Παρουσία 2020 η ψηφιακή ευκαιρία
Η απομόνωση και ο φόβος που μας αναγκάζει η επιδημία του κορωνοϊού δεν μπορεί να μειώσει την κατάσταση παθητικότητας. Σχεδόν παντού στον κόσμο, οι επισκοπές, τα κινήματα, τα μοναχικά τάγματα έχουν ενεργοποιήσει τη δημιουργικότητά τους για να δημιουργήσουν και να ενισχύσουν την αίσθηση της κοινοτικής προσευχής αξιοποιώντας, ιδίως, τις ψηφιακές τεχνολογίες.
Οι διαδικτυακές πλατφόρμες και η διαδικτυακή συμπόρευση
Πολλαπλασιάζονται οι πνευματικές συναντήσεις και τα διαδικτυακά εργαλεία για να βοηθήσουν το πνεύμα: είναι, για παράδειγμα, η περίπτωση του παραδοσιακού ιρλανδικού ημερολογίου της Παρουσίας που είναι εμπλουτισμένο με προσευχές, βίντεο, λόγια του Πάπα Φραγκίσκου που είναι παρμένα από την αποστολική παραίνεση «ο Χριστός Ζει», χειρονομίες και προτάσεις να κάνουμε τα Χριστούγεννα πιο βιώσιμα και να φροντίσουμε το κοινό μας σπίτι. Προτάσεις βιβλίων, μουσικής και εκδηλώσεων σε επισκοπές και ενορίες, αλλά και με ενδείξεις ώστε να γίνουν προσεγγίσουν τις πιο αναγκεμένες οικογένειες.
Μια σειρά από βίντεο, που η παραγωγή τους προωθήθηκε από την Ιερά Σύνοδο των Επισκόπων του Καναδά και διατίθεται στο Διαδίκτυο κάθε εβδομάδα, θα βοηθήσει τους καθολικούς πιστούς να προετοιμαστούν για τον εορτασμό της Γέννησης του Ιησού. Προτείνεται ένα «Ταξίδι μέσω της Παρουσίας», με σκέψεις στο Ευαγγέλιο της κάθε Κυριακής αυτής της δυνατής περιόδου και για την πραγματική έννοια των Χριστουγέννων. Η ελπίδα των ιεραρχών είναι να είναι ένα κανάλι διαλόγου και βαθιάς προετοιμασίας για όλους.
Η Σύνοδος των Ισπανών Επισκόπων ετοίμασε μια νέα εφαρμογή για να προσευχηθούν με την Λειτουργία των Ωρών, ενώ ξεκίνησε από την Ελβετία στο www.lumierequandmeme.ch, μια οικουμενική πρωτοβουλία που προσφέρει ιδέες για την περίοδο της Παρουσίας και για την περιόδου των Χριστουγέννων με διαφορετικό τρόπο, σε τρεις τομείς: «Τελώντας από κοινού – Σε σχέση με όλους – με Αλληλεγγύη». Εκτός από κείμενα που προσφέρουν τροφή σκέψης και με συγκεκριμένες χειρονομίες, παρουσιάζονται σχέδια αλληλεγγύης για την υποστήριξη ή που σχετίζονται με την πανδημία στην Ελβετία και στο εξωτερικό.
Στο ww.avent.retraitedanslaville.org, οι Δομινικανοί το Lille προτείνουν μια «Παρουσία μέσα στην πόλη», μια συνοδοιπορία με σκέψεις, τραγούδια της Παρουσίας και τέσσερις ομιλίες από αντίστοιχους ομιλητές υψηλού προφίλ. Ένας τρόπος για να προετοιμαστούμε ώστε «τα Χριστούγεννα να μην είναι μια ασήμαντη χαρά αλλά ένα πνευματικό γεγονός για τη ζωή μας». Τα θέματα προς εμβάθυνση είναι: ειρήνη στις οικογένειες και στις χριστιανικές κοινότητες – η δράση του Πνεύματος για ειρήνη μεταξύ των λαών – ο Ιησούς ως πρίγκιπας της Ειρήνης στη ζωή κάθε ανθρώπου. Ο Σεβασμιότατος David Macaire, Δομινικανός, αρχιεπίσκοπος του Fort-de-France, στη Μαρτινίκα, κάθε εβδομάδα θα παρουσιάζει μια συγκεκριμένη μέθοδο για να γίνει κάποιος εργάτης της ειρήνης.
Τα δεινά που προκαλούνται από την πανδημία, η οποία εξουθενώνει την Ινδία, βρίσκονται στο κέντρο της «Κυριακάτικης India Communio», η ετήσια εκδήλωση που τελείται από 132 ινδικές επισκοπές του Ρωμαϊκού Τυπικού την πρώτη Κυριακή της Παρουσίας. «Όπως σας αγάπησα εγώ, να αγαπάτε κι εσείς ο ένας τον άλλον» (Ιω 13,34) είναι το θέμα που επιλέχθηκε για φέτος. Οι πιστοί θα κληθούν να προσευχηθούν και να βοηθήσουν τις ιεραποστολές, κυρίως στις αγροτικές περιοχές.
Μια Παρουσία πιο απλή και αλληλέγγυα
Το Σουηδικό Συμβούλιο Εκκλησιών, για παράδειγμα, ζήτησε να είναι σε θέση να συνεχίσει να φροντίζει τους άστεγους (περίπου 33 χιλιάδες στη Σουηδία) και τους πιο περιθωριοποιημένους, παρά τους περιορισμούς κατά του Covid. «Πρέπει να είμαστε σε θέση να φιλοξενήσουμε πολλούς ανθρώπους που βρίσκονται σε δύσκολες καταστάσεις – εξηγούν – για να διαθέσουν μέρη έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ζεσταθούν ή να φάνε ένα λιτό μεσημεριανό γεύμα σε εσωτερικούς χώρους».
Στην Τσεχική Δημοκρατία, και πάλι φέτος – αν και με διαφορετικό τρόπο λόγω των περιορισμών που επιβάλλονται από την πανδημία – οι ενορίες του Olomouc συμμετείχαν στην παραγωγή στεφανιών της Παρουσίας, τα οποία στη συνέχεια θα πωληθούν την πρώτη Κυριακή υπέρ του παιδικού σπιτιού. Verbist Care Center, ορφανοτροφείο Ulan Bator, στην Μογγολία. «Λόγω του Coronavirus, το ορφανοτροφείο έχασε μέρος της χρηματοδότησής του επειδή αυτή η βοήθεια από το εξωτερικό δεν έφτασε φέτος. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιήσαμε τα χρήματα κυρίως για να αγοράσουμε προμήθειες φαγητού μακράς διάρκειας», εξηγεί ο Simon, διευθυντής του ορφανοτροφείου. Στην πρωτεύουσα της Μογγολίας, όπου ο χειμώνας διαρκεί έως και οκτώ μήνες και οι θερμοκρασίες φτάνουν τους -40 βαθμούς, αρκετές εκατοντάδες παιδιά εξακολουθούν να ζουν στους δρόμους. Η αποστολή είναι επομένως η διασφάλιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ορφανών, εγκαταλελειμμένων ή κακομεταχειρισμένων παιδιών.
Στο Αλγκάρβε της Πορτογαλίας, ανάμεσα στις φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες που προτείνονται σε αυτήν την περίοδο της Παρουσίας, υπάρχει η δημιουργία, μέσα στην οικογένεια, «ενός σύντομου βίντεο, που θα στείλουν, με θέμα τα Χριστούγεννα και τον τρόπου που οι ηλικιωμένοι περνούν τα Χριστούγεννα» μακριά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα ή μόνοι τους, ή τη συλλογή βασικών τροφίμων και υγιεινής για τα πιο αναγκεμένα άτομα. Θα μπορούσε να είναι χρήσιμο να συνοδευτεί αυτή η έκθεση με την ανάγνωση ορισμένων αποσπασμάτων από την Αποστολική Επιστολή του Πάπα Φραγκίσκου Admirabile signum, που είναι αφιερωμένο ακριβώς στο νόημα και την αξία της φάτνης.
Στη φυλακή
«Στις φυλακές, λόγω του φόβου κρουσμάτων, πολλές δραστηριότητες έχουν επιβραδυνθεί. Οι κρατούμενοι ζουν ακόμη περισσότερο τη μοναξιά και την εγκατάλειψή τους», υπογραμμίζει ο π. Grimaldi, γενικός επιθεωρητής των Ιταλών φυλακισμένων, ο οποίος προτρέπει τους ομολόγους του αλλά και όσους εργάζονται σε αυτόν τον τομέα «να μην βιώσουν τους περιορισμούς που επιβάλλονται από την πανδημία ως απογοήτευση που παραλύει τη δράση, αλλά ως κίνητρο για τη μετατροπή της περιθωριοποίησης σε ευκαιρία». Επιμένοντας στο ότι αυτή η θυελλώδης περίοδος μας έκανε να ανακαλύψουμε τα όρια και τις αδυναμίες μας ακόμη περισσότερο, κάνοντάς μας να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε οι κύριοι του χρόνου, μας καλεί να ζήσουμε αυτήν την περίοδο αβεβαιότητας με την επαγρύπνηση της καρδιάς να είμαστε φρουροί ελπίδας.
Με τους νέους
Το Il Messaggero dei Ragazzi, το μηνιαίο περιοδικό για νέους από τον εκδότη Messaggero di Sant’Antonio di Padova, προτείνει το #AccadeSoloSeCiCredi, την Παρουσία για αγόρια και κορίτσια ηλικίας 9 έως 14 ετών. Στην ιστοσελίδα meraweb.it, οι έφηβοι θα μπορούν να παρακολουθούν μηνύματα, προβληματισμούς, δραστηριότητες για την προετοιμασία των Χριστουγέννων κάθε μέρα στο κινητό τους τηλέφωνο ή σε αυτό των γονέων τους. Ο συντάκτης που είναι υπεύθυνος για το περιοδικό, ο fra Fabio Scarsato, στη θέση του fra Simplicio, θα συνομιλεί με τους εφήβους για να «περπατήσει» μαζί τους προς το σπήλαιο της Βηθλεέμ. Μια πολύ πρωτότυπη και προκλητική εκδοχή της ιστορίας του Άγιου Βασίλη, η οποία ανατρέπει όλες τις παραδόσεις. Δεν θα είναι ο καθησυχαστικός παππούς που φέρνει δώρα στα παιδιά, αλλά ένας αδίστακτος κύριος που περνά τη ζωή του προσπαθώντας να γίνει πλούσιος, έως ότου βρεθεί χωρίς τίποτα, από εκεί, η ιδέα της αναχώρησης, αναζητώντας τύχη και ανωνυμία, για μια μικρή πόλη στην Παλαιστίνη: τη Βηθλεέμ.
Μετάφραση: π.Ιωαν.Σκλ.