Παντηνιακή Λιτάνευση Αγίας Δωρεάς Του Κυρίου
Το απόγευμα της Κυριακής 30 Ιουνίου 2019 στις 7 τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ενοριακό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Χώρα Τήνου και συλλειτούργησαν όλοι οι ιερείς της Τήνου. Μετά τη Θεία Λειτουργία έγινε η λιτάνευση των Αχράντων του Χριστού Μυστηρίου και μέσω των κεντρικών οδών η λιτάνευση κατέληξε στο προαύλιο του Μοναστηριακού Ναού του Αγίου Αντωνίου.
Τα παιδιά του κατηχητικού της Ενορίας κάτασπρα ντυμένα και συνοδευόμενα από τις κατηχήτριες τους και τους γονείς πους έραναν στους δρόμους, όπου περνούσε ο Αναστημένος Χριστός κάτω από τα είδη του άρτου, συνοδεύοντας την Εκκλησία του και συνοδευόμενος από την Εκκλησία.
Η χορωδία του ναού εναλλάξ με την φιλαρμονική της Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος της Ευαγγελιστρίας συνέβαλαν ώστε όλη η λιτάνευση να είναι μία προσευχή προς το Πανάχραντο του Χριστού Μυστήριο της Ευχαριστίας. Σ΄ αυτή την προσευχή έλαβαν μέρος τόσο όσοι συμμετείχαν στη λιτάνευση όσο και για το πλήθος κόσμου ντόπιων και επισκεπτών που παρακολουθήσουν με τη δική τους ευλάβεια ότι συνέβαινε στη Χώρα της Τήνου.
Στο προαύλιο του Ναού του Αγίου Αντωνίου ομάδα εθελοντών με τον πάντα Ενοριακό Σύμβουλο Ιωσήφ Δελατόλα είχαν ετοιμάσει όλο τον περιβάλλοντα χώρο και είχαν στήσει ειδική Άγια Τράπεζα όπου και τοποθετήθηκε το Πανάχραντο Μυστήριο μέχρι την τελική ευλογία.
Εκεί ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος απευθύνθηκε στο μεγάλο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην Πλατεία και είπε:
Αδελφοί μου και αδελφές μου,
Πριν από πολλά χρόνια, όταν έγινε η λιτάνευση της Αγίας Δωρεάς στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, κάποιες εφημερίδες πρόβαλαν το γεγονός γράφοντας: «σήμερα έγινε από την Καθολική Εκκλησία η λιτάνευση των λειψάνων της Αγίας Δωρεάς». Πιθανόν θα νόμιζαν ότι η Αγία Δωρεά είναι κάποια Αγία.
Δεν θεωρώ ότι σήμερα υπάρχει κάποιος ή κάποια που νομίζει το ίδιο, αλλά θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι σήμερα εδώ εορτάζουμε την Αγία Δωρεά του Κυρίου που είναι ένας ιδιαίτερος εορτασμός του Μυστηρίου της Ευχαριστίας που τελείται την Κυριακή μετά την εορτή της Αγίας Τριάδας. Και με τη λιτάνευση που τελούμε του καθαγιασμένου άρτου πραγματοποιούμε μία δημόσια ομολογία πίστεως στην ουσιαστική και πραγματική παρουσία του Αναστημένου Χριστού κάτω από τα είδη του άρτου και του οίνου, τα οποία κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, με την επίκληση του Αγίου Πνεύματος, μετουσιώνονται σε Σώμα και Αίμα του Χριστού, όπως πιστεύει και ομολογεί η Καθολική και Ορθόδοξη Εκκλησία.
Το Μυστήριο της Ευχαριστίας είναι η ανάμνηση της θυσίας του Χριστού για τη σωτηρία του κόσμου. Είναι η μυστηριακή προέκταση του μυστηρίου της Θείας ενσαρκώσεως και της ζωντανής και πραγματικής παρουσίας του Αναστημένου Χριστού ανάμεσα στο λαό Του: «Ιδού εγώ θα είμαι μαζί σας μέχρι τη συντέλεια τoυ αιώνος».
Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Ιησούς Χριστός είναι παρών ανάμεσά μας με διάφορους τρόπους.
Είναι παρών με το λόγο του.
Είναι παρών όταν προσευχόμαστε. «όπου είναι συναγμένοι δύο ή τρεις στο όνομά μου, εκεί είμαι κι εγώ ανάμεσά τους.(Ματθ.18,20.»
Είναι παρών στο πρόσωπο κάθε ανθρώπου που συναντάμε.
Είναι παρών στην Εκκλησία Του.
Όμως θέλησε να είναι και παρών με έναν ιδιαίτερο και θαυμαστό τρόπο, μέσω του Μυστηρίου της Ευχαριστίας.
Η εορτή της Αγίας Δωρεάς μας υπενθυμίζει με τον καλύτερο τρόπο αυτή την παρουσία του Αναστημένου Χριστού ανάμεσά μας. Αυτή την πίστη μας σήμερα δεν περιοριζόμαστε να την ομολογήσουμε μόνο μέσα στο ναό αλλά την διατρανώνουμε με παρρησία και στους δρόμους και τις πλατείες αυτού του ευλογημένου νησιού.
Το κοινό Μυστήριο της Ευχαριστίας έστω και αν ακόμη δυστυχώς τελείται σε διαφορετική Άγια Τράπεζα μας εξασφαλίζει την κοινωνία με τον Χριστό, αλλά και τη μεταξύ μας κοινωνία και αγάπη.
Βρισκόμαστε σε μια εποχή που ο κόσμος έχει αναστατωθεί με την ιδέα της παγκοσμιοποίησης. Εμείς οι χριστιανοί πάνω από όλα προωθούμε την παγκοσμιοποίηση της αγάπης. Μια αγάπη που ξεκινά απ’ την καρδιά κάθε ανθρώπου, βιώνεται στο κύτταρο της κοινωνίας που είναι η οικογένεια, δοκιμάζεται στις μικρές εκκλησιαστικές και κοσμικές κοινωνίες και επεκτείνεται στην παγκόσμια κοινωνία. Η αγάπη μας για τον συνάνθρωπο μας οδηγεί στον τεμαχισμό του εαυτού μας προς χάριν των αδελφών μας. Έτσι μόνο μπορούμε να αποδείξουμε πως η πίστη μας δεν είναι τυπική αλλά πραγματική.
Αδελφοί μου και αδελφές μου εμείς οι Κυκλαδίτες είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς, διότι εδώ η αγάπη μεταξύ των χριστιανών δεν εκδηλώνεται στις κατακόμβες, ούτε μόνο στους Ναούς μας, αλλά και δημόσια στους δρόμους και τις πλατείες. Ο Χριστός είναι μαζί μας και μας βοηθά να δίνουμε ελεύθερα και καθημερινά την μαρτυρία της αγάπης μας προς όλους αφού ο κάθε ένας και η κάθε μια είναι εικόνα του Θεού και το πρόσωπο του Χριστού. Όλοι οι χριστιανοί της γης είμαστε μαθητές του Χριστού. Δεν δεν είμαστε απλοί οπαδοί, διότι τους οπαδούς τους χαρακτηρίζει και ο φανατισμός, ενώ τους μαθητές πρέπει να τους χαρακτηρίζει μόνο αγάπη. Και ο Κύριος μας είπε ότι: «από αυτό θα δείξετε ότι είστε μαθητές μου αν αγαπάτε» ο ένας τον άλλο.
Ας συνεχίσουμε, λοιπόν αδελφοί μου και αδελφές μου να αυξάνουμε τη μεταξύ μας αγάπη, ώστε όσοι επισκέπτονται το νησί της Παναγίας να λένε: ότι έλεγαν για τους πρώτους χριστιανούς: «κοιτάξτε τους πώς αγαπιούνται». Αμήν.
Στη συνέχεια δόθηκε η ευλογία με το Πανάχραντο Μυστήριο ενώ η φιλαρμονική απέδιδε στο Χριστό τις τιμές της Πατρίδας μας, παιανίζοντας τον Εθνικό Ύμνο.
Παρόντες στην όλη Ιεροτελεστία ο Αρχιμανδρίτης της Ορθοδόξου Εκκλησίας Παν/τατος κ. Ιάκωβος, όλες οι πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές του νησιού, πολιτικοί και πολιτευτές και πλήθος κόσμου και των δύο αδελφών Εκκλησιών.