ΠΕΡΙ ΕΤΕΡΟΔΟΞΩΝ ΚΑΙ ΕΤΕΡΟΘΡΗΣΚΩΝ

7

ΠΕΡΙ ΕΤΕΡΟΔΟΞΩΝ ΚΑΙ ΕΤΕΡΟΘΡΗΣΚΩΝ

ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΧΟΙ / ΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το παρόν γράφεται την 26η Αυγούστου, 110 χρόνια από τη γέννηση της μεγαλύτερης σύγχρονης Αγίας, της Μητέρας Τερέζας. Η προσφορά (και) στη χώρα μας του μοναχικού τάγματος που ίδρυσε, των “ Ιεραποστόλων της Αγάπης ”, είναι μια από τις αφορμές των σκέψεων που ακολουθούν.
Κατέγραψα σε προηγούμενο σημείωμα ζητήματα νομικής αναγνώρισης και προβλημάτων θρησκευτικών κοινοτήτων και λειτουργών τους στη χώρα μας. Όμως κάποια απ΄ αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζει και η τοπική μας εκκλησία.
Σε όλες τις εκκλησιαστικές επαρχίες υπάρχουν αλλοδαποί ιερείς και μοναχοί / ες που εξυπηρετούν έλληνες και αλλοδαπούς καθολικούς που μένουν ή βρίσκονται προσωρινά στην Ελλάδα.. Όσοι είναι πολίτες Ε.Ε. δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Αν όμως είναι από άλλες χώρες του…πλανήτη τα προβλήματα είναι μόνιμα !
Οι δυσκολίες αρχίζουν πριν έρθουν στη χώρα μας και ανάλογα με το που βρίσκεται η πιο κοντινή ελληνική πρεσβεία ( Συχνά σε άλλη χώρα, σε Αφρική, Ασία και Λατινική Αμερική ! ) η οποία πρέπει να θέσει και τη “σωστή” βίζα εισόδου.
Συνεχίζονται στην Ελλάδα, ανάλογα με το πόσο κοντά είναι ο τόπος άσκησης καθηκόντων από την Υπηρεσία Χορήγησης Αδειών Παραμονής. Συχνά, η νέα άδεια εκδίδεται λίγο πριν λήξει και πρέπει να ξαναγίνει αμέσως η διαδικασία ανανέωσης… Φυσικά, όλο αυτό το διάστημα, ο ιερέας ή μοναχός / ή δεν μπορεί να βγει από τη χώρα.
ΔΗΛΑΔΗ ΖΗΤΩ Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠ` ΤΟ ΝΟΜΟ θα πει κάποιος. Όχι, ΖΗΤΏ ΛΟΓΙΚΗ ! Για κάποια θέματα δε, θεωρώ ότι η Καθολική Ιεραρχία πρέπει να τα θέσει ως προτεραιότητα και να πιέσει το κράτος.
Φαντάζομαι ήδη τον αντίλογο από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Τήνου : Τόσα χρόνια φωνάζω για καθολικό θεολόγο, για εκκλησίες που πρέπει να αναστηλωθούν ακόμα περιμένω δικαίωση…
Ας πιέσουμε λοιπόν και για κάποια ακόμα :
— Ο, εκτός Ε.Ε., ιερέας λαμβάνει αρχικά ετήσια άδεια παραμονής και στη συνέχεια διετή. Να ορισθεί ότι μετά δεύτερη διετή ανανέωση λαμβάνει άδεια αόριστης διάρκειας !
— Ο / η μοναχός / μοναχή λαμβάνει ΜΟΝΟ ΕΤΗΣΙΑ ΑΔΕΙΑ. Nα ισχύσει ότι και για τον ιερέα ! ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ να ζητείται πλέον, από μια κοινότητα πχ, 10 μοναζουσών όπως των “Ιεραποστόλων” της Μητέρας Τερέζας, στην Αθήνα ή των “Δομινικανίδων” στη Σαντορίνη σχεδόν 3.000 ευρώ το χρόνο για παράβολα και πληρεξούσια ( χώρια τα έξοδα για δικηγόρο, φωτογραφίες, φωτοτυπίες… )
— Είναι παράλογο να ταξιδεύει κάθε χρόνο προς την πρωτεύουσα του νομού ο ιερέας / μοναχός / μοναχή για να δώσει αποτυπώματα…
— Αντίστοιχα, για αλλοδαπούς ιερείς / μοναχούς / μοναχές, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΧΩΡΑΣ ΠΡΟΈΛΕΥΣΗΣ, που τηρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, προβλέπεται πολυετή παραμονή τους στη χώρα και το επιθυμούν, πρέπει να ζητείται η ελληνική υπηκοότητα. Όπως μας τιμούν, με την ανιδιοτελή προσφορά τους στην καθολική κοινότητα εντός της ελληνικής επικράτειας, πρέπει και το ελληνικό κράτος να τους τιμά ανάλογα!
Φυσικά η προτεραιότητα (πρέπει να) είναι η αντικατάσταση των ετήσιων αδειών παραμονής για μοναχούς / ες !

Φωτογραφία Αγίας Μητέρας Τερέζας από διαδίκτυο

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 30 Ιανουαρίου 2023                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου