Πεντηκοστή στην Εκκλησία της Τήνου

Πεντηκοστή στην Εκκλησία της Τήνου


Παραμονή.

Το απόγευμα της παραμονής της εορτής της Πεντηκοστής στις 6.30 στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου, ο Αρχιεπίσκοπος με τη βοήθεια τριών κατηχητριών έκανε την τελευταία κατήχηση στους αναδόχους, στους γονείς και στα παιδιά που θα λάβαιναν το Μυστήριο του Χρίσματος την ημέρα της Πεντηκοστής.

Είναι άξιοι συγχαρητηρίων, τόσο οι γονείς όσο και οι ανάδοχοι, που κάθε χρόνο συμμετέχουν σ’ αυτήν την τελευταία κατήχηση για το Μυστήριο του Χρίσματος και επίσης για την προθυμία την οποία δείχνουν στην ανάληψη ευθυνών για την όλη Ιεροτελεστία της χορήγησης του Μυστηρίου του Χρίσματος κατά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία την ημέρα της Πεντηκοστής.

Ημέρα της Πεντηκοστής

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και γεμάτο τον Καθεδρικό ναό από πιστούς, την Κυριακή της Πεντηκοστής 4 Ιουνίου 2017 τελέστηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από το Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Νικόλαο και συλλειτούργησαν μαζί του οι ιερείς της Τήνου.

Η ενεργός συμμετοχή των παιδιών, των γονέων τους και των αναδόχων του ιδιαίτερη ομορφιά στην όλη ιεροτελεστία, η οποία τελέστηκε με πολλή τξη και ηρεμία, όπως αρμόζει στην τέλεση όλων των Μυστηρίων της Εκκλησίας.

Τα παιδιά, οι ανάδοχοι και οι γονείς συμμετείχαν ενεργά στη Θεία λειτουργία με την ανάγνωση των Αναγνωσμάτων, την εκφώνηση των δεήσεων των πιστών και την  προσφορά  των θείων δώρων  για την τέλεση της Ευχαριστίας.

Οι ανάδοχοι πριν αναλάβουν τα καθήκοντά τους ενώπιον της Εκκλησίας, απάγγειλαν ειδική προσευχή προς το Άγιο Πνεύμα ζητώντας τη συνεργασία του στην προσπάθεια τους να παραδειγματίζουν τα παιδιά και να βοηθούν τους γονείς στην ευθύνη που έχουν να μεταδίδουν την πίστη με τη ζωή τους και το λόγο τους.

Τα ίδια τα παιδιά κρατώντας σε αλυσίδα την αναμμένη λαμπάδα ανανέωσαν τις υποσχέσεις  του Βαπτίσματος και την πίστη τους ενώ στη συνέχεια Επίσκοπος και ιερείς επέθεταν τα χέρια τους πάνω στις κεφαλές τους επικαλούμενοι τον ερχομό του Αγίου Πνεύματος στην ζωή των παιδιών.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος μίλησε στη συναγμένη Εκκλησία και μεταξύ άλλων είπε:

Αδελφοί μου και αδελφές μου,

Το τι γιορτάζουμε την ημέρα της Πεντηκοστής, δηλαδή σήμερα, ήδη το ακούσαμε λίγο πριν στο πρώτο ανάγνωσμα που ήταν από το Βιβλίο των  Πράξεων των Αποστόλων: «πλημμύρισαν όλοι Πνεύμα Άγιο  και άρχισαν να μιλούν άλλες γλώσσες». (Πράξεις 2,4).

Τι σημαίνει όμως «πλημμύρισαν από Πνεύμα Άγιο»; Τι αισθάνθηκαν άραγε οι απόστολοι εκείνη τη στιγμή;

Ένιωσαν μια δυνατή εμπειρία  της αγάπης του Θεού και πλημμύρισαν  από  αυτήν την αγάπη Του.   Είναι αυτό που βεβαιώνει ο Απόστολος Παύλος όταν γράφει στους Ρωμαίους: «η ελπίδα τελικά δεν απογοητεύει.  Μαρτυρεί γι’ αυτό η αγάπη του Θεού με την οποία το Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, γέμισε και ξεχείλισε  τις καρδιές μας» (Ρωμαίους 5, 5). Όποιος λοιπόν λαβαίνει το Άγιο Πνεύμα πλημμυρίζει η καρδιά του από την αγάπη του Θεού.

Ο Λόγος του Κυρίου, ιδιαίτερα σήμερα, μας λέει ότι το Άγιο Πνεύμα ενεργεί, στα πρόσωπα  και στις κοινότητες  και είναι πλημμυρισμένα από  αυτό  και τα καθιστά ικανά να νιώσουν την παρουσία του Θεού ανάμεσά τους. Και τι κάνει το Άγιο Πνεύμα μέσω αυτής της ικανότητας που μας δίνει;  Μας οδηγεί σε όλη την αλήθεια (Ιωάν.16,13) «Όταν όμως θα έλθει εκείνος , το Πνεύμα της αληθείας, θα σας οδηγήσει σε όλη την αλήθεια» Ανανεώνει της γης την όψη (Ψαλμός 103) και δίνει τους καρπούς του.  Το Άγιο Πνεύμα λοιπόν οδηγεί, ανανεώνει και καρποφορεί

Ο Ιησούς αποκαλεί το Άγιο Πνεύμα «Πνεύμα της αληθείας»  και εξηγεί στους Αποστόλους του ότι η ενέργειά του  θα είναι εκείνη που θα τους  εισαγάγει  όλο και περισσότερο στην κατανόηση  του μυστηρίου του  πάθους, του θανάτου και της Αναστάσεώς του. Χάρη στην ενέργεια του Αγίου Πνεύματος θα κατανοήσουν «όλη την αλήθεια». Θα καταλάβουν όσα τους είχε πει ο Ιησούς και δεν θα είχαν καταλάβει.   

Οι Απόστολοι , ενώ αποδείχτηκαν αδύναμοι να βαστάξουν το σκάνδαλο  του πάθους και του θανάτου του Δασκάλου τους, τώρα το Άγιο Πνεύμα τους προσφέρει το κλειδί  που τους εισαγάγει στην αλήθεια  και στην ομορφιά  του γεγονότος της σωτηρίας, του μυστηρίου της λύτρωσης. Αυτοί οι άνθρωποι, στην αρχή φοβισμένοι  και κλεισμένοι στο υπερώο  για να αποφύγουν τους  διωγμούς  της Μεγάλης Παρασκευής  δεν θα ντρέπονται πια  να είναι μαθητές του Ιησού, δεν θα παραμένουν κλεισμένοι στον εαυτό τους και δεν φοβούνται μπροστά στα ανθρώπινα δικαστήρια.

Τα χαρακτηριστικά σύμβολα του Αγίου Πνεύματος που χρησιμοποιήθηκαν την ημέρα της Πεντηκοστής ήταν  ο δυνατός άνεμος, και οι φλόγες της φωτιάς.

Ο άνεμος συμβολίζει τη δύναμη και ενέργεια του Αγίου Πνεύματος που σπρώχνει κάθε μαθητή του Χριστού προς τα εμπρός, που μας διατηρεί συνεχώς σε πορεία, μας κάνει να αισθανόμαστε ότι είμαστε ταξιδιώτες, προσκυνητές προς την άνω Ιερουσαλήμ και παροικούντες στη γη επάνω. Δεν μας επιτρέπεται με την παρουσία του Αγίου Πνεύματος  να επαναπαυόμαστε  και να γινόμαστε ένας «αδρανής λαός. Μια άεργη και άνεργη Εκκλησία. Αλλά μία Εκκλησία που έχει αντιληφθεί την αποστολή της και πορεύεται για να μαθητεύσει όλα τα έθνη. Να παρατείνει τον Αναστημένο Ιησού μέσα στους αιώνες

Το Πνεύμα του Θεού είναι φωτιά, είναι σεισμός, είναι δύναμη, είναι ενέργεια, είναι κίνηση προς εμπρός. Δυστυχώς, πολλές φορές, με την μετριοπαθή ζωή μας, κινδυνεύουμε να σβήσουμε αυτή τη φωτιά, να αποδυναμώσουμε τη φλόγα της, να σταματήσουμε τον άνεμο που φέρνει το Πνεύμα του Θεού που ανανεώνει το πρόσωπο της  γης. Είναι ο σύντροφος και συνοδοιπόρος της Εκκλησίας σε όλη την επίγεια πορεία της. Ο συνήγορος και συνοδοιπόρος κάθε χριστιανού.

Η κατοικία του Αγίου Πνεύματος, είναι «η καρδιά» κάθε ανθρώπου. Αλλά, «δεν μπορεί να εισέλθει σε μια κλειστή καρδιά», «τα κλειδιά που ανοίγουν την καρδιά μας δεν αγοράζονται στο εμπόριο, είναι και αυτά δώρο του Θεού.

Σίγουρα για μερικές καρδιές, αν κάναμε ένα πνευματικό καρδιογράφημα, το αποτέλεσμα θα ήταν μια ευθεία γραμμή, χωρίς διαβαθμίσεις ευαισθησίας στο λόγο του Κυρίου. Όπως ήταν και οι καρδιές των δασκάλων του Νόμου. Ήταν πιστοί στο Θεό, ήξεραν όλες τις εντολές, αλλά η καρδιά τους ήταν κλειστή, δεν κτυπούσε δυνατά από αγάπη  για το  Θεό και τον συνάνθρωπο, αλλά απλώς υπηρετούσε τον ίδιο τον εαυτό τους.

Ο κόσμος έχει ανάγκη από άνδρες και γυναίκες που να μην κλείνονται  στον εαυτό τους, αλλά να είναι ανοικτοί στις εμπνεύσεις του Αγίου Πνεύματος γεμάτοι από τη χάρη και την ενέργειά του. Τα δώρα του Αγίου Πνεύματος δίνονται με αφθονία στην Εκκλησία, αλλά και στην κάθε μια σας και στον καθένα μας   για να μπορούμε να ζούμε με γνήσια πίστη και ενεργό αγάπη και να σκορπούμε παντού το άρωμα του Ευαγγελίου που εξασφαλίζει μια ζωή γεμάτη από τη χαρά του Ευαγγελίου ακόμη και στις δύσκολες στιγμές.

Αγαπητά μου παιδιά,

σήμερα εσείς λαβαίνετε και πάλι τα δώρα του Αγίου Πνεύματος που σας έδωσε για πρώτη φορά την ημέρα του Βαπτίσματός σας, αλλά τότε είσαστε μωρά και δεν μπορέσατε να τα καταλάβατε. Τώρα όμως, με τη βοήθεια όμως των κατηχητών σας και κατηχητριών σας, των εφημερίων σας και των γονιών σας, αρχίσατε να καταλαβαίνετε κάτι παραπάνω και όσο μεγαλώνετε θα νιώθετε ακόμη περισσότερο την αξία αυτών των δώρων. Είναι τα επτά δώρα που μου είπατε, όταν πριν από μερικές μέρες συναντηθήκαμε. Σας ζητώ όμως αυτά τα δώρα να μην τα φυλάξετε στο δωμάτιό σας, όπως θα κάνετε με το ενθύμιο που θα σας προσφέρουμε στο τέλος αυτής της Θείας Λειτουργίας . Να τα φυλάξετε στην καρδιά σας. Αυτά τα δώρα σας τα δίνει το Άγιο Πνεύμα. Αυτά τα δώρα δεν στολίζονται αλλά στολίζουν όσους τα λαβαίνουν και τους κάνουν ικανούς να αγαπούν το Θεό και όλους τους ανθρώπους. Αυτά τα δώρα πρέπει να τα χρησιμοποιείτε κάθε μέρα και όσο μεγαλώνετε τόσο πιο πολύ θα τα χρειάζεστε. Οι γονείς σας, οι ανάδοχοί σας, οι κατηχητές σας και κατηχήτριές σας, οι  εφημέριοί σας, ο επίσκοπός σας, όλη η Εκκλησία θα σταθούμε κοντά σας για να σας βοηθήσουμε να αξιοποιήσετε με τον καλύτερο τρόπο τα επτά δώρα του Αγίου Πνεύματος. Μόνο αυτά μπορούν να σας δώσουν την αληθινή ευτυχία, την οποία εύχομαι σε σας και στους γονείς σας. Αμήν.

Πριν την απόλυση ο Αρχιεπίσκοπος:

–  πρόσφερε  εκ μέρους της Εκκλησίας δώρα αναμνηστικά στα παιδιά που έλαβαν το Χρίσμα και

– ανακοίνωσε στην Εκκλησία ότι η Παναγία και το Άγιο Πνεύμα ετοιμάζουν για την τοπική Εκκλησία ένα πολύτιμο δώρο. Μια μοναχική κοινότητα η οποία θα αποτελείται από δύο ιερομονάχους του μοναχικού τάγματος του «Ενσαρκωμένου Θείου Λόγου». Ήδη έχουν αρχίσει οι διαπραγματεύσεις με τους Ανωτέρους τους και ελπίζουμε ότι από τις αρχές του μήνα Σεπτεμβρίου η μοναχική αυτή κοινότητα θα εγκατασταθεί στους Χώρους της Αρχιεπισκοπής στην Ξινάρα της Τήνου.

Τέλος, στο προαύλιο του Ναού, οι γονείς των παιδιών που έλαβαν το Χρίσμα πρόσφεραν σε όλους ένα κέρασμα με παραδοσιακά γλυκίσματα και ποτά.

[module-737]

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου