Sandri: φιλανθρωπία σε περιόδους πανδημίας, ώστε να μην εγκαταλείπουμε όσους υποφέρουν

Sandri: φιλανθρωπία σε περιόδους πανδημίας έτσι ώστε να μην εγκαταλείπουμε όσους υποφέρουνSandri.jpeg

 

«Ένα σημάδι ελπίδας αυτή την τόσο φοβερή στιγμή».

Ο καρδινάλιος Leonardo Sandri, πρόεδρος της Ρωμαϊκής Συνόδου για τις Ανατολικές Εκκλησίες παρουσιάζει τον φάκελο σχετικά με τις έκτακτες φιλανθρωπικές δράσεις που προωθούνται από το Dicastero και από τους οργανισμούς Roaco (Riunion for the East Churches Aid Works) για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης εξαιτίας του Covid, που παραδόθηκε τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020, στον Πάπα κατά τη διάρκεια των ευχών προς την Ρωμαϊκή Κουρία.

Συνέργεια μεταξύ φορέων

Το έγγραφο αναφέρει έναν εξωπραγματικό νούμερο, 9.574.907,74 ευρώ, που προορίζονται, ανάλογα με τις ανάγκες και την κρισιμότητα, για την Αρμενία, τη Λευκορωσία, τη Βουλγαρία, την Αίγυπτο, την Ερυθραία, την Αιθιοπία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, τους Αγίους Τόπους (Παλαιστίνη, Ισραήλ, Ιορδανία και Κύπρο), την Ινδία, το Ιράν, το Ιράκ, το Καζακστάν, το Λίβανο, τη Β. Μακεδονία, την Πολωνία, την Ρουμανία, το Σεράγεβο, τη Συρία, την Τουρκία και την Ουκρανία. «Μια προσπάθεια της Ρωμαϊκής Συνόδου και όλων των φορέων που βοηθούν τις εκκλησίες μας σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Μιλάμε για μια αυθεντική συμβίωση, για μια συνέργεια, για μια εξαιρετική αρμονία αυτών των οργανισμών που ενώνονται κάτω από τη μία και μοναδική επίγνωση: μαζί μπορούμε να βγούμε από αυτή την κατάσταση» σημειώνει ο καρδινάλιος Sandri.

Να μην αφήνουμε μόνους όσους υποφέρουν σε περιόδους πανδημίας

Η Ρωμαϊκή Σύνοδος είχε δεχτεί την πρόσκληση του Φραγκίσκου να μην αφήσουμε μόνους όσους υποφέρουν όπως και τους φτωχότερους να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια έκτακτη κατάσταση που προκαλείται από την πανδημία. Για το σκοπό αυτό το Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης Cec(Congregation for the Eastern Churches) σε συνεργασία με την Cnewa (Catholic Near East Welfare Association) – Pmp (Pontifical Mission for Palestine) και σε συνεχή συνεργασία με άλλους οργανισμούς που απαρτίζουν την Roaco διασφάλισαν την υποστήριξη σε πολλές παρεμβάσεις, αναφερόμενες μέσα στο φάκελο. «Οι προσπάθειές μας έχουν επικεντρωθεί κυρίως σε έργα που προορίζονται για την Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ινδία» εξηγεί ο πρόεδρος. «Όσον αφορά στην Αφρική, δίνεται μεγάλη προσοχή στην Αιθιοπία και τη Ερυθραία. Αλλά η υποστήριξή μας δεν είναι υποδεέστερη και για άλλες αναξιοπαθούσες περιοχές του κόσμου. Για εμάς, οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί αυτή τη στιγμή, για τη Συρία και τον Λίβανο, παραμένουν εξαιρετικά σημαντικές, χωρίς να ξεχνάμε αυτό που έχει γίνει στην Αίγυπτο, το Ιράκ, τους Αγίους Τόπους και ιδιαίτερα την Παλαιστίνη. Εδώ βρίσκεται το Πανεπιστήμιο της Βηθλεέμ, το οποίο είναι ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα μεγάλης σημασίας για την επίτευξη της πορείας της αδελφοσύνης που ο Πάπας Φραγκίσκος συνιστά μέσα από την εγκύκλιό του «Fratelli Tutti».

Βοήθεια μη αναμενόμενη

Παρά την οικονομική αβεβαιότητα, έχει διασφαλιστεί μια σημαντική βοήθεια επειδή η Εκκλησία καλείται να συνεχίσει να εργάζεται για να θεραπεύσει τις πληγές και τα τραύματα που παραμένουν ανοιχτά ή εκείνα που ανοίγουν εκ νέου. Μεταξύ αυτών, προφανώς είναι και η πανδημία. «Θα επιθυμούσα να υπογραμμίσω ότι πίσω από εμάς βρίσκονται όλοι εκείνοι που με γενναιοδωρία κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν. Θα ήθελα να επισημάνω εκείνα τα άτομα που, παρά το ότι δεν διαθέτουν σπουδαίους πόρους, μέσα από τη φτώχεια τους, με μεγάλη αξιοπρέπεια, μπόρεσαν να συνεισφέρουν για τους αναγκεμένους αδελφούς μας».

Ισχυρό μήνυμα ενόψει του αποστολικού ταξιδιού στο Ιράκ

Να βιώσουμε με αποφασιστικότητα και ενθουσιασμό την φιλανθρωπία, και πρώτα απ’ όλα τη δικαιοσύνη προς τους φτωχούς και εκείνους που υποφέρουν, αποτέλεσε τον σκοπό που ένωσε οργανισμούς όπως η Caritas Internationalis, Cahtolic Relief Services, Missio – München, Kirche in not, Kindermissionwerk, Renovabis και τη Cei. Στην ειδική κατάταξη των κατανεμημένων κεφαλαίων, ξεχωρίζουν στην πρώτη θέση, οι Άγιοι Τόποι με 3.419.158,86 ευρώ, ακολουθούμενοι από τη Συρία με 1.266.881,51 ευρώ και την Ινδία με 1.147.880,55 ευρώ. Σημαντικές είναι επίσης οι συνεισφορές για το Λίβανο (994.424,53 ευρώ), την Αιθιοπία (817.180,34 ευρώ) και το Ιράκ (476.153,61 ευρώ).

«Ένα ηχηρό μήνυμα αποτελεί αυτό το τελευταίο, ενόψει του ταξιδιού του Αγίου Πατέρα από τις 5 έως τις 8 Μαρτίου του επόμενου έτους. Ευχής έργον θα είναι να αποτελέσει μια επίσκεψη για την ειρήνη, την αδελφοσύνη, την ελπίδα σε αυτό τον κόσμο που με δυσκολία επιβιώνει εξαιτίας των πολέμων, των συγκρούσεων, των διωγμών και της τρομοκρατίας» καταλήγει ο Sandri.

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 28ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 15 Οκτωβρίου 2024                                   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 28ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 14 Οκτωβρίου 2024                                   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου