Προς τα αφιερωμένα λαϊκά μέλη της Εκκλησίας : «Βγείτε έξω χωρίς καθυστέρηση και χωρίς φόβο»

Προς τα αφιερωμένα λαϊκά μέλη της Εκκλησίας : «Βγείτε έξω χωρίς καθυστέρηση και χωρίς φόβο»


«Η Εκκλησία καλείται να «βγει έξω» για να αναγγείλει το Ευαγγέλιο σε όλους, σε όλους τους τόπους και σε κάθε περίπτωση, χωρίς καθυστέρηση και χωρίς φόβο. «Αυτό γράφει ο γραμματέας της Ρωμαϊκής Συνόδου για την αφιερωμένη ζωή Σεβασμιότατος José Rodriguez Carballo OFM, σε μία εισηγησή του στην Αποστολική Παραίνεση «Evangelii gaudium», (Η χαρά του Ευαγγελίου) που δημοσιεύθηκε στον «L’Osservatore Romano» του Σαββάτου 22 Ιουλίου 2017 υπό τον τίτλο «Βγείτε έξω στον κόσμο».

Αφορά – υπογραμμίζει ο φραγκισκανός μοναχός – «ένα κάλεσμα που απευθύνεται προς όλο το λαό του Θεού», αλλά ιδιαίτερα προς τα μέλη των λαϊκών ινστιτούτων, αυτό του να «βιώσουν στο έπακρο την πνευματικότητα της εξόδου και της φιλοξενίας», ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο «την καρδιά τους σε όλες τις καταστάσεις του σημερινού άντρα και της σημερινής γυναίκας για να μπορέσουν να φωτίσουν με το φως του Ευαγγελίου».

Αυτό απαιτεί «θάρρος» και «δημιουργικότητα», καθώς και τη δύναμη να εγκαταλείψουμε την «άνεση» που έχει ως κριτήριο το «πάντα έτσι γινόταν» και να «αναλάβουμε τον κίνδυνο της προσωρινότητας και του επείγοντος».

Αυτή η έκκληση έχει πραγματικά επιτακτικό χαρακτήρα, επείγον, με την έννοια του «δεν μπορούμε να αναβάλουμε επ’ αόριστον». Πράγματι – υπογραμμίζει ο ισπανός ιερέας – πρέπει να βγούμε έξω, ακόμη κι αν διαπράττουμε λάθη, «αλλά εκείνος που δεν βγαίνει έξω, σίγουρα κάνει ήδη λάθος».

Βγαίνοντας στον κόσμο, ο μοναχός πρέπει επίσης να «μεταδίδει τη χαρά, να είναι προφήτης της ελπίδας» και αυτό «ανά πάσα στιγμή, σε κάθε περίπτωση», συνεχίζει ο Σεβασμιότατος Carballo.

Αυτή η ευθυμία, αυτή ή χαρά «είναι κατά κύριο λόγο μια εσωτερική διάθεση», δεδομένου ότι «πηγάζει από την εγγύτητά με τον Ιησού, από τη συνάντηση μαζί του, από την υποδοχή του Ευαγγελίου», αυτά αναφέρει ο συγγραφέας, ο οποίος επαναφέρει ένα θέμα που είναι αγαπητό στον Ποντίφικα.

Επομένως δεν είναι «μια εξωτερική ευθυμία, ευθυμία προσποιητή, ευθυμία βιτρίνας», αλλά «βαθιά, αυθεντική, που κανείς δεν μπορεί να κλέψει, ούτε η θλίψη, ούτε η δίωξη, ούτε οι αποδείξεις οποιουδήποτε είδους».

Αυτή είναι επίσης «πάντα επικοινωνιακή», δηλαδή «υποφέρει από μοναξιά». Επομένως πρέπει να γίνει δεκτή επειδή «είναι ο Ιησούς ο ίδιος», και στη συνέχεια οφείλουμε «να την εξαπλώσουμε, να τη μοιραστούμε με τους άλλους».

Όντας «ο ίδιος ο Ιησούς» αυτό σημαίνει ότι η χαρά είναι «συστατικό στοιχείο της χριστιανικής πίστης» και επομένως, για τον χριστιανό γενικά και για τον αφιερωμένο ιδιαίτερα «δεν αποτελεί μια δυνατότητα, αλλά μια ευθύνη».

«Η τέλεια ευτυχία περιλαμβάνει, προσφέρει και εξαπλώνει την τέλεια ελπίδα», συνεχίζει ο σεβασμιότατος Carballo, ο οποίος εντοπίζει «τον εχθρό της ελπίδας» κυρίως στην παραίτηση ή στην αδιαφορία και ορίζει την αυτό-αναφορά ως μια «σοβαρή ασθένεια».

Αν και δεν χρειάζεται «να υποκύψουμε στον πειρασμό των αριθμών και των έργων», για τον πιστό – και ιδιαίτερα για τον αφιερωμένο – δεν μπορεί να υπάρχουν λόγοι για μια «χρόνια δυσαρέσκεια», για μια «οκνηρία που μαραίνει την ψυχή».

«Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για το Ευαγγέλιο που παραμένει θαμμένο», υπογραμμίζει ο συγγραφέας ο οποίος μας καλεί όλους να «παραμείνουμε ξύπνιοι», «να ανακτήσουμε την κλήση μας» και να είμαστε «φρουροί μέσα στη νύχτα».

«Δεμένοι με την πίστη του Χριστού που πέθανε και αναστήθηκε, ο λαϊκός αφιερωμένος καλείται να είναι προφήτης ελπίδας κάνοντάς την να ακτινοβολεί και μεταδίδοντάς την», εξηγεί ο Σεβασμιότατος Carballo και καταλήγει λέγοντας: «Αυτό είναι το πρόσωπο που ο Πάπας Φραγκίσκος επιθυμεί για την Εκκλησία».

Μετάφραση:ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 13ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 30 Ιουνίου 2022 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

ANGELUS Τετάρτης 29ης Ιουνίου 2022

  ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΤετάρτη, 29 Ιουνίου 2022   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές! Το Ευαγγέλιο

Κυκλοφόρησε η ειδική έκδοση της Εφημερίδας της Αγίας Έδρας για τους φτωχούς «Ο παρατηρητής του δρόμου»

  Το ενδιαφέρον του Πάπα Φραγκίσκου για τους φτωχούς και τους αστέγους της Αιώνιας Πόλης είναι γνωστό και εκδηλώνεται συνεχώς. Έχουμε μάθει για τους χώρους

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου