ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΡΧΟΜΟΥ ΚΥΚΛΟΣ Β

ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΡΧΟΜΟΥ ΚΥΚΛΟΣ Β

Και πάλι η Εκκλησία μας χαρίζει τις τέσσερεις Κυριακές του ερχομού  που είναι γεμάτες από χαρά και ελπίδα  για να ετοιμαστούμε και να δεχτούμε  τον Κύριο που έρχεται.

Σ’ αυτή τη λειτουργική περίοδο της παρουσίας τελούμε την βεβαιότητα του ερχομού  του Κυρίου ο οποίος ήδη ήρθε αλλά και έρχεται.

Ήρθε πριν από 2017 χρόνια  όταν γεννήθηκε από την Παρθένα Μαρία  στη Βηθλεέμ  και έζησε  ως άνθρωπος  μέχρι που πέθανε 33 ετών πάνω στο σταυρό.

Επειδή όμως ο θάνατος δεν τον νίκησε, αλλά αντιθέτως είναι εκείνος που νίκησε το θάνατο για πάντα , γνωρίζουμε ότι θα υπάρξει ένας άλλος ερχομός, ξέρουμε πως θα επιστρέψει και πάλι  στο τέλος των καιρών για να ξεκινήσουν η νέα γη και ο νέος ουρανός.  Και ενώ περιμένουμε  την επάνοδό του σίγουρα  διερωτόμαστε  πως πρέπει να τον αναμένουμε;

Θα μπορούσαμε να αδιαφορήσουμε. Ή αντιθέτως να τον περιμένουμε ανήσυχοι και διερωτώμενοι: “θα επιστρέψει σήμερα;  Θα έρθει αύριο; Θα αργήσει άραγε; Πόσος καιρός μας μένει ακόμα για να προετοιμαστούμε πριν μαζί του συνατηθούμε;”

Ο καλύτερος τρόπος είναι να τον περιμένουμε με ελπίδα και χαρά:  ζώντας την κάθε ημέρα μας  με αγάπη. Μόνο έτσι  μπορούμε  να είμαστε σίγουροι ότι όταν θα έλθει,  θα είμαστε έτοιμοι  να μπούμε μαζί του στη γιορτή  που δεν θα έχει τέλος!

Το πότε θα έλθει δεν έχει λοιπόν σημασία. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι θα επιστρέψει και για να μην αμφιβάλλουμε γι’ αυτή την επάνοδό του, ο Λόγος του Κυρίου  την περίοδο αυτή του ερχομού, μας προσφέρεται από Κυριακή σε Κυριακή  για να τον ζήσουμε στη διάρκεια κάθε  εβδομάδας  που κάθε Κυριακή ξεκινά. Έτσι θα είμαστε πάντοτε έτοιμοι να περιμένουμε τον Κύριο οπότε κι αν έλθει.

Ο Ευαγγελιστής Μάρκος  αναφέρεται σε μία παραβολή  που ο Διδάσκαλος Χριστός  διηγείται στους μαθητές του. Όλοι στην εποχή του Χριστού ήταν πολύ ανυπόμονοι και ήθελαν να ξέρουν με ακρίβεια πότε θα επιστρέψει. Ήθελαν μια συγκεκριμένη ημερομηνία, για να είναι ήσυχοι. Αλλά ο Ιησούς αντί να πάρει το ημερολόγιο και  να τους υποδείξει την ημέρα, προτιμά να  τους διηγηθεί μία παραβολή.

Αναφέρεται σε ένα άνθρωπο που έφυγε για ένα ταξίδι, αφήνοντας  το σπίτι του και την περιουσία του  στα χέρια των υπηρετών του. Εμπιστευόμενος στον κάθε ένα  μια συγκεκριμένη υπηρεσία  και διατάζοντας το θυρωρό να προσέχει καλά το σπίτι του. Ο οικοδεσπότης έφυγε βεβαιώνοντας τους, ότι θα επιστρέψει, δεν τους είπε όμως πότε. Οι υπηρέτες του δεν γνωρίζουν,  αν θα επιστρέψει το βράδυ, ή  αργά τη νύκτα   ή την αυγή ή νωρίς το πρωί… Αυτό δεν έχει σημασία. Εάν ο κάθε ένας από τους υπηρέτες του εκτελεί το καθήκον που του ανάθετε ο κύριός του,  μπορεί να είναι σίγουρος  ότι δεν πρόκειται  να έχει κανένα πρόβλημα  σε οποιαδήποτε ώρα και αν επιστρέψει ο Κύριος του.

Ο οικοδεσπότης της παραβολής που έφυγε για ταξίδι είναι ο ίδιος ο Ιησούς. Ξέρουμε ότι ο Ιησούς χρησιμοποίησε την παραβολή για να μιλήσει για τον εαυτό του: “Δεν έφυγε λοιπόν για πάντα: θα επιστρέψει!»

Ο επίλογος της παραβολής έχει μια χαρακτηριστική επίσης λέξη: «αγρυπνείτε διότι δεν γνωρίζετε πότε θα επιστρέψει ο οικοδεσπότης».

Τι σημαίνει όμως «αγρυπνείτε»;

Ο Κύριος σίγουρα δεν μας ζητά να μην κοιμόμαστε τη νύκτα,  για να τον περιμένουμε, αλλά να προετοιμαζόμαστε!

“Αγρυπνείτε!»: σημαίνει να είμαστε προσεκτικοί. «Να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά, όταν μας επισκέπτεται στο πρόσωπο των αδελφών μας!» να έχουμε και τα αυτιά μας ανοικτά για να ακούμε το λόγο του και ανοικτή την καρδιά μας για να τον εκτελούμε αυτό τον λόγο με αγάπη. 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 10 Δεκεμβρίου 2024                                   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου