Σε μια δύσκολη στιγμή, η Παρουσία αποτελεί τη «μεγάλη ελπίδα»

7

Σε μια δύσκολη στιγμή, η Παρουσία αποτελεί τη «μεγάλη ελπίδα»

Η ελπίδα μέσα από μια αλήθεια που σώζει, ένα φως που είναι δυνατότερο από το σκοτάδι, μια πορεία που μεταμορφώνει την καρδιά. Όλα αυτά αποτελούν την Παρουσία και ο Πάπας, αμέσως μετά τη σημερινή γενική ακρόαση, θέλησε να υπενθυμίσει στην Εκκλησία σε κάθε γωνιά του κόσμου, τη σημασία της λειτουργικής περιόδου που πρόκειται να ξεκινήσει. «Κατ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς για πολλούς, ας προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε εκ νέου τη μεγάλη ελπίδα και τη χαρά που μας χαρίζει η έλευση του Υιού του Θεού στον κόσμο», είπε ο Φραγκίσκος στους πιστούς στα γαλλικά, ενώ απευθυνόμενους προς εκείνους που μιλούν ιταλικά – υπογράμμισε ότι η πρόσφατη μεγάλη εορτή του Χριστού Βασιλιά του Σύμπαντος δείχνει ότι ο Χριστός «μας απελευθέρωσε από τη δύναμη του σκότους, για να μας εισαγάγει στη Βασιλεία και να μας καταστήσει αξιόπιστους μάρτυρες της σωτηριακής αλήθειας».

Μελετείστε κάτω από το φως του Λόγου
Οι προσευχές αυτής της σπουδαίας εορτής του Χριστού Βασιλιά, είπε επίσης ο Πάπας στους γερμανόφωνους πιστούς, στρέφουν την προσοχή μας «στην επιστροφή του Ιησού κατά το τέλος του χρόνου» και ότι παρ’ όλα αυτά, ο Χριστός «έρχεται ήδη από τώρα μέσα από τους μικρούς και τους αναγκεμένους για να μας προετοιμάσει, πλήρως, για τη σπουδαία συνάντηση μαζί Του».

Προς τους αγγλόφωνους πιστούς ο Φραγκίσκος ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της πορείας των τεσσάρων Κυριακών της Παρουσίας, με την οποία αρχίζει το λειτουργικό έτος, το φως του Χριστούς μπορεί «να φωτίσει τα μονοπάτια μας και να διαλύσει τα σκοτάδια των καρδιών μας». Και με τους ισπανόφωνους πιστούς ο Πάπας ολοκλήρωσε ένα ιδανικό πνευματικό μωσαϊκό, καλώντας τους «να αφιερώσουν στιγμές προσευχής» στην Παρουσία, «διαλογιζόμενοι υπό του φωτός του Λόγου του Θεού, ώστε – επιβεβαίωσε – το Άγιο Πνεύμα που κατοικεί μέσα μας να μπορέσει να φωτίσει την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε και να μεταμορφώσει την καρδιά μας, εν αναμονή της Γέννησης του Κυρίου μας Ιησού».

Οι Θείες Λειτουργίες «Rorate»
Ένα παράδειγμα φωτός που νικά το σκοτάδι, υπό αυτή την έννοια, δίνεται από τις θείες λειτουργίες «Rorate» – από τα πρώτα λόγια του εναρκτήριο ύμνου Rorate coeli desuper (εγὼ ὁ κατασκευάσας φῶς καὶ ποιήσας σκότος), από το βιβλίο του Ησαΐα – που είναι αφιερωμένες στην Αειπάρθενο Μαρία και τελούνται πριν από την αυγή, υπό το φως των κεριών, περιμένοντας τη γέννηση της νέας ημέρας. Τέλος, χαιρετώντας τους πιστούς που μιλούν την πολωνική γλώσσα, είπε να τιμήσουν με αυτό τον τρόπο τη Μαρία στις εκκλησίες τους.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου