ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΗΝΟΥ

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ  ΤΗΝΟΥ

Το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς στο Ίδρυμα του Τηνιακού Πολιτισμού έγινε η κοπή της Βασιλόπιτας του Δήμου Τήνου

Στην Αρχή ο π. Νίκος με την κιθάρα του τραγούδησε τα δικά του Κάλαντα προς όλους τους παρόντες και στη συνέχεια ο Δήμαρχος Τήνου, κ. Σίμος Ορφανός απεύθυνε μήνυμα προς όλους τους δημότες και έκανε αναφορά τα έργα του Δήμου που ολοκληρώθηκαν ή άρχισαν την περασμένα  χρονιά και τις προοπτικές του Δήμου για τη νέα χρονιά.

Στη συνέχεια κλήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος π. Νικόλαος να απευθύνει τον χαιρετισμό του προς τους παρόντες και είπε:

Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές,

Πέρσι, δηλαδή χθες, επέστρεψα από μία ενεαήμερη ποιμαντική περιοδεία μου στα δύο ακριτικά νησιά: τη Χίο και τη Λέσβο.  Εκεί  συνάντησα μεταξύ άλλων και την ανθρώπινη δυστυχία. Στη Χίο τους φυλακισμένους, εκ των οποίων και Κυκλαδίτες  και στη Λέσβο τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Ήταν μια εμπειρία πολύ έντονη  και θα έλεγα και οδυνηρή που σίγουρα επηρεάζει και τις σημερινές μου ευχές για το νέο έτος 2017.

Εύχομαι λοιπόν στην κάθε μια και στον καθένα  σας το νέο έτος 2017 να μην είναι καλύτερο από αυτό που πέρασε, διότι θα ήταν μια ευχή που φοβάμαι πως δεν θα είναι εφικτή, γι’ αυτό εύχομαι απλώς να μην είναι χειρότερη από την περσινή.

Για να είναι έτσι δεν πρέπει να μείνουμε αδρανείς και απαθείς, αλλά, με τις ικεσίες της Μεγαλόχαρης και τη βοήθεια του Θεού, να ενώσουμε όλες τις δυνάμεις μας, για να κάνουμε όλοι μαζί, αγαπημένοι κι αδελφωμένοι, ότι καλύτερο μπορούμε για να δημιουργήσουμε την μεταξύ μας ενότητα.

Ας γεφυρώσουμε και εμείς οι κάτοικοι αυτού του νησιού τις όποιες διαφορές υπάρχουν ανάμεσα σε θεσμούς και πρόσωπα και τότε θα μπορούμε να απαιτούμε και οι άλλες μεγαλύτερες κοινωνίες να μας μιμηθούν. Και το νησί μας, που έζησε και αρκετές καλές ημέρες στο χρόνο που πέρασε, θα μπορέσει να ζήσει ακόμη περισσότερες στο νέο χρόνο που πριν από λίγες υποδεχθήκαμε.

Δεν το εύχομαι μόνο αλλά και προσεύχομαι  για την κάθε μια και τον καθένα σας, διότι όλες και όλους θα θεωρώ εν Χριστώ αδέλφια μου.

Ευλογημένος λοιπόν και ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος για να δικαιώσει το σύνολο των αριθμών που τον σχηματίζουν δηλαδή το 2 το μηδέν το 1 και το 7 που προσθέτοντας τους δημιουργούν το δέκα. Να είστε καλά όλες και όλοι του χρόνου τέτοια μέρα και μακάρι να μπορέσουμε να βαθμολογήσουμε το 2017 με το άριστα δέκα.

Καλή χρόνια.

Μετά τον χαιρετισμό ο Αρχιεπίσκοπος κλήθηκε να ευλογήσει την Βασιλόπιτα του Δήμου. Και είπε:

Αυτή η Βασιλόπιττα συμβολίζει τα υλικά αγαθά της γης. Εύχομαι αυτά να μοιράζονται στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Θα μου επιτρέψετε να κόψω το πρώτο κομμάτι για τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στη Χώρα μας και να ευχηθώ ποτέ να μη στερηθούν τουλάχιστο το απαραίτητο ψωμί.

Εύχομαι επίσης αυτό το μαχαίρι να χρησιμοποιείται μόνο για να κόβουμε το ψωμί και τη Βασιλόπιττα κάθε Πρωτοχρονιά. Καλή χρονιά!

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΑΤΡΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 21 Φεβρουαρίου 2024               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου