#RefugeesWelcome
 

Η Καθολική Εκκλησία, μέσω της διεθνούς οικογένειας της Κάριτας, από το Σεπτέμβριο του 2015, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το σύμβολο της δίεσης και τις λέξεις Πρόσφυγες Καλωσορίσατε – το hashtag #RefugeesWelcome – για να ομαδοποιήσει σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις διάφορες δραστηριότητες και τα προγράμματα που υλοποιούνται για την ανακούφιση των μεταναστών και των προσφύγων.

Το hashtag αυτό άρχισε να χρησιμοποιεί αμέσως και η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα μέσω της Κάριτας Ελλάς, ανήκοντας στις Κάριτας που δραστηριοποιούνται με ζήλο για τη ανακούφιση των συνανθρώπων μας που έχουν τραπεί σε φυγή λόγω του πολέμου, των διαμαχών και των άθλιων συνθηκών διαβίωσης. Από τον Αύγουστο του 2015, ξεκίνησε η υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος διάρκειας 6 μηνών, που έχει ως στόχο και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης και τροφής σε μετανάστες και πρόσφυγες στη Χίο, στη Λέσβο και στην Κω καθώς και στην Αθήνα. Από το Σεπτέμβριο του 2015, ξεκίνησε ένα δεύτερο πρόγραμμα που εστιάζει εξολοκλήρου στη στήριξή των, στο νησί της Λέσβου (με διανομή επιπρόσθετων ειδών) και στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ (Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας), στην ουδέτερη ζώνη της Ειδομένης.

Ήδη, βρισκόμαστε στο μέσω των δύο προγραμμάτων, η βοήθεια που παρέχεται είναι σημαντική και προσβλέπει στην ανακούφιση όλων των προσφύγων ανεξαρτήτου εθνικότητας και θρησκεύματος. Συγκεκριμένα, μέσω της Κάριτας Βικαριάτου Θεσσαλονίκης, διανέμονται από 2.000 σακούλες τρόφιμα 2 φορές την εβδομάδα, καθώς επίσης και ρουχισμός, και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες διανέμονται αδιάβροχα. Στη Χίο και στη Λέσβο, παρέχονται υπνόσακοι και υποστρώματα στους ιδιαίτερα ευάλωτους πρόσφυγες, δίνοντας δηλαδή προτεραιότητα σε παιδιά, εγκύους κι ηλικιωμένους. Σύντομα στη Λέσβο, θα αρχίσει και η διανομή 4.000 πακέτων με είδη υγιεινής για βρέφη και μωρά, ενώ στην Κω παρέχονται καθημερινά 50 σακούλες τροφίμων, δράση που πρόκειται να ξεκινήσει και στη Ρόδο έως τα τέλη Νοεμβρίου.
Τα προγράμματα χρηματοδοτούνται όχι μόνο από τις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Κάριτας (Κάριτας Σκωτίας, Αγγλίας-Ουαλίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, Ισπανίας, Βελγίου, Αυστρίας, Ιρλανδίας, Σουηδίας) αλλά και από το Cor Unum και τον Άγιο Πατέρα, Πάπα Φραγκίσκο, μέσω της Γραμματείας της Αγίας Έδρας.
Είναι μεγάλη τιμή για την Κάριτας Ελλάς να δέχεται την οικονομική, τεχνική υποστήριξη όλων αυτών των Οργανώσεων. Κυρίως όμως, η γνώση και βεβαιότητα ότι χιλιάδες άνθρωποι στηρίζουν με τις προσευχές τους και τις ευλογίες τους το έργο μας, αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης και κίνητρο για εντατικοποίηση των προσπαθειών μας.

Για να μπορέσουν φυσικά, να υλοποιηθούν τα προγράμματα έκτακτης ανθρωπιστικής ανάγκης στα νησιά Λέσβος, Κως και στην περιοχή της Ειδομένης, η Κάριτας Ελλάς αποβλέπει στην ενδυνάμωση του ανθρωπίνου δυναμικού. Όμως, αδιαφανείς ήρωες αυτής της μεγάλης προσπάθειας, που χρηματοδοτείται και συντονίζεται από τους υπαλλήλους της Κάριτας Ελλάς στην Αθήνα και στα εκάστοτε μέρη υλοποίησης, είναι οι εθελοντές μας. Αναμφισβήτητα, χωρίς την απαραίτητη και καθοριστική παρουσία τους, που πολλές φορές γίνεται με αυταπάρνηση, καμία δράση της Κάριτας Ελλάς ή των Εκκλησιαστικών Επαρχιακών Κάριτας δε θα ήταν εφικτή, πραγματοποιήσιμη. Όχι μόνο στηρίζουν και θέτουν σε εφαρμογή τα προγράμματα, αλλά πολλές φορές, με δικές τους πρωτοβουλίες προσφέρουν το εκατονταπλάσιο. Ένα «ευχαριστώ» είναι η μόνη τροφή που μπορεί να παρέχει η Κάριτας για το ζήλο τους, κι ένα συγκινημένο πρόσωπο είναι το ευχαριστώ που δέχονται καθημερινά από τους πρόσφυγες που βοηθούν με ό,τι μέσω μπορούν να διαθέσουν.
#Εθελοντές Ευχαριστούμε. #Volunteers Thanks.

Μαριστέλλα Τσαματροπούλου
Υπεύθυνη Επικοινωνίας Κάριτας Ελλάς
 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ποιμαντική επιστολή Ιεραρχίας

                  ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αρ. Πρωτ.: 5606/2024      Σύρος, 23 Φεβρουαρίου 2024 Προς τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα Αδελφοί μας και

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Φεβρουαρίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου