Πώς θα βιώσουμε πλήρως την Κυριακή του Λόγου

Πώς θα βιώσουμε πλήρως την Κυριακή του Λόγου

Πως_θα_βιώσουμε_2.jpg

Η πρόσκληση του καρδιναλίου Robert Sarah για εμβάθυνση στο Λόγο του Θεού: χρήσιμες είναι επίσης και οι διαμορφωτικές συναντήσεις παρέχοντας χώρο στον σιωπηλό διαλογισμό.

Ο Πάπας Φραγκίσκος θέλησε κάθε χρόνο, να εορτάζεται κατά την 3η Κυριακή του Λειτουργικού Έτους, η Κυριακή του Λόγου. Φέτος, η ημερομηνία αντιστοιχεί στην επόμενη Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021. Ο πρόεδρος της Ρωμαϊκής Συνόδου για τη Θεία Λατρεία και την Τάξη των Μυστηρίων, ο καρδινάλιος Robert Sarah, με ένα κείμενο θέλησε «να υπενθυμίσει σε όλους, Ποιμένες και πιστούς, τη σημασία και την αξία της Αγίας Γραφής για τη χριστιανική ζωή, καθώς και για τη σχέση μεταξύ του Λόγου του Θεού και της Λειτουργίας».

Κυριακή του Λόγου, Sarah: «Κατάλληλη πομπή εισόδου»

Για τον καρδινάλιο από τη Γουινέα, πράγματι, «μια από τις κατάλληλες τελετουργικές λεπτομέρειες γι αυτή την Κυριακή θα μπορούσε να είναι η είσοδος με το Ευαγγέλιο. Ή ελλείψει αυτού, η τοποθέτησή του επάνω στο βωμό». Ωστόσο, σε αυτό το πλαίσιο «είναι απαραίτητο να σεβόμαστε τα αναγνώσματα που ενδείκνυνται, χωρίς να τα αντικαθιστούμε ή να τα καταργούμε και να χρησιμοποιούμε εκδόσεις της Βίβλου που έχουν εγκριθεί για λειτουργική χρήση», διευκρίνισε ο Sarah.

Μια άλλη σύσταση την οποία ο καρδινάλιος θέλησε να εκφράσει αφορά στον αντιφωνικό Ψαλμό και στη σιωπή που «ενθαρρύνοντας το διαλογισμό, επιτρέπουν σε όσους ακούνε το Λόγο του Θεού να τον δέχονται μέσα τους».

Η μελέτη και η εμβάθυνση είναι απαραίτητη για την Κυριακή του Λόγου

Προφανώς, για την τέλεση της Κυριακής του Λόγου είναι απαραίτητη η μελέτη και η εμβάθυνση. Εφόσον είναι απαραίτητο, ακόμη και να συναντηθούμε όλοι μαζί πολλές φορές για να συζητήσουμε και για να εμβαθύνουμε στη Γραφή. Γι αυτό το λόγο, θα ήταν επίσης «σωστό» να προωθήσουμε «διαμορφωτικές συναντήσεις για να επισημάνουμε την αξία της Αγίας Γραφής για την τέλεση της θείας λειτουργίας».

«Μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για να μάθουμε καλύτερα το πώς η Εκκλησία όταν προσεύχεται, αναγινώσκει τις ιερές Γραφές, με συνεχή, ημι-συνεχή και τυπολογική ανάγνωση», εξήγησε ο καρδινάλιος. Ή για να εμβαθύνουμε καλύτερα για το «ποια είναι τα κριτήρια για τη λειτουργική διανομή των διαφόρων βιβλίων της Βίβλου κατά τη διάρκεια του έτους και των εποχών του, τη δομή των κύκλων της Κυριακής και των υπόλοιπων ημερών της εβδομάδας αναφορικά με τα λειτουργικά αναγνώσματα.»

Sarah: «Η Κυριακή του Λόγου είναι μια ευνοϊκή περίσταση»

Για να μπορέσει κάθε πιστός να κατανοήσει καλύτερα το τελετουργικό της θείας λειτουργίας, όπου συμμετέχει την Κυριακή πολύ συχνά, σχεδόν ασυνείδητα. Η Κυριακή του Λόγου του Θεού, σε όλο αυτό, αποκτά την αξία μιας στιγμής πολύ δυνατής, όπου τίθεται στο επίκεντρο το θεμελιώδες κείμενο της πίστης μας, από το οποίο προκύπτει κάθε στιγμή της ζωής του χριστιανού.

Όχι τυχαία, για τον Sarah, πρόκειται για «μια ευνοϊκή ευκαιρία ώστε να εμβαθύνουμε στη σχέση μεταξύ της Αγίας Γραφής και της Λειτουργίας των Ωρών, της προσευχής των Ψαλμών και των ύμνων της Ακολουθίας των Ωρών, στα βιβλικά αναγνώσματα, προωθώντας την από κοινού τέλεση των Αίνων και του Εσπερινού». Μια άλλη επισήμανση αφορά στον αντιφωνικό Ψαλμό, προκειμένου να αυξηθεί η υπηρεσία του ψαλμωδού σε κάθε κοινότητα. Για να μην αναφέρουμε το σεβασμό στις υποδείξεις, χωρίς να τις αντικαταστήσουμε ή να τις καταργήσουμε, και τέλος τη χρήση των εκδόσεων της Βίβλου που έχουν εγκριθεί για λειτουργική χρήση.

Η προειδοποίηση του Sarah προς τους επισκόπους και τους πρεσβύτερους: «Χρειάζεται μια ειδική αφοσίωση»

«Το Ευαγγέλιο, το αποκορύφωμα της Θείας Λειτουργία του Λόγου, χαρακτηρίζεται από έναν ιδιαίτερο σεβασμό που εκφράζεται όχι μόνο μέσα από χειρονομίες και επιδοκιμασίες, αλλά από το ίδιο το βιβλίο των Ευαγγελίων», εξηγεί επίσης το κείμενο. Το τελευταίο σημείο, αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικό, αφορά στην ομιλία.

Η προειδοποίηση του σημειώματος πράγματι, καλεί τους επισκόπους, τους ιερείς και τους διακόνους να αισθανθούν μέσα τους μια ζωντανή και βαθιά δέσμευση για την πραγματοποίηση αυτού του καθήκοντος με ιδιαίτερη αφοσίωση. Για να γίνει αυτό, είναι σκόπιμο να δοθεί σημασία στη σιωπή η οποία εξηγεί ο Sarah, ευνοεί το διαλογισμό και επιτρέπει σε όποιον ακούει το Λόγο του Θεού να τον δεχθεί μέσα του.

Και αυτό για τον απλό λόγο ότι ο άμβωνας, από όπου διακηρύσσεται ο Λόγος του Θεού, «δεν αποτελεί ένα λειτουργικό έπιπλο, αλλά ένα μέρος που συνάδει με την αξιοπρέπεια του Λόγου του Θεού, σε συνδυασμό με τον βωμό», καταλήγει το σημείωμα. «Από αυτόν μπορούμε να εκφωνήσουμε την ομιλία και τους σκοπούς της καθολικής προσευχής. Ενώ δεν είναι και πολύ κατάλληλο για να γίνονται σχόλια, ενημερώσεις και η διεύθυνση της χορωδίας».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ_2.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 34ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2 Δεκεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 2–3.12.2023

  Οικισμός Ενορία  2-3 Δεκεμβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Κυριακή 09.00 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της

1 Δεκεμβρίου μνήμη του Αγίου Καστρικιανού

Ήταν ο τρίτος επίσκοπος του Μιλάνου και χρονικά τοποθετείται στις πρώτες δεκαετίες του 3ου αιώνα. Σύμφωνα με κάποιες ιστορικές πηγές η εκλογή του στην, από

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου