Σιγουριά γι’ αυτόν που υποδέχεται αλλά και γι’ αυτόν που γίνεται δεκτός
Ο Αρχιεπίσκοπος της Bologna μετά τη σφαγή των εργατών στην περιοχή της Foggia: “ζητούμε σεβασμό για τα πρόσωπα, όποια και αν είναι αυτά”. Χρειάζονται νόμοι για την υποδοχή, ανθρωπιστικοί διάδρομοι και βοήθεια στις χώρες καταγωγής, διότι “όταν γίνεσαι δεκτός γίνεσαι πιο δυνατός. Ας σεβαστούμε πρώτοι εμείς τους νόμους και τότε μπορούμε να ζητήσουμε και στους άλλους, που έρχονται σε να τους σεβαστούν”.
Η ασφάλεια είναι σημαντική, τόσο για εκείνον που υποδέχεται όσο και για εκείνον που γίνεται δεκτός.
Ο Σεβασμιότατος MatteoMariaZuppi, Αρχιεπίσκοπος της Bologna, ο οποίος στην 1 Οκτωβρίου πέρσι συνόδεψε τον Πάπα Φραγκίσκο στην άφιξή του Bologna στο χώρο της πρώτης υποδοχής για τους μετανάστες στον οδό Mattei, σχολιάζει τις τελευταίες επιβεβαιώσεις που αφορούν τις τρομερές συνθήκες της ζωής των εργατών στη Νότια Ιταλία, που προκλήθηκαν μετά ατυχήματα των εργατών στα περίχωρα της Foggia.
Καρδινάλιος: ο φόβος σε οδηγεί να βλέπεις στο πρόσωπο του άλλου ένα εχθρό.
Εργάτες που στην πλειοψηφία τους είναι μετανάστες και οι οποίοι “δεν μπορούν να ζήσουν στις τρύπες σαν τα ποντίκια” υπογράμμισε τρεις μέρες πριν από σήμερα ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ιταλίας, Καρδινάλιος Gualtiero Bassetti. Ο ίδιος εξέφρασε τη ανησυχία του για τον σεβασμό του ανθρώπου. Οι Ιταλοί δεν είναι ρατσιστές επανέλαβε ο Αρχιεπίσκοπος της Perugia, αλλά “φοβούνται, διότι δεν αισθάνονται προστατευμένοι, και ο φόβος σε οδηγεί στο να μη δέχεσαι πια εκείνον που έχει ανάγκη αλλά να προφυλάγεσαι από αυτόν. Είναι ανάγκη να ελευθερωθούν οι Ιταλοί από το φόβο που οδηγεί στο να βλέπεις στο πρόσωπο του άλλου τον εχθρό”.
Ο φόβος είναι κακός σύμβουλος
“Πολλές φορές ο φόβος είναι κακός σύμβουλος – λέει ο Σεβασμιότατος Zuppi, όμως είναι και μία πραγματικότητα, διότι όλοι είμαστε στην ίδια βάρκα. Η Εκκλησία που είναι κοντά σε όλους, δείχνει τα αληθινά προβλήματα, στον άνθρωπο, στο άτομο όποιο κ αν είναι με πολλή προσοχή”.
Δικαίωμα να μείνουν και δικαίωμα να φύγουν
Πάνω στο επείγον θέμα των μεταναστών στην Ιταλία, ο Αρχιεπίσκοπος της Bologna είναι πεπεισμένος ότι “πέραν από τα ispot, τα tweet, υπάρχει ανάγκη των νόμων και είναι σ’ αυτούς που θα φανεί τι μπορεί να κάνει το κράτος για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Σκέπτομαι πχ στις συζητήσεις των ανθρωπιστικών ή τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κανείς να εξασφαλίσει το «δικαίωμα να φύγει ή να μείνει’ που είναι στη βάση της επιλογής της Εκκλησίας να βοηθήσει για να μπορέσουν να μείνουν στην πατρίδα τους να ξεκινήσουν την περιπέτεια της μετανάστευσης, να τους εξασφαλίσουν τη δυνατότητα εγκατάστασης σε χώρες που διακρίνονται για την ανθρωπιά τους”.
+Ν