Πεντηκοστή στην Ιερουσαλήμ, στο Υπερώο
Δεύτερος Εσπερινός της Πεντηκοστής στο Υπερώο, στην Ιερουσαλήμ, όπου προΐστανται οι Φραγκισκανοί μοναχοί της Κουστοδίας των Αγίων Τόπων. Στον τόπο του Μυστικού Δείπνου και της καθόδου του Αγίου Πνεύματος επιτρέπεται στους Καθολικούς να εορτάζουν δύο φορές τον χρόνο.
Δεκάδες ήταν οι πιστοί που χθες το βράδυ, συνωστίζονταν στο Υπερώο στην Ιερουσαλήμ για τον εορτασμό της Πεντηκοστής. Λίγα μέτρα από την Πύλη της Σιών της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ, η παράδοση τοποθετεί το επεισόδιο του Μυστικού Δείπνου και της καθόδου του Αγίου Πνεύματος την ημέρα της Πεντηκοστής. Ως πύρινες γλώσσες ο Παράκλητος κατέβηκε επάνω στους μαθητές και τους έκανε ικανούς να μιλούν όλες τις γλώσσες του κόσμου, για να διακηρύξουν το Ευαγγέλιο. Μετά από 2.000 χρόνια, νέοι μαθητές, συγκεντρωμένοι με τα κεριά στα χέρια ανάμεσα,ανάμεσα σε εκείνους τους τοίχους, υποδέχθηκαν αυτό το φως και αυτή την έκκληση. Στον δεύτερο Εσπερινό της επίσημης εορτής της Πεντηκοστής, προΐσταντο οι Φραγκισκανοί μοναχοί της Κουστοδίας των Αγίων Τόπων..
Η Καθολική Εκκλησία μπορεί να εορτάσει στο Υπερώο μόνο δύο φορές το χρόνο
Οι Καθολικοί μπορούν να τελούν επίσημη προσευχή στο Υπερώο μόνο δύο φορές το χρόνο, καθώς εξακολουθεί να αποτελεί ένα τόπο που βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης με το Κράτος του Ισραήλ για την αναγνώριση της ιδιοκτησία του. Οι Φραγκισκανοί μοναχοί το απέκτησαν το 1333, ως δώρο από τους κυρίαρχους της Νάπολης και ως εκ τούτου εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να διεκδικούν την κυριότητά του, αν και εκδιώχθηκαν από εκεί από τους Οθωμανούς, το 1552.
Ο πατέρας Patton υπενθύμισε την προσευχή και τη νηστεία για την ειρήνη στον κόσμο
Ο Φύλακας των Αγίων Τόπων αδ. Francesco Patton υπενθύμισε την ιδιαιτερότητα του εορτασμού της Πεντηκοστής στο Υπερώο: «Το Υπερώο είναι ο τόπος της Πεντηκοστής, αλλά είναι και ο χώρος μιας διπλής Πεντηκοστής. Ήδη το βράδυ του Πάσχα, όταν ο Ιησούς εμφανίστηκε στο Υπερώο στους μαθητές, αφού τους χαιρέτισε με τον χαιρετισμό της ειρήνης, τους έδωσε το Άγιο Πνεύμα. Αυτή είναι η θεολογία του Ιωάννη. Σύμφωνα με την περιγραφή των Πράξεων των Αποστόλων, την πεντηκοστή ημέρα, αυτό είναι η Πεντηκοστή, υπάρχει αυτός ο σεισμός, αυτή η Πεντηκοστή, αυτή η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος με τη μορφή πύρινων γλωσσών που μετατρέπει τους Αποστόλους από άτομα δειλά,εγκλεισμένα στο Υπερώο από φόβο, σε άτομα θαρραλέα που εξέρχονται στην πλατεία για να διακηρύξουν την ανάσταση. Το να μπορούμε να γιορτάζουμε εδώ, στο Υπερώο, τον Εσπερινό της Πεντηκοστής είναι πολύ σημαντικό γιατί αποτελεί το δεσμό με τον τόπο της καθόδου του Αγίου Πνεύματος. Αυτές τις ημέρες αποκτά μια περαιτέρω σημασία, γιατί είτε ο σεβασμιότατος Pizzaballa, είτε εγώ ως υπεύθυνοι της Φύλαξής του, έχουμε καλέσει σε νηστεία και σε προσευχή για την ειρήνη στους Αγίους Τόπους στην Ιερουσαλήμ, στη Μέση Ανατολή και σε ολόκληρο τον κόσμο».
Η πρώτη χριστιανική κοινότητα γεννήθηκε την Πεντηκοστή στην Ιερουσαλήμ
Κατά τη διάρκεια του χθεσινού πρωινού, ενώ ο αποστολικός διαχειριστής του λατινικού πατριαρχείου, ο σεβασμιότατος Pizzaballa, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στη Βασιλική της Κοίμησης, η κοινότητα της λατινικής ενορίας του Αγίου Salvatore ενώθηκε μαζί με τους αδελφούς Θεματοφύλακες των Αγίων Τόπων στην εκκλησία. Ο Φραγκισκανός αδ. Nerwan Al-Bana, ενοριακός ιερέας, εξήγησε ότι ήταν μεγάλη η χαρά: «Σήμερα είναι η γιορτή της ενορίας μας στην Ιερουσαλήμ: η Πεντηκοστή πάντα, μας κάνει να θυμόμαστε την ανάπτυξη της πρώτης χριστιανικής κοινότητας, η οποία έγινε εδώ στην Ιερουσαλήμ».
Μετάφραση:ρφ