ΠΡΟΣΗΛΥΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ … ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

6

ΠΡΟΣΗΛΥΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ … ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

Δύο διαφορετικές ειδήσεις, που αφορούν τη χριστιανική παρουσία στην Ινδία αποδεικνύουν πόσο δυσδιάκριτα είναι τα όρια, ιδίως όταν υπάρχει καχυποψία, μεταξύ προσφοράς στους αδυνάτους και διάδοσης του ευαγγελικού μηνύματος…
1. 4 χριστιανικές ευαγγελικές οργανώσεις, που δρούν από δεκαετίες στη χώρα, κινδυνεύουν με ανάκληση της, υποχρεωτικής από το νόμο, άδειας να λαμβάνουν χρήματα απ΄το εξωτερικό ( FCRA – Foreign Contribution Regulation Act ) Αν αυτό υλοποιηθεί δε θα μπορούν να συνεχίσουν τη δράση τους στη χώρα. Είναι οι Ecreos Ovulis στην Jharcand, Evangelicum Churches Association στο Manicur, Northearn Evangelican Lutheran Church στη Jharcand και New Life Fellowship Association στο Mumbai.
Ακραίες ινδουιστικές οργανώσεις τις κατηγορούν για προσηλυτισμό ενώ οι ίδιες ισχυρίζονται ότι η πολυετής παρουσία τους έχει αποδείξει το αντίθετο. Χριστιανικές πηγές σημειώνουν ότι σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δεν υπάρχει αύξηση των χριστιανών στη χώρα αλλά ελαφρά μείωση.
Οι χριστιανοί αντιπροσώπευαν το 2.34 % του ινδικού πληθυσμού το 2001 έναντι 2.3% το 2011.
Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται ο συγκεκριμένος νόμος με το πρόσχημα του προσηλυτισμού. Έτσι εκδιώχθηκε απ΄τη χώρα, παλαιότερα, η χριστιανική οργάνωση Compassion Itnternational, που με προγράμματα “υιοθεσιών από απόσταση” ενίσχυσε οικονομικά πάνω από 145.000 παιδιά, που μεγάλωσαν με τις οικογένειές τους στην Ινδία. Η οργάνωση ήταν ο μεγαλύτερος “εισαγωγέας κεφαλαίων” στη χώρα ανάμεσα στις ΜΚΟ αλλά αναγκάστηκε να σταματήσει τη δράση της.
2. Παρόλο το κλίμα καχυποψίας, μια νέα λαϊκή ιεραποστολική οργάνωση απέκτησε επίσημη αναγνώριση από την τοπική καθολική εκκλησία. Είναι το ανδρικό και γυναικείο τμήμα των Santoval ( Παρηγοριά ), που ίδρυσαν, αντίστοιχα, ο Επίσκοπος του Δελχί Σεβ/τατος Amil Carto και ο ιερέας π. Dheeraj Sabut. Το κίνημα αυτό έχει δύο τρόπους ζωής : είτε τα μέλη του και οι οικογένειές τους είναι πλήρως αφιερωμένοι στα ιεραποστολικά τους καθήκοντα είτε ζουν στο κόσμο και ασκούν το επάγγελμά τους, προσπαθώντας να ζουν μια χριστιανική ζωή και να προσφέρουν τον ελεύθερο χρόνο τους. Η επιμόρφωση όλων των μελών, πάντως, είναι εντατική πριν αναλάβουν “υπηρεσία” Τα κέντρα τους παρέχουν θεολογικές γνώσεις όπως τα ιεροσπουδαστήρια σε υποψήφιους ιερείς.
Επομένως, πλήρεις γνώσεων και πνευματικής προετοιμασίας, εργάζονται για τη διάδοση του ευαγγελίου, σε τομείς δράσης, όπως οι ενορίες και τα προσκυνήματα, με ιδιαίτερη φροντίδα προς τους φτωχότερους πληθυσμούς των αγροτικών περιοχών. Επίσης οργανώνουν σχολεία για παιδιά και παροχή επαγγελματικών μαθημάτων σε ενηλίκους, για ανεύρεση εργασίας.

Πληροφόρηση και φωτογραφία κοινότητας Santvana από AsiaNews.it 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Τεσσαρακοστή και Ραμαζάνι

ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΚΑΙ ΡΑΜΑΖΑΝΙ  ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ   Φέτος, η Ορθόδοξη Τεσσαρακοστή και το Δυτικό Πάσχα συμπίπτουν σχεδόν  με το ισλαμικό Ραμαζάνι. Μας δίνεται έτσι η

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΣΗΦ ΤΟΥ ΜΝΗΣΤΟΡΟΣ Δευτέρα 19 Μαρτίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου