν τα παιδιά μεγαλώνουν και εκτίθενται στην κοινωνία, στον κόσμο της εργασίας και αντιμετωπίζουν δυσκολίες, δεν έχουν την ψυχολογική δύναμη να τα αντιμετωπίσουν. Έτσι, οι νέοι της Ιαπωνίας διασκεδάζουν, παίζουν, φαίνονται πολύ δραστήριοι, αλλά στο βάθος της καρδιάς τους λείπει αυτή η θεμελιώδης βάση των ανθρώπινων σχέσεων, έτσι τα προβλήματα παραμένουν μέσα σε αυτά.
Βρισκόμαστε στο Επισκοπικό Κέντρο Shinsei Kaikan, που σημαίνει "Η πραγματική ζωή" που συνοδεύει νέους καθολικούς στο Τόκιο για 80 χρόνια. Τι κάνετε εδώ, ακριβώς;
Απ.- Σε αυτό το μέρος οι νέοι συναντιούνται: ένας από τους κύριους σκοπούς είναι ακριβώς ότι είναι μαζί, μαγειρεύοντας, τρώγοντας μαζί, περνώντας το χρόνο μαζί για να δημιουργήσει τις ανθρώπινες σχέσεις. Οι νεαροί καθολικοί είναι πεινασμένοι και διψασμένοι για επικοινωνία. Το σχολείο της Ιαπωνίας είναι αυτό που περισσότερο δεσμεύει τους μαθητές από όλα τα άλλα σχολεία του κόσμου: δεν υπάρχουν καλοκαιρινές διακοπές, υπάρχουν πάντα δραστηριότητες και, σύμφωνα με την ιαπωνική νοοτροπία, όλα τα σχετικά με την εκπαίδευση μεταβιβάζονται στο σχολείο και ως εκ τούτου η οικογένεια παραμερίζεται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει αυτή η αδυναμία των καρδιών των νέων μέχρι την ενηλικίωσή τους. Επιπλέον, ο εκφοβισμός είναι κοινός μεταξύ των αγοριών.
Ο Πάπας μίλησε στους νέους: ακούσατε την ομιλία του. Ποια είναι η πρώτη εντύπωση σας;
Απ. – Η ομιλία του Πάπα ήταν πολύ όμορφη, αλλά η πρόκληση για αυτούς τους νέους καθολικούς είναι ότι ο κόσμος γύρω τους δεν είναι Καθολικός και επομένως δεν έχουν υποστήριξη που να τους βοηθά πραγματικά. Ο καθένας βρίσκεται μόνος του, απομονωμένος στις τάξεις, στην εργασία, οπότε η μαρτυρία είναι πολύ δύσκολη για τους νεαρούς καθολικούς. Είναι ωραίο που ήρθε ο Πάπας, που μίλησε απευθείας με τους νέους γιατί αυτό γίνεται ένα ισχυρό κίνητρο και μια ενθάρρυνση που σίγουρα θα τους βοηθήσει στη μαρτυρία τους.
Ο Πάπας Φραγκίσκος σε ένα σημείο είπε ότι τα πράγματα είναι σημαντικά, αλλά οι άνθρωποι είναι απαραίτητοι και τους κάλεσε να συμμεριστούν αυτή την πραγματικότητα.
Απ – Όταν έχετε λόγους που σας κάνουν να αισθάνεστε λυπημένοι και απομονωμένοι να ξέρετε ότι πρέπει να μάθουμε όχι να δίνουμε κάτι στους άλλους αλλά να το μοιραζόμαστε με τους άλλους: αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό και σημαντικό πέρασμα, διότι η κοινή χρήση δημιουργεί μια σχέση.
Για τους νεαρούς καθολικούς αυτό το κέντρο είναι μια ευκαιρία να κάνουν αυτό ακριβώς. Αυτό που έχουν στην καρδιά τους και δεν μπορούν να το μοιραστούν με τους άλλους σε άλλους τόπους της κοινωνίας. Όταν όμως συναντιούνται εδώ τότε αυτό όχι μόνο είναι εφικτό αλλά είναι ο σκοπός της συνάντησής τους. Εδώ μπορούν να μιλούν ελεύθερα και να βοηθούν ο ένας τον άλλον.
Η Εκκλησία της Ιαπωνίας δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις νέες γενιές; Πόσο ασχολείται με την ποιμαντική για τη νεολαία;
Απ. – Σας απαντώ με αυτό τον τρόπο: το πολύ όμορφο πράγμα για αυτόν τον Πάπα είναι ότι πέρα από τα λόγια, θέλει να φτάσει στις καρδιές των νέων, γι’ αυτό δε μιλάει από την οπτική γωνία εκείνων που θέλουν να διδάξονται, αλλά από την άποψη εκείνων που θέλουν να μείνουν με τους νέους ανθρώπους, με νέους ανθρώπους, που ανταποκρίνονται στην καρδιά τους. Μιλάει πάντα για το "εμείς", λέει ότι πρέπει να περπατήσουμε μαζί, είναι η λέξη που προτιμούν οι νέοι. Αυτό τους αγγίζει. Είναι η παρουσία του που πείθει και δείχνει την πνευματική του συνέπεια, επειδή πηγαίνει στις φυλακές, πηγαίνει
Μπορείτε να μας περιγράψετε την οργάνωση αυτού του Κέντρο για το οποίο τόσο φροντίζετε να στηρίξετε με διάφορους τρόπους;
Απ.- Υπάρχει μία ομάδα 5 ατόμων που είναι υπεύθυνα για όλες τις πρωτοβουλίες που γίνονται. Τη Δευτέρα βράδυ έχουμε ένα πρόγραμμα για φοιτητές που προέρχονται από το εξωτερικό και μιλούν αγγλικά και έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν εδώ. Τρίτη μαγειρεύουμε και τρώμε μαζί, την Τετάρτη το βράδυ υπάρχει μια στιγμή μελέτης μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης, με ταινίες, άρθρα κλπ. Την Πέμπτη ένας ιερέας διοργανώνει μια συνεδρίαση μελέτης του Λόγου του Θεού. Παρασκευή, από την άλλη πλευρά, υπάρχει, θα μπορούσαμε να πούμε, "σκέψης πάνω σε πολλούς τομείς", δηλαδή, επιλέγουμε πολιτική, διεθνή θέματα, για να κατανοήσουμε πώς να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα. Το Σάββατο είναι αφιερωμένο στην υπηρεσία της ενορίας τους.
Η παρουσία των νέων είναι πολύ ρευστή γιατί όσοι φοιτούν στα γυμνάσια πρέπει επίσης να εργαστούν για να βοηθήσουν να διατηρήσουν τον εαυτό τους και επομένως όλοι έχουν θέσεις εργασίας για 2, 3, 4 ώρες την ημέρα, σε αθλητικά κέντρα, σε εστιατόρια, σε 24ωρη σούπερ μάρκετ Περισσότεροι φοιτητές εξακολουθούν να εργάζονται, επειδή οι φόροι είναι πολύ υψηλοί και οι οικογένειες δεν το κάνουν. Συνεπώς, πρέπει να συμβιβάσουν όλες αυτές τις δεσμεύσεις. Υπενθυμίζω μια εικόνα: είναι σαν να αλλάζει η εποχή η μετανάστευση των πτηνών: όταν έρχονται εδώ, για παράδειγμα από τη Σιβηρία, σε κάποιο σημείο πρέπει να σταματήσουν να ξεκουραστούν. έτσι ώστε οι νέοι σε μια δύσκολη κοινωνία με τόσες πολλές προκλήσεις, στην καθημερινή τους μετανάστευση, να πάνε στο Κέντρο, να ξεκουραστούν, να ξαναρχίσουν τις πνευματικές τους δυνάμεις και ενέργειες, να ξαναρχίσουν και να επιστρέψουν πιο δυνατά στην κοινωνία.
+Ν