Πολλοί βαπτισμένοι ζουν σαν να μην υπάρχει ο Θεός
Ο Θεός ανατρέπει κάθε ανθρώπινο σχεδιασμό και πάντα μας θέτει υπό αμφισβήτηση. Αυτά είπε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την κυριακάτικη συνάντηση στο Angelus. Δεν αρκεί να επαναλαμβάνουμε χειρονομίες, συνέχισε, οφείλουμε πραγματική προσήλωση στον Ιησού και στα λόγια του
Το απόσπασμα του Ευαγγελίου που προτείνεται για τη σημερινή θεία λειτουργία, είναι από το Ευαγγέλιο του Μάρκου, μας διηγείται ότι ο Ιησούς ο οποίος επέστρεψε στη Ναζαρέτ, την πόλη του, εισέρχεται στη συναγωγή και αρχίζει να διδάσκει. Θα μπορούσε να φανεί ως μια επιτυχία αλλά αντίθετα «μετατράπηκε σε μια έντονη απόρριψη», δηλώνει ο Πάπας Φραγκίσκος στην κατήχησή του κατά το κυριακάτικο ραντεβού του Angelus, τόσο ώστε ο Ιησούς το μόνο που μπόρεσε να κάνει εκεί, ήταν μερικές θεραπείες.
Οι προκαταλήψεις των συμπατριωτών του Ιησού
Στη Ναζαρέτ ο κόσμος μουρμουρίζει, έχει μπερδευτεί από τα λόγια του, επίσης σκανδαλίζεται μπροστά στο γεγονός ότι ήταν μόνο ο γιος του ξυλουργού και της Μαρίας. «Πώς γίνεται οι συμπατριώτες του Ιησού να περνούν από το θαύμα στην απιστία» και «αντί να ανοιχθούν στην πραγματικότητα να σκανδαλίζονται;», αναρωτιέται ο Φραγκίσκος.
Σύμφωνα με τους κατοίκους της Ναζαρέτ, ο Θεός είναι πολύ μεγάλος για να χαμηλώσει τον εαυτό του για να μιλήσει διαμέσου ενός ανθρώπου τόσο απλού! Είναι το σκάνδαλο της ενσάρκωσης: το γεγονός που προκαλεί η αναταραχή ενός Θεού που ενσαρκώνεται, που σκέφτεται με ανθρώπινο μυαλό, που εργάζεται και ενεργεί με ανθρώπινα χέρια, αγαπά με μια ανθρώπινη καρδιά, ένα Θεό που μοχθεί, τρώει και κοιμάται όπως ένας από εμάς. Ο Υιός του Θεού ανατρέπει κάθε ανθρώπινο σχεδιασμό: δεν είναι οι μαθητές που έπλυναν τα πόδια του Κυρίου, αλλά ο Κύριος που έπλυνε τα πόδια των μαθητών. Αυτό αποτελεί αιτία σκανδάλου και δυσπιστίας, όχι μόνο σε εκείνη την εποχή, σε κάθε εποχή, ακόμη και σήμερα.
Ο Θεός πάντα μας εκπλήσσει, πρέπει να ανοίξουμε τις καρδιές μας
Η αλλαγή της νοοτροπίας που έφερε ο Ιησούς «δεσμεύει τους μαθητές του χθες και του σήμερα για μια προσωπική και κοινοτική επαλήθευση» λέει ο Πάπας και παρατηρεί ότι ακόμη και σήμερα πολλές προκαταλήψεις μπορεί να μας αποτρέψουν να δεχθούμε την αλήθεια. Οι μορφές μέσω των οποίων η χάρη του Θεού έρχεται σε εμάς, πράγματι, συχνά δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας. Και ο Φραγκίσκος παραθέτει το παράδειγμα της Μητέρας Τερέζας της Καλκούτας:
Μια νεαρή μοναχή – κανείς δεν έδινε δεκάρα γι αυτή – που πήγαινε στους δρόμους για να μαζέψει τους ετοιμοθάνατους προκειμένου να έχουν έναν αξιοπρεπή θάνατο. Αυτή η νεαρή μοναχή με την προσευχή και με το έργο της έκανε θαύματα! Η μικρότητα μιας γυναίκας έφερε την επανάσταση στο έργο της φιλανθρωπίας στην Εκκλησία. Αυτό αποτελεί ένα παράδειγμα των καιρών μας.
Η πίστη είναι προσκολλημένη στον Ιησού και στο Ευαγγέλιό του
Είναι επομένως απαραίτητο, λέει ο Πάπας, «να ανοίξουμε την καρδιά και το μυαλό μας» για να καλωσορίσουμε το θεϊκό που έρχεται να μας συναντήσει:
Έγκειται στο να έχουμε πίστη: η έλλειψη πίστης αποτελεί εμπόδιο στη χάρη του Θεού. Πολλοί βαπτισμένοι ζουν σαν να μην υπήρχε ο Χριστός: επαναλαμβάνουν τις χειρονομίες και τα σημεία της πίστεως, αλλά δεν αντιστοιχεί σε αυτά πραγματική προσκόλληση στο πρόσωπο του Χριστού και στο Ευαγγέλιό του. Κάθε χριστιανός – όλοι εμείς, καθένας από εμάς, καλείται να εμβαθύνει αυτή την θεμελιώδη ένταξη, προσπαθώντας να την μαρτυρήσει με μια συνεπή συμπεριφορά ζωής της οποίας το νήμα καθοδήγησης θα είναι πάντα η φιλανθρωπία.
Ο Φραγκίσκος επομένως, μας προτρέπει να προσευχηθούμε στην Παρθένο Μαρία ώστε να μεσολαβήσει στον Κύριο για να μας βοηθήσει να «διαλύσουμε τη σκληρότητα των καρδιών και την στενότητα του μυαλού» για να ανοιχθούμε στη χάρη του.
Η σκέψη για τους ναυτικούς
Ο Πάπας τέλος, υπενθύμισε τη σημερινή εορτή της «Κυριακής της Θάλασσας», αφιερωμένη στους ναυτικούς και στους ψαράδες, επιβεβαιώνοντάς τους για την προσευχή του γι αυτούς και τις οικογένειές τους. Η σκέψη του στρέφεται και προς εκείνους «που αναλαμβάνουν την ευθύνη της απομάκρυνσης της ρύπανσης από τις θάλασσες».
Και μεταξύ των χαιρετισμών, μια ενθάρρυνση προς τους Βραζιλιάνους που είναι παρόντες ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλου Ποδοσφαίρου: «Και βλέπω σημαίες της Βραζιλίας… Χαιρετώ τους Βραζιλιάνους και θάρρος! Την επόμενη φορά θα τα καταφέρουμε!».
Μετάφραση: ρφ