“Πρέπει να εκπολιτίσουμε την αγορά”
«Οφείλουμε να «εκπολιτίσουμε την αγορά», με τη βοήθεια της ηθικής που είναι φίλη προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον». Αυτό ανάφερε ο Πάπας Φραγκίσκος μιλώντας την Παρασκευή 20 του Οκτωβρίου του 2017, στους συμμετέχοντες στη συνάντηση που προωθείται από την Ποντιφική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, που έγινε δεκτή σε ακρόαση στο Βατικανό.
Πρέπει να «ζητήσουμε από την αγορά να είναι όχι μόνο αποτελεσματική σε πλούτο και στη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης της παραγωγής, αλλά και να είναι στην υπηρεσία της ανθρώπινη ανάπτυξης», συνέχισε ο Πάπας, η οποία – όπως εξήγησε – οφείλει να σταθεί σε δύο ειδικά σημεία που αφορούν στον αποκλεισμό και την περιφέρεια.
Πρέπει να αποφευχθεί η «συστηματική αύξηση της ανισότητας και η εκμετάλλευση του πλανήτη», αν και τα δύο αυτά φαινόμενα – η ανισότητα και εκμετάλλευση – «δεν είναι αναπόφευκτες, ούτε μια ιστορική σταθερά», " γιατί εξαρτώνται όχι μόνο από τις ατομικές συμπεριφορές αλλά και από τους οικονομικούς κανόνες που η κοινωνία αποφασίζει και ορίζει ».
«Αν επικρατεί ως σκοπός το κέρδος,» ο Ποντίφικας προειδοποίησε, «Η δημοκρατία τείνει να γίνει μια πλουτοκρατία, όπου θα αυξάνονται συνεχώς οι ανισότητες, αλλά και η εκμετάλλευση του πλανήτη.»
«Η εργασία πρέπει να είναι αντάξια του ανθρώπου», όπως διδάσκουν οι εγκύκλιοι «Rerum Novarum» (1891) του Πάπα Λέοντα 13ου , το Συνοδικό Διάταγμα «Gaudium et Spes» (1965) , καθώς και η Αποστολική Εγκύκλιος "Laudato si" (2015).
«Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα πρέπει […] να επιδιώκονται από επιχειρηματίες με ανοιχτό πνεύμα και αδελφικές σχέσεις που αναζητούν τις επενδύσεις για την ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας για την επίλυση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής», οφείλουμε, δήλωσε ο Πάπας, να «απαλλαγούμε από τις πιέσεις των δημόσιων και ιδιωτικών ομάδων συμφερόντων που υπερασπίζονται τα ατομικά τους συμφέροντα και είναι επίσης απαραίτητο να ξεπεραστούν οι μορφές πνευματικής οκνηρίας ».
Έτσι θα εξυπηρετεί όχι μόνο μια πολιτική δράση "πραγματικά στην υπηρεσία του ανθρώπου, του κοινού καλού και του σεβασμού προς τη δημιουργία", αλλά και θα εξασφαλίσει με θαρραλέο τρόπο ένα νέο μοντέλο της κοινωνικής τάξης, μετατρέποντάς το από μέσα". πρόσθεσε ο Φραγκίσκος, ο οποίος τόνισε τη σημασία μιας «επανεξέτασης της φιγούρας και του ρόλου του εθνικού κράτους σε ένα νέο πλαίσιο που είναι η παγκοσμιοποίηση».
Στην πραγματικότητα, «το κράτος δεν μπορεί να συλλάβει τον εαυτό του ως το μοναδικό και αποκλειστικό κάτοχο του κοινού καλού μη επιτρέποντας στα ενδιάμεσα όργανα της κοινωνίας των πολιτών να εκφράσουν πλήρως το πλήρες δυναμικό τους», που θα ήταν «παραβίαση της αρχής της επικουρικότητας», προειδοποίησε ο Φραγκίσκος στο τέλος της ομιλίας του.
+Ν