ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΡΧΟΜΟΥ ΚΥΚΛΟΣ Α

ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΡΧΟΜΟΥ ΚΥΚΛΟΣ Α

Σήμερα αρχίζει η περίοδος του ερχομού, περίοδος προετοιμασίας για τον ερχομό του Σωτήρα Χριστού.

Ο Ιησούς μας είπε: «αγρυπνείτε λοιπόν, διότι δεν γνωρίζετε την ώρα και την ημέρα που ο Κύριος έρχεται. Να είστε πάντοτε έτοιμοι διότι την ώρα που δεν νομίζετε θα έρθει ο Υιός του ανθρώπου».

Άραγε αυτή η προειδοποίηση του Χριστού μας ευχαριστεί ή μας φοβίζει;  Εάν πρόκειται για ένα ερχομό που ταυτίζεται με το θάνατό μας, σίγουρα δεν μας αρέσει, διότι ο θάνατος είναι πάντα κάτι το οποίο δεν περιμένουμε με χαρά, είναι μια είδηση όχι ευχάριστη, αν όμως πρόκειται  για  μία καθημερινή συνάντηση μας με τον Κύριο τότε σίγουρα αυτό μας  ενδιαφέρει, το αναζητούμε και το περιμένουμε με χαρά και ελπίδα.

Τα Χριστούγεννα ο Υιός του Θεού στο πρόσωπο του Ιησού από τη Ναζαρέτ ενσαρκώνεται για να έλθει και να κατοικήσει μαζί μας, να μείνει μαζί μας, στο σπίτι μας, στην εργασία μας, στο χώρο δηλαδή που ζούμε και δρούμε, σε κάθε στιγμή της ζωής μου.

Ο Κύριος έρχεται με δύο τρόπους: Είτε επειδή εμείς τον καλούμε στη ζωή μου, είτε επειδή Εκείνος το θεωρεί αναγκαίο και παίρνει την πρωτοβουλία να έλθει στη ζωή μας. Είναι κάτι σαν το τηλέφωνο: όταν καλώ εγώ, παίρνω το τηλέφωνο σχηματίζω τον αριθμό  και μετά περιμένω από την άλλη μεριά την απάντηση. Αυτό με τον Κύριο γίνεται μέσα από την προσευχή. Διαφορετικό είναι όμως όταν Εκείνος με δική του πρωτοβουλία θέλει να επικοινωνήσει μαζί μας. Όταν καλεί εκείνος είναι πιο δύσκολο, διότι  πρέπει να αναγνωρίσουμε τη φωνή του  και να  καταλάβουμε αν είναι εκείνος  ή κάποιος άλλος που  μας κάνει φάρσα θέλοντας να μας φοβίσει ή και να μας παραπλανήσει.

Την ημέρα των Χριστουγέννων ενθυμούμαστε τον ιστορικό ερχομό του Ιησού στη γη, αλλά ο Ιησούς  είναι διατεθειμένος να έλθει και να συμμεριστεί τη ζωή μας κάθε μέρα, κάθε φορά που του το ζητούμε.  Όμως κάποιες φορές ο Ιησούς έρχεται και από μόνος του να μας βοηθήσει και αυτό το κάνει κάθε φορά που το θεωρεί απαραίτητο. Έχει πολλούς τρόπους Εκείνος να παρουσιαστεί στη ζωή μας και όλοι είναι διακριτικοί, δεν είναι εντυπωσιακοί  και φανταχτεροί, δεν συνοδεύονται  με σημεία και τέρατα κατά την έκφραση της Γραφής. Δεν  γνωρίζουμε ούτε τη στιγμή ούτε την ώρα που μας επισκέπτεται γι’ αυτό οφείλουμε να είμαστε πάντα πνευματικά άγρυπνοι και να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε κάθε φορά που  Εκείνος θέλει να επικοινωνήσει μαζί μας. Ποιος ξέρει πόσα μηνύματα μας έχει στείλει ο Κύριος και εμείς  δεν τα έχουμε διαβάσει, και επομένως ούτε έχουμε απαντήσει!

Τι όμως ανακαλύπτουμε όλες αυτές τις παρεμβάσεις του; Σίγουρα όχι μαγικές λύσεις στα προβλήματά μας ή στα προβλήματα των προσώπων για τα οποία εμείς προσευχόμαστε. Ανακαλύπτουμε την παρουσία του, και αυτή η ανακάλυψη της παρουσίας του  ξυπνά μέσα μας και σε όποιον την διαπιστώνει  την επιθυμία να ζήσει  και  τη δύναμη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που συνοδεύουν τη ζωή μας. Έτσι μπαίνει κανείς στην όμορφη διάσταση της πίστεως , της ελπίδας και της αγάπης μέσω των οποίων η ζωή μας αλλάζει μορφή, γίνεται πολύτιμο δώρο που πρέπει να το χαρούμε γιατί Εκείνος που μας το πρόσφερε θέλει να το διαφυλάξουμε όχι μόνο εδώ στη γη αλλά για πάντα, αιώνια.

Όλα αυτά φέρνει ο ερχομός του Κυρίου. Γι’ αυτόν τον ευχαριστούμε και τον παρακαλούμε να μας βοηθήσει σ’ αυτή την περίοδο της χαρμόσυνης ελπίδας να τον ανακαλύψουμε στην προσωπική ζωή μας. Αυτό θα εξασφαλίσει και τη σωτηρία μας. Μαζί με την Εκκλησία λοιπόν μπορούμε να προσευχηθούμε λέγοντας: «έλα   Κύριε Ιησού και  βοήθησε με να Σε αναγνωρίσω»!

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 24 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024     Κατήχηση. Τα πάθη και οι αρετές. 16. Η ζωή της χάριτος

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου