ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ Να “κολλήσουμε” από την αγάπη, όχι από τον κορωνοϊό

3

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ
Να “κολλήσουμε” από την αγάπη, όχι από τον κορωνοϊό

Οι ρίζες της ζωής μας είναι στον Χριστό: από Αυτόν πηγάζει η δύναμη να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα προβλήματα μετά την κρίση που βιώνουμε, σε Αυτόν βρίσκεται το πρότυπο της εγγύτητας, της αγάπης και της υπηρεσίας. Η σκέψη του Πάπα Φραγκίσκου για την εποχή του Covid-19 παρουσιάζεται στον πρόλογο του βιβλίου με τίτλο “Κοινωνία και ελπίδα”, που εκδόθηκε από τον Εκδοτικό Οίκου του Βατικανού, με την επιμέλεια του Καρδιναλίου Walter Kasper και του Γερμανού ιερέα George Augustin.
Ένα βιβλίο γεμάτο θεολογικές σκέψεις που μπορούν να αναζωπυρώσουν μια «νέα ελπίδα και μια νέα αλληλεγγύη», με βάση τη βεβαιότητα ότι και σήμερα, όπως συνέβη στους πρώτους δύσκολους μήνες της εξάπλωσης της πανδημίας, η παρουσία του Κυρίου μας συνοδεύει και μας καθησυχάζει, και μας μιλά για τη νίκη του Κυρίου επί του θανάτου.
Με αυτήν την ελπίδα ο Πάπας Φραγκίσκος υπογράφει τον πρόλογο του βιβλίου με τίτλο “Κοινωνία και ελπίδα”, που εκδόθηκε από τον Εκδοτικό Οίκο του Βατικανού, με την επιμέλεια του Καρδιναλίου Walter Kasper, ομότιμου προέδρου του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας και του πατέρα George Augustin, Γερμανού ιερέα του Γραφείου της Αγίας Έδρας για την Επικοινωνία.

Η πανδημία ως “καιρός δοκιμασίας και επιλογών”

Στα λόγια του Πάπα εκφράζεται το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας. Σαν καταιγίδα, ο κορωνοϊός μας εξέπληξε όλους, αλλάζοντας – παρατηρεί ο Φραγκίσκος – την οικογενειακή ζωή, την εργασία και τις δημόσιες δραστηριότητες και αφήνοντας πίσω του θάνατο, οικονομικές δυσκολίες και απόσταση από τη Θεία Ευχαριστία και τα Ιερά Μυστήρια.

Αυτή η δραματική κατάσταση, αποκαλύπτοντας την «ευπάθεια» του ανθρώπου, την «ελαχιστότητά του και την ανάγκη του για λύτρωση» και αμφισβητώντας πολλές βεβαιότητες της ζωής μας, μας έβαλε μπροστά – γράφει ο Πάπας στο Προοίμιο – σε «θεμελιώδη ερωτήματα για την ευτυχία και για τον θησαυρό της χριστιανικής μας πίστεως».

«Πού βρίσκονται οι βαθύτερες ρίζες που μας υποστηρίζουν όλους στην καταιγίδα; Τι είναι πραγματικά σημαντικό και απαραίτητο;». Ο Πάπας παρατηρει ότι «η πανδημία είναι ένα σήμα συναγερμού που μας οδηγεί σε προβληματισμό και περίσκεψη». «Είναι μια στιγμή δοκιμασίας και επιλογών, ώστε με ανανεωμένο τρόπο να μπορέσουμε να προσανατολίσουμε τη ζωή μας στον Θεό, ο οποίος είναι το στήριγμά μας και ο στόχος μας».

Να ακούσουμε την κραυγή των φτωχών και του πλανήτη

Ο Πάπας στη συνέχεια καλεί όλους σε «αλληλεγγύη» και «υπηρεσία» ενάντια στην «παγκόσμια αδικία» και την αδιαφορία. Στην πραγματικότητα, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μας κάνει να καταλάβουμε πόσο «εξαρτώμαστε από την αλληλεγγύη των άλλων και μας ωθεί να εξυπηρετήσουμε τους γύρω μας με έναν νέο τρόπο. Πρέπει να μας ταρακουνήσει και να δούμε την παγκόσμια αδικία που συντελείται, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ξυπνήσουμε και να ακούσουμε την κραυγή των φτωχών και του σοβαρά ασθενούς πλανήτη μας».

Η μετάδοση του “ιού της αγάπης”, όχι η παράλυση του φόβου

Το ξέσπασμα της πανδημίας, επισημαίνει ο Πάπας, συνέπεσε με την περίοδο του Πάσχα και από εδώ προέρχεται το μήνυμα που φωτίζει το παρόν και το μέλλον και που απομακρύνει την παράλυση: είναι το μήνυμα της νίκης της ζωής επί του θανάτου. Λέει ο Πάπας Φραγκίσκος: «Το Πάσχα μας δίνει ελπίδα, εμπιστοσύνη και θάρρος, μας ενισχύει στην αλληλεγγύη και στην αδελφοσύνη. Ο κίνδυνος να κολλήσουμε από έναν ιό πρέπει να μας διδάξει έναν άλλο τύπο “μετάδοσης”, εκείνον της αγάπης, που μεταδίδεται από καρδιά σε καρδιά. Είμαι ευγνώμων για τα πολλά σημεία προθυμίας για αυθόρμητη βοήθεια και για τον ηρωικό ζήλο του υγειονομικού προσωπικού, των γιατρών και των ιερέων. Τις τελευταίες εβδομάδες αισθανθήκαμε τη δύναμη που προήλθε από την πίστη».

Στη Θεία Ευχαριστία βρίσκεται η δύναμη για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες

Και το τελευταίο απόσπασμα του προλόγου είναι αφιερωμένο στην πίστη στον Χριστό. Ο Πάπας Φραγκίσκος υπενθυμίζει την «οδυνηρή “νηστεία” από τη Θεία Μετάληψη» που βίωσαν πολλοί Χριστιανοί λόγω της παύσης των δημοσίων ιεροτελεστιών, αλλά τονίζει επίσης ότι καμία «εικονική μετάδοση μέσω του διαδικτύου δεν μπορεί να αντικαταστήσει την πραγματική παρουσία του Κυρίου στο Μυστήριο του ιερού Θυσιαστηρίου». Εξ ου και η χαρά για την επανέναρξη της κανονικής εκκλησιαστικής ζωής, διότι, «η παρουσία του αναστημένου Κυρίου στον λόγο του Ευαγγελίου και στην τέλεση της Θείας Ευχαριστίας θα μας δώσει τη δύναμη που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα προβλήματα που μας περιμένουν μετά την κρίση. Και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, όπως ο Ιησούς στους μαθητές της Εμμαούς, ο Πάπας Φραγκίσκος επαναλαμβάνει σε ένδειξη ελπίδας για το μέλλον: «Μην φοβάστε! Εγώ νίκησα τον θάνατο».

————————-
Πηγή: Vatican News
Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη