Πανηγύρισε το Παρεκκλήσιο Των Αγίων Ιωάννου 23ου και Ιωάννη- Παύλου 2ου Στο Βρυσί
Με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Ιωάννη 23ου Πάπα, χθες 11 Οκτωβρίου, πανηγύρισε το «Παρεκκλήσιο των Αγίων Παπών» Ιωάννου 23ου και Ιωάννη Παύλου Δευτέρου που βρίσκεται μέσα το Θεομητορικό μας Προσκύνημα στο Βρυσί.
Το παρεκκλήσιο αυτό αφιερώθηκε το έτος 2017 όταν την Κυριακή 27 Απριλίου, ο νυν αρχιερατεύων Πάπας Φραγκίσκος κατέταξε στο αγιολόγιο της Εκκλησίας του δύο αυτούς Επισκόπους Ρώμης.
Προσεχώς στο ίδιο αυτό Παρεκκλήσιο θα τοποθετηθεί και η εικόνα του Αγίου Πάπα Παύλου του 6ου.
Τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Αρχιεπίσκοπό μας π. Νικόλαο και συλλειτούργησε μαζί του ο Υπεύθυνος του Προσκυνήματος π. Φραγκίσκος Βιδάλης. Χρησιμοποιήθηκε μάλιστα το άγιο Ποτήριο που ο Αρχιεπίσκοπος Ρονκάλλι είχε χρησιμοποιήσει κατά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τέλεσε στο Βρυσί τον Δεκαπενταύγουστο του 1936 και στη συνέχεια το δώρισε στο Θεομητορικό μας Προσκύνημα.
Ο Σεβασμιότατος μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου μίλησε στην παρούσα Εκκλησία και είπε μεταξύ άλλων:
Ο Άγγελος Ρονκάλλι, όπως ήταν το κατά κόσμο όνομά του, γεννήθηκε στην κωμόπολη SottoilMonte, της Περγάμου της Ιταλίας στις 25 Νοεμβρίου του έτους 1881, γιος φτωχών γονέων, οι οποίοι τον βάπτισαν στον Ενοριακό Nαό της Παναγίας της ίδιας αυτής Κωμόπολης. Εκεί στις 15 Αυγούστου του 1915 τέλεσε την πρώτη του Θεία Λειτουργία, ως νέος Ιερέας, κατά την εορτή της Μεταστάσεως της Θεοτόκου.
Στην Πόλη Πέργαμο παρέμεινε 15 χρόνια, και εκτελώντας καθήκοντα Γραμματέα του Επισκόπου και διδάσκοντας ταυτόχρονα στην εκεί ιερατική σχολή.
Το 1921 ο π. Άγγελος Ρονκάλλι ευρίσκεται στη Ρώμη και μετά από λίγο χρονικό διάστημα θα σταλεί στη Βουλγαρία και την Τουρκία ως Αποστολικός Δελεγάτος με ευθύνη και για την Ελλάδα.
Το 1944 ονομάστηκε Αποστολικός Νούντσιος στο Παρίσι και το έτος 1953 εκλέχτηκε Πατριάρχης της Βενετίας.
Στις 12 Οκτωβρίου 1958 ο Καρδινάλιος Άγγελος Ρονκάλλι πήρε το δρόμο για τη Ρώμη για να λάβει μέρος μαζί με τους άλλους Καρδιναλίους στο κονκλάβιο, για την εκλογή του διαδόχου του Πάπα Πίου του 12ου. Ποτέ δεν φαντάστηκε πως θα μπορούσε να εκλεγεί Πάπας. Λέγεται μάλιστα ότι είχε πάρει και το εισιτήριο της επιστροφής. Η επιθυμία του ήταν να παραμείνει ένας ποιμένας των ψυχών, ταπεινός και απλός ως ένας εφημέριος της υπαίθρου. Όμως τα σχέδια του Θεού ήταν διαφορετικά.
Στις 28 Οκτωβρίου του 1958 ο τότε Καρδινάλιος και Πατριάρχης Βενετίας εκλέγεται Επίσκοπος και Πάπας της Εκκλησίας Ρώμης, διάδοχος του Πάπα Πίου του 12ου Πολλοί τότε είχαν εκπλαγεί και διερωτόντουσαν: Πως είναι δυνατόν να μπορέσει να διοικήσει και κυβερνήσει την Εκκλησία ένας τόσο ηλικιωμένος άνθρωπος; Όμως ο νέος Πάπας είχε στο νου μια ξεκάθαρη εικόνα της απρόσμενης νέας αποστολής που του ανέθετε το Άγιο Πνεύμα για την Εκκλησία του Χριστού. “Θα ονομαστώ Ιωάννης», είπε αμέσως μετά την εκλογή του. Αυτό το όνομα ήταν ήδη για εκείνον και ένα Πρόγραμμα.
Το 1959, μόλις ένα έτος μετά την εκλογή του, αναγγέλλει στο Κολέγιο των Καρδιναλίων την σύγκληση της Β΄ Οικουμενικής Συνόδου του Βατικανού. Ένας γεγονός προορισμένο να αλλάξει το πρόσωπο της Εκκλησίας. Έλεγε: «να ανοίξουμε τα παράθυρα της Εκκλησίας να μπει νέος αέρας». Αυτό το κατάφερε η Β΄ Σύνοδος του Βατικανού το πνεύμα της οποίας και σήμερα βιώνουμε.
Προσεκτικός στα σημεία των καιρών ο Ιωάννης ο 23ος προώθησε τον οικουμενισμό και την ειρήνη. Άνθρωπος του διαλόγου και της ένθερμης αγάπης έκανε να αισθανθούν όλοι οι άνθρωπο ακόμη και οι μη καθολικοί και οι απομακρυσμένοι τη φιλία και την αγάπη του Θεού. Η πνευματικότητά του είχε τις ρίζες της στην ευλάβειά του προς την Παναγία προς την οποία έτρεφε υιική αγάπη. Στη σύντομη αλλά πλούσια Αρχιερατεία του στην Αποστολική Έδρα της Ρώμης, που κράτησε πιο λίγο από πέντε χρόνια , ο Πάπας Ιωάννης ο 23ος κατάφερε να αγαπηθεί από όλο τον κόσμο γι’ αυτό και όταν εκείνη την ανοιξιάτικη ημέρα της 3ης Ιουνίου, του έτους 1963 αναγγέλθηκε η θλιβερή είδηση του θανάτου του «καλού Πάπα», Ιωάννη του 23ου προκάλεσε δάκρυα στα μάτια, όχι μόνο των Καθολικών αλλά και άλλων Χριστιανών, ακόμη και μη Χριστιανών.
Στις 16 Οκτωβρίου 1978 εξελέγη Πάπας Ρώμης ο καρδινάλιος Κάρολος Βοϊτίουα και πήρε το όνομα Ιωάννης Παύλος Β.
Στις και στις 22 Οκτωβρίου άρχισε επισήμως την ποντιφική του αποστολή.
Από την αρχή της Αρχιερατείας ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β πραγματοποίησε 146 ποιμαντικές επισκέψεις στην Ιταλία, ως επίσκοπος Ρώμης , επισκέφθηκε 317 από τις 332 ενορίες της Ρώμης. Τα αποστολικά του ταξίδια στον κόσμο – έκφραση της συνεχούς φροντίδας του διαδόχου του Αποστόλου Πέτρου για όλες τις Εκκλησίες – έφθασαν στον αριθμό 104.
O Πάπας Ιωάννης Παύλος Β πραγματοποίησε 146 ποιμαντικές επισκέψεις στην Ιταλία, ως επίσκοπος Ρώμης , επισκέφθηκε 317 από τις 332 ενορίες της Ρώμης. Τα αποστολικά του ταξίδια στον κόσμο – έκφραση της συνεχούς φροντίδας του διαδόχου του Αποστόλου Πέτρου για όλες τις Εκκλησίες – έφθασαν στον αριθμό 104.
Κανένας Πάπας δεν είχε δεχθεί μέχρι τότε δέχτηκε τόσα πρόσωπα όσο ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β. Στις γενικές ακροάσεις τις Τετάρτης που συνολικά ήταν 1160) έλαβαν μέρος περισσότερα από 17 εκατομμύρια προσκυνητές, χωρίς να απαριθμήσουμε τις έκτακτες και τις θρησκευτικές ιεροτελεστίες, κατά το μεγάλο Ιωβηλαίο έτος του 200 περισσότεροι από 8 εκατομμύρια προσκυνητές έλαβαν μέρος, πολυάριθμες επίσης οι κυβερνητικές προσωπικότητες που έγιαναν δεκτές σε ιδιαίτερη ακρόαση από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο το Β.
Μεταξύ των κυριοτέρων εγκυκλίων του ξεχωρίζουν είναι 15 Αποστολικές Παραινέσεις , 11 Αποστολικά Διατάγματα και 45 Αποστολικές επιστολές. Στον Πάπα Ιωάννη Παύλο το Β ανήκει η έκδοση επίσης 5 βιβλίων
Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β τέλεσε 147 ιεροτελεστίες μακαριωνυμίας στις οποίες ανακήρυξε 1338 μακαρίους και 51 ιεροτελεστίες αγιωνυμίας για την κατάταξη στο αγιολόγιο της Εκκλησίας 482 αγίων. Τέλεσε 9 Κονσιστόρια και εξέλεξε 231 καρδιναλίους (και 1 inpectore).
Από το 1978 συγκάλεσε 15 Συνόδους των Επισκόπων: 6 τακτικές γενικές και μία κατ εξαίρεση και 8 ειδικές.
Κανένας Πάπας δεν δέχτηκε τόσα πρόσωπα όσο ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β. Στις γενικές ακροάσεις τις Τετάρτης που συνολικά ήταν 1160) έλαβαν μέρος περισσότερα από 17 εκατομμύρια προσκυνητές, χωρίς να απαριθμήσουμε τις έκτακτες και τις θρησκευτικές ιεροτελεστίες, κατά το μεγάλο Ιωβηλαίο έτος του 200 περισσότεροι από 8 εκατομμύρια προσκυνητές έλαβαν μέρος, πολυάριθμες επίσης οι κυβερνητικές προσωπικότητες που έγιαναν δεκτές σε ιδιαίτερη ακρόαση από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο το Β.
Πέθανε στη Ρώμη στο ιδιαίτερο διαμέρισμά του το Σάββατο 2 Απριλίου του έτους 2015. Και η εξόδιος ακολουθία έγινε στις 8 Απριλίου. Όσο συμμετείχαν σ’ αυτήν φώναζαν: subitosanto(αμέσως άγιος)!
Στις 27 Απριλίου του 2014 ο Πάπας Φραγκίσκος κατάταξε τον Πάπα Ιωάννη 23ο και τον Πάπα Ιωάννη Παύλο 2ο στην τάξη των Αγίων της Εκκλησίας και όρισε να εορτάζεται η μνήμη του μεν Ιωάννη 23ου σήμερα 11 Οκτωβρίου και του Ιωάννη Παύλου του 2ου στις 22 Οκτωβρίου.
Η τοπική μας Εκκλησία επέλεξε να εορτάζει και τους δύο μαζί μία χρονιά στις 11 Οκτωβρίου και μία στις 22 Οκτωβρίου σ’ αυτό το Παρεκκλήσιο που τους αφιέρωσε.
Μετά τη Θεία Λειτουργία μερικοί προσκυνητές πρόσφεραν κέρασμα σε όλους τους παρόντες.