Προετοιμασία για τα Χριστούγεννα

Προετοιμασία για τα Χριστούγεννα

Ο Καπουκίνος Ιερομόναχος π. Raniero Cantalamessa, ιεροκήρυκας του Ποντιφικού Οίκου, και φέτος, παρουσιάζει τα κηρύγματα  της περιόδου του Ερχομού, με την παρουσία του Αγίου Πατέρα στο Παρεκκλήσιο Μητέρα του Λυτρωτή. «Τα πάντα δι’ αυτού  και εις αυτόν έκτισται» – ότι υπάρχει είναι πλασμένο δι’ αυτού και αυτόν έχει σκοπό του. (Κολ. 1,16), είναι ο τίτλος του πρώτου κηρύγματος, το οποίο επικεντρώνεται στην προβολή του Ιησού στη σημερινή κοινωνία. «τα κηρύγματά μου είναι πνευματικές μελέτες, όχι διαλέξεις», λέει ο π.  Cantalamessaομιλώντας για την μέθοδο του σε μία συνέντευξη στην εφημερίδα  Osservatore Romano που δημοσιεύτηκε στις  15 Δεκεμβρίου 2017.

“Αυτό που λέγεται  για τη σχέση του Ιησού με τον κόσμο ισχύει επίσης και για τη σχέση του με την ανθρώπινη ιστορία στην οποία ο ερχομός σημαδεύει  ένα «πριν» και ένα «μετά»  μη αναστρέψιμα, εξήγησε ο P. Raniero Cantalamessa. Ο Ιεροκήρυκας σημείωσε  ότι ο Ιησούς «είναι απών  στους τρεις πιο δεσμευτικούς διαλόγους της στιγμής». Πράγματι δεν κάνει  λόγο «ούτε για τον διάλογο με την επιστήμη», ούτε «για τον διάλογο με τη φιλοσοφία», αλλά ούτε και «για τον διάλογο με τις θρησκείες”.

Ο π. Cantalamessa διαίρεσε τις πνευματικές μελέτες του  σε «ένα διδακτικό μέρος  και σε ένα παραινετικό», δηλαδή «την προτροπή και τη χριστιανική εφαρμογή». Επίσης αναφέρεται   ιδιαίτερα στην παρούσα γενεά αλλά και τις μέλλουσες. Για το λόγο αυτό  ο ιεροκήρυκας  υπενθύμισε: “Εμείς οφείλουμε να προτείνουμε στους εαυτούς μας να μην είμαστε  οι κλέπτες των γήινων πηγών – ενέργεια, τροφή, νερό, δένδρα, χαρτί – χρησιμοποιώντας τα περισσότερο από ό,τι είναι απαραίτητο και μη καταστρέφοντάς τα, διότι το παραπάνω το αφαιρούμε από αυτούς που θα έλθουν μετά από μας».

Ο π. Cantalamessa ολοκληρώνει κάθε πνευματική μελέτη με το κάλεσμα για μια προσωπική εξέταση: ποια θέση κατέχει ο Ιησούς στη ζωή του καθενός.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 34ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 26 Νοεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου