Περισσότερες δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη και λιγότερες στα όπλα, έτσι η Επιτροπή του Βατικανού για τον Covid-19
Αύξηση χωρίς προηγούμενο στις δαπάνες για όπλα
Οι στρατιωτικές δαπάνες σε παγκόσμιο επίπεδο το 2019 ήταν 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, 300 φορές ο προϋπολογισμός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Για τον Καρδινάλιο Peter Turkson, Πρόεδρο του Ρωμαϊκού Δικαστηρίου για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη και πρόεδρο της Επιτροπής του Βατικανού για τον Covid-19, πρέπει να παγκοσμιοποιήσουμε την αλληλεγγύη, γιατί παρά την κρίση του κορωνοϊού, συνεχίζουμε να ξοδεύουμε για τα όπλα. «Ενώ σήμερα – λέει ο καρδινάλιος – άνευ προηγουμένου ποσά δαπανώνται για στρατιωτικές δαπάνες (συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων πυρηνικών προγραμμάτων εκσυγχρονισμού), οι άρρωστοι, οι φτωχοί, οι περιθωριοποιημένοι και τα θύματα συγκρούσεων επηρεάζονται δυσανάλογα από την τρέχουσα κρίση. Μέχρι στιγμής οι διασυνδεόμενες κρίσεις (υγείας, κοινωνικοοικονομικές και οικολογικές) διευρύνουν το χάσμα όχι μόνο μεταξύ πλουσίων και φτωχών, αλλά επίσης μεταξύ των τομέων ειρήνης, ευημερίας και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης και των περιοχών σύγκρουσης, στέρησης και οικολογικής καταστροφής. Δεν μπορεί να υπάρξει θεραπεία χωρίς ειρήνη».
Καρδινάλιος Turkson: η μείωση των συγκρούσεων για την μείωση της αδικίας
Για τον Καρδινάλιο, «η μείωση των συγκρούσεων είναι η μόνη δυνατότητα μείωσης της αδικίας και των ανισοτήτων. Η ένοπλη βία, οι συγκρούσεις και η φτώχεια συνδέονται στην πραγματικότητα σε έναν κύκλο που αποτρέπει την ειρήνη, ευνοεί τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εμποδίζει την ανάπτυξη». Για τον Πρόεδρο του Ρωμαϊκού Δικαστηρίου για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη, είναι θετική η πρόσφατη έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για παγκόσμια κατάπαυση του πυρός, είναι επίσης θετική και η έγκριση από 170 χώρες της έκκλησης των Ηνωμένων Εθνών για την σιγή των όπλων. «Η αλληλεγγύη, σε περιόδους κρίσης, είναι το νέο όνομα για την ειρήνη», καταλήγει ο Καρδινάλιος.
Αδελφή Smerilli: οι πολίτες θέλουν ένα κράτος που επενδύει σε κοινά αγαθά
Για την αδελφή Alessandra Smerilli, οικονομολόγο, συντονιστή της ειδικής ομάδας «Οικονομία» της Επιτροπής του Βατικανού για τον Covid-19, πρέπει να ενισχυθούν τα συστήματα υγείας, αλλάζοντας επίσης τις εταιρείες που παράγουν όπλα. «Χρειαζόμαστε προστασία από τις μεταδοτικές ασθένειες και να επενδύσουμε στην πρόληψη: ο Covid-19 αποκάλυψε την ανεπαρκή χρηματοδότηση θεραπειών για τις μεταδοτικές ασθένειες στην καρδιά πολλών συστημάτων υγείας – λέει -, ο Πάπας Φραγκίσκος μας ζήτησε δημιουργικές λύσεις. Αναρωτιόμαστε λοιπόν: τι εάν, αντί να κάνουμε τον αγώνα όπλων, τρέχουμε προς την ασφάλεια των τροφίμων, της υγείας και της εργασίας; Τι ζητούν οι πολίτες αυτή τη στιγμή; Χρειάζονται ένα στρατιωτικά ισχυρό κράτος ή ένα κράτος που επενδύει σε κοινά αγαθά;» Από την άλλη πλευρά, κατά τη 1η φάση της πανδημίας, στην Ιταλία ορισμένες εταιρείες που παρήγαγαν αρχικά όπλα άρχισαν να παράγουν αναπνευστικούς πνεύμονες, γιατί αυτό δεν μπορεί να γίνει μακροπρόθεσμα;
Είναι απαραίτητος ένας ανανεωμένος έλεγχος όπλων
Μέχρι σήμερα, οι τρέχουσες στρατιωτικές δαπάνες υπερβαίνουν κατά πολύ τις δαπάνες του Ψυχρού Πολέμου. «Οι ιατρικές προμήθειες, η επισιτιστική ασφάλεια και η οικονομική ανάκαμψη που επικεντρώνονται στην κοινωνική δικαιοσύνη και στην πράσινη οικονομία απαιτούν πόρους που μπορούν να αφαιρεθούν από τον στρατιωτικό τομέα στο πλαίσιο ενός ανανεωμένου ελέγχου όπλων» – λέει ο Alessio Pecorario, συντονιστής της Επιτροπή Βατικανού για τον Covid-19 και αξιωματούχος της Ρωμαϊκού Δικαστηρίου για την Ανθρώπινη Ανάπτυξης -. Η επισιτιστική ασφάλεια κατατάσσεται πρώτη και είναι απαραίτητη για τη διεθνή ασφάλεια».
Μετάφραση: π. Ιωάν. Σκλ.