Προσευχή για Ειρήνη στην Μέση Ανατολή και στον κόσμο

Προσευχή για Ειρήνη στην Μέση Ανατολή και στον κόσμο

Ο χρόνος της πανδημίας του Covid-19 αύξησε τις δυσκολίες επιβίωσης για πολλούς λαούς του κόσμου και αύξησε τις κοινωνικές εντάσεις καθώς επίσης και επιβράδυνε τη λύση των συνεχιζόμενων συγκρούσεων. Επομένως, ενισχύεται η πρόθεση της προσευχής, που ανανεώνεται ετήσια στη συνάντηση στο Βατικανό ήδη από το 2014 μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων ηγετών, με τον Πάπα και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με πρωτοβουλία του Διεθνούς Φόρουμ της Azione Cattolica (FIAC), στην οποία κάθε χρόνο συμμετέχουν πολλές καθολικές οργανώσεις, όπως η Ένωση των Καθολικών Γυναικών (Umofc), η Ιταλική Azione Cattolica, η Αργεντινή Azione Cattolica, η Εθνική Επιτροπή Δικαιοσύνης και Ειρήνης της Ιεράς Συνόδου των επισκόπων της Αργεντινής. Η έκκληση για προσευχή, αλλά και η πρόσκληση για την διάδοση του ιστορικού Εγγράφου σχετικά με την «Ανθρώπινη Αδελφοσύνη» που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους από τον Πάπα Φραγκίσκο και τον μεγάλο Ιμάμη Ahmad Al-Tayyeb, γίνεται όλο και πιο εγκάρδια. Μιλήσαμε με την Maria Grazia Tibaldi μέλος της Azione cattolica.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε – λέει η Tibaldi – ότι όλοι, νέοι ή ηλικιωμένοι, μπορούν να συμβάλουν στην οικοδόμηση της ειρήνης στον κόσμο συμμετέχοντας στην προσευχή, αλλά και προωθώντας χειρονομίες και ενέργειες ειρήνης. Ειδικότερα, συνιστά τη διάδοση του Εγγράφου για την ανθρώπινη Αδελφόσύνη που μπορεί πραγματικά να γίνει ένα πολύτιμο εργαλείο για να ωριμάσουν όλες οι συνειδήσεις.
Μέσα σέ ένα κόσμο που ανησυχεί για τον αριθμό των συνεχιζόμενων συγκρούσεων, αλλά επίσης επειδή η πανδημία είναι δυστυχώς στο μέσο μιας περίοδου διαπραγματεύσεων, όπως συμβαίνει στο πλαίσιο μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων. Μιλήσαμε για τις δυσκολίες και τις προοπτικές με τον Daniele De Luca, καθηγητή Ιστορίας Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Salento:
Οι δύο πλευρές, η Ισραηλινή και η Παλαιστίνια, αντιμετωπίζουν η καθεμιά τους δύσκολες καταστάσεις στο εσωτερικό τους για διάφορους λόγους και πολύ λίγα έχουν συμβεί μέσα σε αυτά τα έξι χρόνια. Και αυτό – εξηγεί ο De Luca – σίγουρα δεν βοηθά να σκεφτούμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, εκτός από το γεγονός ότι η έκτακτη ανάγκη του κορονοϊού έχει παγώσει στην πραγματικότητα κάθε πρωτοβουλία. Ο De Luca μιλά για τις διαμαρτυρίες, για τις απόπειρες προσάρτησης, για το πάγωμα της πραγματικότητας της περιοχής και επίσης για τον ρόλο που έπαιξε η σύγκρουση της Συρίας σε αυτό αλλά και την μορφή που παίρνει του φερόμενο χαλιφάτο.
Η προσευχή μπορεί να γίνει ένα λεπτό σιωπής, αν δεν υπάρχει μια θρησκευτική πίστη: το μήνυμα της αδελφοσύνης του Πάπα και του Μεγάλου Ιμάμη Al-Tayyeb παραμένει ισχυρό για όλους τους ανθρώπους καλής θελήσεως.

Μετάφραση: π.Ιωάν.Σκλ.
 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 25-26.1.2025

Οικισμός Ενορία 25-26 Ιανουαρίου 2025 Αγάπη Agapi Αγίου Αγαπητού 26/1 Κυριακή 16:00 Θεία Λειτουργία  Αετοφωλιά Aetofolia Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Andros Καθεδρικού Ναού

Μελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 2ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ   ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 21 Ιανουαρίου 2025 ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ   Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (2, 23-28) Και συνέβηκε κάποιο Σάββατο

Άγγελος Κυρίου, Κυριακή 19-1-2025

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΚυριακή, 19 Ιανουαρίου 2025   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλή Κυριακή! Το Ευαγγέλιο της σημερινής Θείας Λειτουργίας (Ιω 2,1-11) μας αφηγείται το πρώτο σημείο του