Προστατεύουμε τους ανήλικους στον ψηφιακό κόσμο

Προστατεύουμε τους ανήλικους στον ψηφιακό κόσμο

«Καλούμαστε όλοι να δεσμευτούμε για την προστασία των ανηλίκων στον ψηφιακό κόσμο». Αυτό είναι το “tweet” του Πάπα Φραγκίσκου που δημοσιεύθηκε σήμερα στον λογαριασμό του στο Twitter.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Άγιος Πατέρας επισημαίνει το πρόβλημα της προστασίας των ανηλίκων στον ψηφιακό κόσμο. Πέρυσι, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε υπογραμμίσει στην ομιλία του στο συνέδριο «Child Dignity in the Digital World» (Η αξιοπρέπεια του παιδιού στον ψηφιακό κόσμο) που έλαβε χώρα στις 16 Οκτωβρίου στο Βατικανό, την απόλυτη σημασία της προστασίας της αξιοπρέπειας των μικρότερων και πιο αδύναμων της κοινωνίας μας.

«Οφείλουμε επομένως, να αφιερωθούμε στην προστασία της αξιοπρέπειας των ανηλίκων με τρυφερότητα αλλά και με μεγάλη αποφασιστικότητα, ερχόμενοι σε αντιπαράθεση με όλες τις δυνάμεις μας έναντι αυτού του πολιτισμού των αποβλήτων που σήμερα εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους εις βάρος κυρίως των πιο αδύναμων και των πιο ευάλωτων, καθώς και των ανηλίκων».

Πρέπει να εγγυηθούμε στους νέους ότι θα μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον υγιές, χαρούμενο και προστατευμένο, δήλωσε ο Άγιος Πατέρας επισημαίνοντας τους σοβαρούς κινδύνους του ψηφιακού κόσμου:

«Η διάδοση όλο και περισσότερο ακραίων πορνογραφικών εικόνων ώστε με τον εθισμό να αυξάνεται το κατώτατο όριο διέγερσης, το αυξανόμενο φαινόμενο του sexting μεταξύ των νέων που χρησιμοποιούν τα κοινωνικά μέσα. Το bullying που όλο και περισσότερο εκφράζεται σε απευθείας σύνδεση και αποτελεί αληθινή ηθική και σωματική βία ενάντια στην αξιοπρέπεια άλλων νέων. Η σεξουαλικότητα. Η προσέλκυση των ανήλικων με σεξουαλικούς σκοπούς μέσω του διαδικτύου αποτελούν πλέον γεγονός για το οποίο μιλούν συνεχώς στις ειδήσεις. Για να φτάσουμε μέχρι τα πιο σοβαρά και τρομακτικά εγκλήματα της διαδικτυακής οργάνωσης της εμπορίας ανθρώπων, της πορνείας, μέχρι και της παραγγελίας και της ζωντανής προβολής βιασμών και βιαιοτήτων σε ανήλικους που διαπράττονται σε άλλα μέρη του κόσμου».

Ο Άγιος Πατέρας δήλωσε αποτροπή από όλα αυτά: «Αλλά δεν πρέπει να αφεθούμε να μας κυριεύσει ο φόβος, ο οποίος είναι πάντα κακός σύμβουλος. […] Αντίθετα, καλούμαστε να κινητοποιηθούμε όλοι μαζί, γνωρίζοντας ότι χρειαζόμαστε οι μεν τους δε, για να αναζητήσουμε και να βρούμε τις σωστές οδούς και στάσεις για να δώσουμε αποτελεσματικές απαντήσεις».

Ο Πάπας Φραγκίσκος απεικόνισε τη ζημιά στην οποία υπάγονται οι ανήλικοι «η οποία εκδηλώνεται με την αύξηση, καταστάσεων και συμπεριφορών εξάρτησης, πραγματικής δουλείας που προκύπτουν από την κατάχρηση προκλητικών ή βίαιων εικόνων. Αυτές είναι διαταραχές που επηρεάζουν σοβαρά για ολόκληρη τη ζωή τους τα σημερινά μικρά παιδιά».

Ο Άγιος Πατέρας είπε συγκεκριμένα ότι «η Καθολική Εκκλησία τα τελευταία χρόνια έχει μεγαλύτερη επίγνωση ότι δεν έχει κάνει αρκετά για την προστασία των ανηλίκων» παραδεχόμενος τα λάθη: «Έχουν έρθει στο φως πολύ σοβαρά γεγονότα για τα οποία θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τις ευθύνες μας ενώπιον του Θεού, των θυμάτων και της κοινής γνώμης».

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μνημόσυνο π. Εμμανουήλ Ρεμούνδου

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 17:30 στον Καθολικό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Νάξου θα τελεστεί 40ήμερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του π.

Angelus, 10 Δεκεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!  Αυτή τη Β’ Κυριακή της Παρουσίας, το Ευαγγέλιο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου