ΠΑΝΥΓΗΡΗ ΤΗΣ ΚΥΡΑΣ ΜΑΣ ΤΗΣ ΚΑΠΕΛΑΣ

ΠΑΝΥΓΗΡΗ ΤΗΣ ΚΥΡΑΣ ΜΑΣ ΤΗΣ ΚΑΠΕΛΑΣ

Tην Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019, εορτή της Αμιάντου Συλλήψεως της Θεοτόκου,  οι ευλαβείς χριστιανοί της ενορίας της Νάξου συμμετείχαν στη πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον ομώνυμο ιστορικό Ιερό Ναό στο κάστρο του νησιού, τη γνωστή Καπέλα Καζάτσα, όπου εκεί τους περίμενε καρτερικά  η πανέμορφη Οικοδέσποινα με την αγκαλιά Της ανοικτή και το βλέμμα Της  γεμάτο αγάπη, ηρεμία και κατανόηση διαρκώς στραμμένο επάνω τους.

Ο εορτασμός ξεκίνησε ήδη από την προηγούμενη ημέρα  με την τέλεση του επίσημου Εσπερινού. Αξιοσημείωτη ήταν η ενεργός συμμετοχή των παιδιών του κατηχητικού και τις δύο ημέρες των εορτασμών.

Ο εφημέριος πρωτίστως αφιέρωσε τη Λειτουργία στους αδελφούς κατοίκους της γειτονικής Αλβανίας οι οποίοι το τελευταίο διάστημα δοκιμάζονται από φονικούς και καταστροφικούς σεισμούς και μας προέτρεψε αφενός να ενώσουμε όλοι τις προσευχές μας προς τον Κύριο ώστε να απαλύνει τον πόνο τους και να βρουν σε Αυτόν κουράγιο, δύναμη και ελπίδα, και αφετέρου προσφέροντας τον οβολόν μας να συνδράμουμε μέσω της ΚΑΡΙΤΑΣ στην κάλυψη όσο γίνεται περισσοτέρων αναγκών τους.

Αναφερόμενος στα αναγνώσματα της ημέρας και ξεκινώντας από το πρώτο εκείνο από το βιβλίο της Γενέσεως, εξήγησε τη δυσμενή κατάσταση στην οποία περιήλθε ο άνθρωπος με την ανυπακοή του προς το Θεό και τα αρνητικά συναισθήματα που τον διακατέχουν όπως ντροπή φόβος κλπ. εξαιτίας αυτής. Όμως παρόλο που ο άνθρωπος περιήλθε σε κατάσταση αμαρτίας καθώς απομακρύνθηκε από το Δημιουργό του, και έχασε την τελειότητα στην οποία ζούσε και για την οποία ήταν πλασμένος, πάντα υπάρχει διαρκής ελπίδα σωτηρίας αφού πάντα Εκείνος βρίσκεται σε συνεχή αναζήτησή του καθώς οδεύει προς αυτόν και τον προσκαλεί και προκαλεί να μετανοήσει και να επιστρέψει. “Που είσαι, εσύ άνθρωπε;” φωνάζει διαρκώς ο Θεός καθώς πρώτος Εκείνος σπεύδει προς αναζήτηση του αμαρτωλού και του φανερώνει ότι δεν τον εγκαταλείπει ποτέ αλλά αντιθέτως περιμένει καρτερικά να τον δεχτεί στην αγκαλιά Του και να του παράσχει τη συγχώρηση. Μέσα σε όλη αυτήν την προσπάθεια επαναφοράς του ανθρώπου πρωταγωνιστικός ο ρόλος που ανατέθηκε στην Παναγία αφού με τη δική της συγκατάθεση υλοποιήθηκε το σχέδιο σωτηρίας του Θεού για τον άνθρωπο.
Εκείνη επιλέχθηκε από το Δημιουργό και Εκείνη αποδέχθηκε να συνδράμει σιωπηλά και ουσιαστικά στο σχέδιό Του Γι’ αυτό ο Κύριος θέλησε να Την απαλλάξει και να Την προστατεύσει από κάθε είδους αμαρτία που τυχόν θα κηλίδωνε Εκείνη που θα φιλοξενούσε στα σπλάχνα της και θα έφερνε στον κόσμο το Υιό Του. Ακολουθώντας το παράδειγμα Της όλοι πρέπει να κατανοήσουμε βαθύτερα και να αποδεχτούμε ανεπιφύλακτα και το δικό μας ενεργό και ουσιαστικό ρόλο που μας ανατίθεται από Εκείνον όχι μόνο για την προσωπική μας σωτηρία αλλά πρωτίστως για τη σωτηρία του ευρύτερου συνόλου.

Ας είναι η Πάναγνη Θεοτόκος βοήθεια μας.

Φ.Δ.

 

 
 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 29 Μαΐου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου