ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020 θαυματουργός Σταυρός φτάνει στην πλατεία του Αγίου Πέτρου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020
θαυματουργός Σταυρός φτάνει στην πλατεία του Αγίου Πέτρου

Ο θαυματουργός Σταυρός, τον οποίο προσκύνησε ο Πάπας Φραγκίσκος στις 15 του Μαρτίου, στην Εκκλησία San Marcello al Corso, φτάνει στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Η μεταφορά του σκοπό έχει την συνάντηση προσευχής που ο Πάπας Φραγκίσκος έχει ανακοινώσει για την Παρασκευή 27 Μαρτίου, στις 18:00 η ώρα, για να σταματήσει η επιδημία του Κορονοϊού η οποία απειλεί όλη την ανθρωπότητα. Αυτή είναι η πρόθεση του Ποντίφικα ο οποίος θα προΐσταται στην προσευχή από την Βασιλική του Αγίου Πέτρου, με άδεια την πλατεία. Και κάλεσε όλους τους Καθολικούς του κόσμου να συμμετάσχουν μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης και να ενωθούν πνευματικά.

Το πρόγραμμα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Θα αρχίσει με τον Λόγο του Θεού, την λατρεία των Άχραντων Μυστηρίων και στο τέλος ο Άγιος Πατέρας θα δώσει την Ευλογία Urbi et Orbi, μαζί με την οποία θα υπάρχει η δυνατότητα να λάβουν όσοι το επιθυμούν πλήρη λυσίποινα.

«Ας παραμείνουμε ενωμένοι. Ας αφήσουμε να γίνει αισθητή η εγγύτητά μας στους πιο μοναχικούς ανθρώπους και σε εκείνους που δοκιμάζονται περισσότερο από αυτή την επιδημία. Την εγγύτητά μας – συνέχισε ο Φραγκίσκος – ας την προσφέρουμε σε όλους όσους εργάζονται στον τομέα της υγείας, στους νοσηλευτές, στις νοσηλεύτριες, στους εθελοντές. Εγγύτητα προς τις αρχές, που πρέπει να λάβουν σκληρά μέτρα αλλά που είναι για το καλό μας. Εγγύτητα προς τους αστυνομικούς, προς τους στρατιώτες που προσπαθούν πάντα να τηρείται η τάξη στους δρόμους, έτσι ώστε να επιτευχθούν αυτά που η κυβέρνηση ζητά να κάνουμε για το καλό όλων μας. Και εγγύτητα προς όλους».

Ο Εσταυρωμένος είναι διάσημος στη Ρώμη για δύο θαύματα

Μέσα στην Εκκλησία San Marcello al Corso, στη Ρώμη, υπάρχει ένας αρχαίος και τίμιος ξύλινος σταυρός του 15ου αιώνα, ο οποίος επέζησε από μια φωτιά, έσωσε τη Ρώμη από την πανώλη και, του οποίου ο εναγκαλισμός από τον Άγιο Ιωάννη Παύλο Β΄, σηματοδότησε την πιο δυνατή στιγμή της Ημέρας Συγχώρεσης το 2000.

Αναλυτικά, το πρώτο θαύμα χρονολογείται από τη νύχτα της 23ης Μαΐου 1519, κατά τη διάρκεια της οποίας μια πυρκαγιά κατέστρεψε την εκκλησία. Το επόμενο πρωί, όταν οι πιστοί πήγαν να επισκεφθούν ότι είχε παραμείνει από το παρανάλωμα, βρήκαν μέσα στις στάχτες που ακόμη κάπνιζαν, τον σταυρό ο οποίος είχε παραμείνει άθικτος με έναν θαυματουργό τρόπο.

Το δεύτερο συνέβη το 1522. Η Ρώμη είχε πληγεί από μια σοβαρή πανώλη. Και οι Ρωμαίοι, ενθυμούμενοι το θαύμα του 1519, αποφάσισαν να μεταφέρουν με λιτανεία τον σταυρό από την εκκλησία San Marcello έως την βασιλική του Αγίου Πέτρου. Από την εκκλησία ξεκίνησε μια πανηγυρική πομπή, στην οποία συμμετείχε ο κλήρος, οι μοναχοί, οι ευγενείς, οι ιππότες, οι άνδρες και οι γυναίκες του λαού. Όλος ο ρωμαϊκός πληθυσμός ήταν συγκινημένος ακολουθώντας τον περίφημο σταυρό.

Οι αρχές, φοβούμενες την αύξηση της λοίμωξης, προσπάθησαν να εμποδίσουν την πομπή αλλά δεν τα κατάφεραν. Η πομπή ξεκίνησε στις 4 Αυγούστου και διήρκεσε 16 ημέρες, έως τις 20 Αυγούστου του 1522. Καθώς συνεχιζόταν αυτό, η πανώλη έδειξε σημάδια σαφούς ύφεσης, και έτσι κάθε γειτονιά προσπαθούσε να κρατήσει τον σταυρό όσο το δυνατόν περισσότερο.
Στο τέλος, όταν επέστρεψε στην εκκλησία San Marcello, η πανώλη είχε σταματήσει εντελώς: Στη Ρώμη για ακόμη μια φορά, έληξε στις 20.

Η παραδοσιακή πομπή με τον θαυματουργό σταυρό

Από το 1600, η πομπή από την εκκλησία San Marcello έως τη Βασιλική του Βατικανού, όπου ο θαυματουργός σταυρός τίθεται σε λαϊκό προσκύνημα, έγινε παράδοση κατά τη διάρκεια του Αγίου Έτους. Στο πίσω μέρος του σταυρού αναγράφονται τα ονόματα των διάφορων Ποντιφικών και τα αντίστοιχα έτη.

Πολύ δυνατή και η εικόνα του εναγκαλισμού του σταυρού από τον Άγιο Ιωάννη Παύλο Β΄. Ήταν η Ημέρα της συγχώρεσης, την πρώτη Κυριακή της Τεσσαρακοστής του 2000, με την οποία ο Άγιος Πατέρας, εξ ονόματος ολόκληρης της Εκκλησίας, ζήτησε δημοσίως συγνώμη για τις αμαρτίες του παρελθόντος.

Μετάφραση: ρφ

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μ. Πέμπτη – του Μυστικού Δείπνου του Κυρίου

ΙΕΡΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΜΥΣΤΙΚΟΥ ΔΕΙΠΝΟΥ Εσπερινή Λειτουργία ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ Οι εντολές για το πασχαλινό δείπνο. Ανάγνωσμα από το βιβλίο της Εξόδου  (12,1-8.11-14) Τις ημέρες εκείνες,