Πάπας: ας προσευχηθούμε να υπάρχουν περισσότερες γυναίκες σε θέσεις ευθύνης στην Εκκλησία
Ο Πάπας Φραγκίσκος επιθυμεί μια μεγαλύτερη συμμετοχή των λαϊκών γυναικών σε θέσεις ευθύνης στην Εκκλησία και εμπιστεύεται αυτήν την επιθυμία στις προσευχές όλων των Καθολικών στον κόσμο για τον μήνα Οκτώβριο. Μια συμμετοχή που έχει τις ρίζες της όχι σε αξιώσεις που συνδέονται με την σημερινή εποχή, αλλά στο ίδιο το ιερό μυστήριο του Βαπτίσματος, διότι εκεί είναι εγγεγραμμένος ο πρωταγωνισμός των λαϊκών και επομένως και των γυναικών στην εκκλησιαστική ζωή και στην αναγγελία του Ευαγγελίου. «Κανείς δεν βαπτίστηκε ιερέας ή επίσκοπος – υπογραμμίζει ο Πάπας – . Βαπτιστήκαμε όλοι ως λαϊκοί. Οι λαϊκοί και οι λαϊκές είναι πρωταγωνιστές της Εκκλησίας».
Περισσότερη ευθύνη στους λαϊκούς και ειδικά στις γυναίκες
Μεταξύ των λαϊκών, ωστόσο, υπάρχει ακόμη πολύ λίγος χώρος για τις γυναίκες. Στο βιντεομήνυμα, ο Πάπας συνεχίζει: «Σήμερα υπάρχει ακόμη ανάγκη να διευρυνθούν οι χώροι μιας πιο έντονης γυναικείας παρουσίας στην Εκκλησία. Και μιας λαϊκής παρουσίας, φυσικά, αλλά τονίζοντας τη γυναικεία πτυχή, επειδή σε γενικές γραμμές οι γυναίκες παραμερίζονται». Και ο Πάπας δεν μιλά για μια απλή παρουσία, διότι διευκρινίζει: «Πρέπει να προωθήσουμε την ένταξη των γυναικών στους χώρους όπου λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις».
Ο σκοπός προσευχής για τον Οκτώβριο
Ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στον Πάπα Φραγκίσκο είναι αυτό της καταπολέμησης του κληρικαλισμού, που απομακρύνει τους ανθρώπους και καταστρέφει το πρόσωπο της Εκκλησίας. Ο Πάπας, δηλώνοντας τον σκοπό της προσευχής για τον Οκτώβριο, λέει: «Ας προσευχηθούμε ώστε, δυνάμει του Βαπτίσματος, οι λαϊκοί πιστοί, ειδικά οι γυναίκες, να συμμετάσχουν περισσότερο στους θεσμούς ευθύνης της Εκκλησίας, χωρίς να πέσουν στον κληρικαλισμό που ακυρώνει το χάρισμα των λαϊκών».
Οι διορισμοί γυναικών και η εορτή της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής
Ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε πολλές πράξεις που προωθούν την επιθυμία να αυξηθεί το βάρος των γυναικών στην Εκκλησία, και από την αρχή της ποντιφικής του διακονίας του άρχισε να καλεί όλο και περισσότερες γυναίκες να καλύψουν θέσεις ευθύνης. Το κείμενο του Παγκόσμιου Δικτύου Προσευχής του Πάπα που συνοδεύει το βίντεο, υπογραμμίζει ότι το 2016 ο Πάπας Φραγκίσκος «ανύψωσε στον βαθμό της εορτής την λειτουργική μνήμη της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής, η οποία κατά τη Θεία Λειτουργία, στο νέο προοίμιο της εορτής, αποκαλείται «απόστολος των αποστόλων». Ο Πάπας το έκανε αυτό για να υπογραμμίσει τη σημασία αυτής της γυναίκας, η πρώτη που βλέπει το πρόσωπο του Αναστημένου Ιησού, η πρώτη που ο Ιησούς καλεί με το όνομά της, η πρώτη που έλαβε από τον Ιησού την αποστολή να αναγγείλει την Ανάστασή του».
Οι γυναίκες σε πολλά μέρη κρατούν ζωντανή την Εκκλησία
Ο πατέρας Frédéric Fornos, διευθυντής του Παγκόσμιου Δικτύου, παραθέτει μια φράση του Πάπα Φραγκίσκου από τη “Χαρά του Ευαγγελίου”: «Η διεκδίκηση των νόμιμων δικαιωμάτων των γυναικών, ξεκινώντας από τη σταθερή πεποίθηση ότι οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν την ίδια αξιοπρέπεια, θέτουν βαθιά ερωτήματα στην Εκκλησία τα οποία δεν μπορούν να παραγνωριστούν». Ο πατέρας Fornos αναφέρει αυτό που γράφει ο Πάπας στην “Querida Amazonia”, ότι «πολλές γυναίκες, ωθούμενες από το Άγιο Πνεύμα, κρατούν την Εκκλησία ζωντανή σε διάφορα μέρη του κόσμου, με αξιοθαύμαστη αφοσίωση και ένθερμη πίστη. Είναι επομένως απαραίτητο να συμμετέχουν όλο και περισσότερο στα όργανα λήψης αποφάσεων. Αυτό απαιτεί μια βαθιά αλλαγή νοοτροπίας, απαιτεί τη μεταστροφή μας, και αυτό προϋποθέτει την προσευχή».
Το Βάπτισμα και η αποστολή της Εκκλησίας
«Στο βίντεο του Οκτωβρίου 2020, που είναι αφιερωμένο στην αποστολή των λαϊκών στην Εκκλησία – σχολιάζει η Λίντα Γκισόνι, β’ γραμματέας για τους λαϊκούς πιστούς – ο Άγιος Πατέρας ξεκινά μιλώντας για το Βάπτισμα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί μας επιτρέπει να καταλάβουμε ότι η επιθυμία για μεγαλύτερη συμμετοχή των λαϊκών πιστών, και ιδίως των γυναικών, σε θέσεις ευθύνης στην Εκκλησία, δεν πρέπει να παρερμηνευτεί, σαν να εξαντλόταν σε μια κοινωνιολογική παρέμβαση ή σε μια έκκληση για δίκαιη κατανομή της εξουσίας μεταξύ γυναικών και αντρών, λαϊκών και κληρικών». Επομένως, δεν είναι ζήτημα διεκδίκησης χώρων για απόκτηση εξουσιών. «Εάν, πράγματι, συνειδητοποιήσουμε το νόημα του Βαπτίσματός μας – καταλήγει η Λίντα Γκισόνι -, κατανοούμε ποια είναι η θέση μας μέσα στην Εκκλησία, η οποία, ως τέτοια, δεν μπορεί να αρνηθεί τη συγκεκριμένη συνεισφορά του λαϊκών, των γυναικών, οι οποίες, δια του Βαπτίσματος αποτελούν συστατικό μέρος της».
Το βίντεο και το Παγκόσμιο Δίκτυο Προσευχής του Πάπα
Το βίντεο του Πάπα είναι μια επίσημη παγκόσμια πρωτοβουλία για τη διάδοση των μηνιαίων σκοπών προσευχής του Αγίου Πατέρα. Αναπτύσσεται από το Παγκόσμιο Δίκτυο Προσευχής του Πάπα, με την υποστήριξη του Vatican Media. Το Παγκόσμιο Δίκτυο Προσευχής του Πάπα είναι ένα πνευματικό έργο, του οποίου η αποστολή είναι η κινητοποίηση των Καθολικών μέσω της προσευχής και της δράσης έναντι των προκλήσεων της ανθρωπότητας και της αποστολής της Εκκλησίας. Αυτές οι προκλήσεις παρουσιάζονται με τη μορφή σκοπών προσευχής που αναθέτει ο Πάπας σε ολόκληρη την Εκκλησία. Ιδρύθηκε το 1844 ως Αποστολάτο της Προσευχής, είναι παρόν σε 98 χώρες και έχει μέλη περισσότερους από 35 εκατομμύρια Καθολικούς.
————————-
Πηγή: Vatican News
Μετάφραση: π.Λ