Περισσότερος σεβασμός «στις εργαζόμενες μητέρες»

Περισσότερος σεβασμός «στις εργαζόμενες μητέρες»


Υπάρχουν πολλές ανισότητες  μεταξύ ανδρών και γυναικών στον επαγγελματικό κόσμο, για το λόγο αυτό η διεθνής κοινότητα οφείλει να δεσμευθεί  ότι θα υπερασπίζεται «την αξιοπρέπεια  της γυναίκας στο χώρο της εργασίας».  Αυτή είναι η έκκληση  που έκανε ο εκπρόσωπος  της Αγίας Έδρας  στον ΟΗΕ  στην Νέα Υόρκη, Πανοσιολογιότατος π.  Bernardito Auza.

Ο αξιωματούχος παρενέβη στην  71η γενική συνέλευση  της Επιτροπής που συνεδριάζει μέχρι τις 24 Μαρτίου 2017 και ασχολείται με το θέμα: « η εργαζόμενη γυναίκα σε ένα κόσμο που αλλάζει».

Σ’ αυτό τον πλανήτη,  που συνεχώς αλλάζει, ο Πανοσιολ/τος π. mons. Auza αποκαλύπτει  μία συνεχώς «αυξανόμενη»  αβεβαιότητα για την απασχόληση των γυναικών. Αναφέρθηκε στις πολλές εργαζόμενες γυναίκες  που εξαιρούνται από τα συστήματα  υπεράσπισης  και κοινωνικής συμπαράστασης και αποκλείονται από την προαγωγή». Πολλές φορές είναι θύματα διαφορετικών αμοιβών σε σχέση με τους άνδρες που προσφέρουν την ίδια εργασία, ή  γίνονται διακρίσεις  κατά τις προσλήψεις εξ αιτίας των αδειών για τη μητρότητα ή  για παρατεταμένη άδεια για την φροντίδα των παιδιών , ή των άρρωστων μελών της οικογένειας τους και ηλικιωμένων.

Ο αξιωματούχος κάλεσε  να αναζητηθούν τρόποι «δημιουργικής  απασχόλησης»  που θα επιτρέπει στις «εργαζόμενες μητέρες»  να μην αισθάνονται  «υπό πίεση  ή αναγκασμένες  να θυσιάζουν  τις μητρικές τους ικανότητες».  Εξ άλλου, πρόσθεσε, «η αμειβόμενη  εργασία των γυναικών  δεν είναι επαρκώς  αναγνωρισμένη από την επίσημη οικονομία» παρόλο  που  αυτό «συνέβαλε  όχι μόνο  στην οικονομική ανάπτυξη κάθε Χώρας, αλλά  στήριζε  και τους βασικούς πυλώνες που κυβερνούν  μία κοινωνία και ένα έθνος».

Από αυτό ξεκινά η πρόσκληση στο να θεωρείται  «η οικογενειακή άδεια  που σκοπεύει στην ανάπτυξη  των παιδιών ή στη φροντίδα των ασθενών  και των ηλικιωμένων στην οικογένεια». Σ’ αυτό θα πρέπει να προστεθούν και «οι κοινωνικές πολιτικές  και οι δομές κατανόησης προς όφελος των γυναικών  που ασχολούνται  με την οικογένεια  παραμένοντας στο σπίτι , δείχνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις κοπέλες  μητέρες, όπως  επίσης  στις πρόσφυγες και μετανάστριες γυναίκες, που πιο πληγωμένες και πιο αδικημένες».

Ο παρατηρητής του Βατικανού  αναφέρθηκε επίσης στο ότι « είναι ύψιστης σημασίας  η διεθνής κοινότητα να αναλάβει το καθήκον της για την προστασία  και να επαναβεβαιώσει  με όλες τις δυνάμεις της  την αξιοπρέπεια της γυναίκας   στον τόπο της εργασίας, της οικογένειας  και  αλλού», και θα πρέπει να εμποδίσει «κάθε μορφή κατάχρησης και εκμετάλλευσης των γυναικών  και των κοριτσιών

Τέλος Ο Πανοσιολ/τος  Auza, στον απόηχο της Μετασυνοδικής Αποστολικής Παραίνεσης του Πάπα Φραγκίσκου «Η Χαρά της αγάπης», (Amoris Laetitia» αναφέρθηκε και στην ευθύνη του άνδρα στις υποθέσεις του σπιτιού, στο πλαίσιο ενός κόσμου  εργασίας που αλλάζει. Στην Αποστολική Παραίνεση, ο Πάπας αποκαλεί «εφικτό» το ότι «ο τρόπος του να είναι άνδρας κάποιος μπορεί να προσαρμοστεί με ευαισθησία  στις καταστάσεις επαγγελματικής απασχόλησης της συζύγου». Επίσης  ο Άγιος Πατέρας, προσθέτει, ότι το «να αναλάβει και ο άνδρας τη δική του ευθύνη στις οικιακές εργασίες ή ορισμένες πτυχές της ανατροφής των παιδιών, δεν του μειώνει την ανδρική  υπόσταση, ούτε αυτό σημαίνει  αποτυχία του ανδρικού ρόλου του, ούτε και αδυναμία ή ντροπή. Πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά, να δέχονται ως  πραγματικότητα αυτή την συμπληρωματική προσφορά που δεν αφαιρεί τίποτε από την αξιοπρέπεια του πατέρα».

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μ. Πέμπτη – του Μυστικού Δείπνου του Κυρίου

ΙΕΡΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΜΥΣΤΙΚΟΥ ΔΕΙΠΝΟΥ Εσπερινή Λειτουργία ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ Οι εντολές για το πασχαλινό δείπνο. Ανάγνωσμα από το βιβλίο της Εξόδου  (12,1-8.11-14) Τις ημέρες εκείνες,