Πορτογαλία, η Εκκλησία προβληματίζεται για την κατάσταση των μεταναστών

6

Πορτογαλία, η Εκκλησία προβληματίζεται για την κατάσταση των μεταναστών

Μια ολόκληρη εβδομάδα για να σκεφτούμε την κατάσταση των μεταναστών. Από τις 9 έως τις 16 Αυγούστου, η Καθολική Εκκλησία της Πορτογαλίας διοργανώνει μια μεγάλη Εκκλησιαστική Εκδήλωση σε όλη τη χώρα, κατά τη διάρκεια της οποίας εναλλάσσονται μαρτυρίες μεταναστών, προσκυνήματα στο Ιερό Προσκύνημα της Φατιμά και προσευχές. Το θέμα της εκδήλωσης ακολουθεί εξ ολοκλήρου το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου για την 106η Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών και Προσφύγων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου φέτος: «Όπως ο Ιησούς Χριστός, αναγκασμένοι να φύγουμε».

Μετανάστευση: ένα ευαίσθητο ζήτημα στην Πορτογαλία
Στην Πορτογαλία, το ζήτημα της μετανάστευσης και τα προβλήματά του είναι ένα θέμα που αισθάνεται ολόκληρος ο πληθυσμός, επειδή είναι ένα έθνος, παραδοσιακά, μεταναστών: «Είναι αλήθεια – επιβεβαιώνει ο Pedro Vaz Patto, Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης και Ειρήνης της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων της Πορτογαλίας – Όμως τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε ένα έθνος μεταναστών. Γι ‘αυτό, σε αυτές τις επτά ημέρες, θα διαλογιστούμε σε βάθος το αίτημα του Πάπα να φροντίσει ιδιαίτερα εκείνους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους λόγω πολέμου και φτώχειας».

Γνωριμία με τους μετανάστες: αντίδοτο στο μίσος και την μισαλλοδοξία
Η ακρόαση των ιστοριών – συχνά δραματικών, αλλά και της λύτρωσης και της ελπίδας – που αφηγήθηκαν αρχικά από μετανάστες και πρόσφυγες που βρήκαν φιλοξενία στην Πορτογαλία, θα είναι μια ευκαιρία για ολόκληρη την πορτογαλική Εκκλησία να μοιραστεί ισχυρές εμπειρίες, με στόχο την άρση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων που συχνά μετατρέπονται στον προθάλαμο του μίσους και της μισαλλοδοξίας. Ο Pedro Vaz Patto λέει ότι «είναι το πρώτο βήμα για να φτάσει κανείς κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους. Είναι άνθρωποι που δεν γνωρίζουμε και η γνώση οδηγεί στην ακύρωση του φόβου και της απόστασης».

Κράτος υποδοχής και όχι εντάσεων
Αν και υπήρχε πάντα ένα ισχυρό πνεύμα υποδοχής στην Πορτογαλία, τώρα η Χώρα, όπως και όλη η Ευρώπη, βιώνει εντάσεις που συνδέονται με τη μετανάστευση. «Έχοντας μπροστά στα μάτια μας την κατάσταση των Πορτογάλων μεταναστών στο εξωτερικό μας βοηθά να είμαστε πιο ανεκτικοί – λέει ο Pedro Vaz Patto-. Αλλά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Οι μετανάστες που είναι εδώ μαζί μας ζουν σε συνεχή περιθωριοποίηση και συνεχή χρόνια φτώχεια. Είναι ένα πρόσφατο φαινόμενο η παρουσία αγροτών σε περιοχές της χώρας όπου απουσιάζει η χειρωνακτική εργασία από πορτογάλους: άτομα που δυστυχώς δεν γνωρίζουν σε ποια κατάσταση ζουν και εργάζονται. Πολύ συχνά υπάρχει η υποψία ότι ζουν μια πραγματικά εξευτελιστική ζωή».

Μετάφραση: π. Ιωάν. Σκλ.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

1η Κυριακή της Παρουσίας (Β)

1η   ΚΥΡΙΑΚΗ  ΤΗΣ  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 25[24], 1-3                         Προς Εσένα, Κύριε, ύψωσα την ψυχή μου, Θεέ μου, ας μην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου