Πανηγύρισε το ιερό προσκύνημα Της ιεράς Καρδίας στο Εξώμβουργο Τήνου

Πανηγύρισε το ιερό προσκύνημα Της ιεράς Καρδίας στο Εξώμβουργο Τήνου


Την Κυριακή 9 Ιουλίου 2017 τελέστηκε  η ετήσια πανήγυρη της Ιεράς Καρδίας  του Ιησού, στο ομώνυμο Προσκύνημά της στο Εξώμβουργο Τήνου.

Της πανήγυρης προηγήθηκε τριήμερη προετοιμασία κατά την οποία  η τοπική Εκκλησία  προετοιμάστηκε για την πανήγυρη με την καθημερινή τέλεση της Θείας Λειτουργίας και την προσκύνηση του Παναχράντου Μυστηρίου.

Την Παραμονή τελέστηκε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο π. Νικόλαο και συμπροευχήθηκε μαζί του ο υπεύθυνος του Προσκυνήματος π. Δημήτριος Δαλέζιος.

Στις 10.30  της ημέρας της πανηγύρεως τελέστηκε  πανηγυρική Αρχιερατική Θεία λειτουργία από το Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπό μας, π. Νικόλαο και συλλειτούργησαν οι ιερείς της εκκλησιαστικής μας επαρχίας που εργάζονται στην Τήνο και ο π. Σεβαστιανός Φρέρης  που έφθασε από την Αθήνα για το σκοπό αυτό.

Η συμμετοχή των Συριανών προσκυνητών κατά τη φετινή χρονιά ήταν σημαντικά μειωμένη και αυτό διότι δυστυχώς με την περίεργη απόφαση της Ναυτιλιακής Εταιρείας που συνδέει καθημερινά τον Πειραιά με την Σύρο-Τήνο, που τιμώρησε  και φέτος το νησί της Τήνου για την καλοκαιρινή περίοδο. Η τιμωρία συνίσταται στο να μένει η Τήνος τρεις ημέρες την εβδομάδα: Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή χωρίς σύνδεση με τη Σύρο και η Σύρος με την Τήνο.

 

Μετά το ιερό Ευαγγέλιο ο Αρχιεπίσκοπος π. Νικόλαος είπε στην Εκκλησία:

Αδελφοί μου και αδελφές μου,

Όλοι γνωρίζουμε με ποια πρόσωπα σήμερα ασχολείται ο κόσμος. Είναι οι οικονομικά φθασμένοι, οι έχοντες υψηλές θέσεις  στην Κοινωνία και την Εκκλησία. Οι άνδρες και οι γυναίκες  που για διαφόρους λόγους καλύπτουν την ημερήσια ειδησεογραφία. Αντιθέτως ο κόσμος μας δύσκολα εκτιμά τους ταπεινούς, τους απλούς, τους φτωχούς, τους περιθωριακούς. Και όμως αυτοί είναι τόσα και τόσα εκατομμύρια πάνω στη γη.

Ευτυχώς όμως που αυτούς τους εκτιμά ο ίδιος ο Θεός. Είναι: «οι μικροί» στους οποίους σύμφωνα με το λόγο του Κυρίου, ο Πατέρας θέλησε να αποκαλύψει «ότι αφορά τον εαυτό του».

Ο Θεός για να προετοιμάσει τους ανθρώπους στον ερχομό του στη γη  δεν απευθύνθηκε σε σοφούς και τους άρχοντες αυτού του κόσμου. Απευθύνθηκε στους ασήμαντους βοσκούς, που τους κατέστησε Προφήτες, Βασιλιάδες και Κριτές και ο ερχομός τους στη γη πρώτα αναγγέλθηκε στους ταπεινούς βοσκούς και στη συνέχεια στους αγράμματους και αμόρφωτους ψαράδες, τους οποίους όμως η σοφία του Θεού κατέστησε διδασκάλους της οικουμένης. Για όλους αυτούς ο Ιησούς ευλογεί τον Θεό Πατέρα το.

Παρόλο που για το Θεό δεν υπάρχουν προτιμήσεις και εξαιρέσεις, αφού αγαπά όλους τους ανθρώπους και θέλει όλοι οι άνθρωποι να σωθούν, ο Ιησούς σήμερα μας αποκαλύπτει  ότι ο Θεός δείχνει μία ιδιαίτερη προτίμηση στους φτωχούς, τους πονεμένους, τους ταλαιπωρημένους και κουρασμένους της επίγειας ζωής. Αυτό το κάνει διότι όλοι οι άλλοι έχουν αναζητήσει και έχουν βρει την παρηγοριά τους στην ίδια τη ζωή, ενώ οι φτωχοί και ταπεινοί έχουν ως μόνο στήριγμα τους τον ίδιο το Θεό. Και είναι γι’ αυτό που ο Θεός δεν τους εγκαταλείπει, όπως δεν εγκαταλείπει όμως και κάθε άλλο άνθρωπο ο οποίος στρέφεται με απλότητα και ταπεινότητα προς το Θεό ζητώντας του με ειλικρίνεια τη βοήθειά του.

Η ιστορία της Εκκλησίας είναι πλούσια από τέτοια πρόσωπα που έβαλαν πάνω από τον εαυτό τους το Θεό τους και τον συνάνθρωπό τους. Γνώρισαν και αγάπησαν το Θεό όχι μέσα από τη σοφία αυτού του κόσμου αλλά από τον λόγο του Θεού που κατεύθυνε όλη τη ζωή τους.

Εξ άλλου η γνώση τουΘεούδεν γίνεται με τη βοήθεια της επιστήμης ή της φιλοσοφίας. Δεν αποκτιέται με τη βοήθεια του ανθρώπινου μυαλού.  Το ότι το ανθρώπινο μυαλό από μόνο του δεν μπορεί να ανακαλύψει το Θεό, δε σημαίνει ότι χάνει την αξία του, απλώς αποδεικνύεται πως οι δυνατότητές του δεν είναι απεριόριστες. Υπάρχουν αλήθειες που είναι υπέρλογες, πάνω δηλαδή πάνω από το ανθρώπινο λογικό. Μια από αυτές τις αλήθειες είναι η ίδια η γνώση του Θεού.

Η γνώση και μάλιστα η περιορισμένη γνώση του Θεού στον κόσμο αυτό γίνεται με την ακρόαση του λόγου που μας προσφέρει ο Γραπτός  και προφορικός Λόγος του Θεού. Γραπτός μέσω της Αγίας Γραφής και προφορικός μέσω του Ιησού Χριστού, του Υιού του Θεού.η να ακούσομε τον λόγο του Υιού του Θεού: «κανένας δεν γνωρίζει τον Πατέρα παρά μόνο ο Υιός και σε όποιον ο Υιός θέλει να τον αποκαλύψει».

 Προϋπόθεση για να γνωρίσει ο άνθρωπος το Θεό  είναι η ταπεινότητα και η διαθεσιμότητα να δεχθεί την αλήθεια που προέρχεται από το Θεό, μέσα από την ακρόαση και μελέτη του λόγου του Θεού αλλά και τον  διαπροσωπικό διάλογο  που είναι η προσευχή. Αυτός ο διάλογος πρέπει να είναι καθημερινός, διότι με την προσευχή αναβρύζει για την ανθρώπινη ψυχή το νερό της αιώνιας ζωής.

«Ελάτε σε μένα όλοι εσείς οι κουρασμένοι και φορτωμένοι και εγώ θα σας αναπαύσω».

Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος γράφοντας αυτά  έχει στο νου του τον κουρασμένο  εβραϊκό λαό που είναι  καταπιεσμένος από ένα μεγάλο αριθμό Νόμων και διατάξεων που του επέβαλε ο Μωυσής και οφείλει πιστά να τους τηρήσει. Με το πέρασμα των ετών και των αιώνων, συγκεντρώθηκαν  248 θετικές εντολές και 365 αρνητικές! Σύνολο 613. Πως μπορούσε έτσι ένας λαός να μην αισθάνεται κουρασμένος και καταπιεσμένος;

Και εμείς; Πως αισθανόμαστε στη ζωή μας;

Στη σημερινή εποχή δυστυχώς και εμείς όλοι αισθανόμαστε συχνά κουρασμένοι και όσοι εργάζονται και όσοι δεν κάνουν τίποτε. Είναι πια κάτι το συνηθισμένο να λέει κάποιος ότι αισθάνεται κούραση, καταπίεση, ότι έχει άγχος, ότι έχει  στρες. Θέλουμε πάντοτε να τα προλαβαίνουμε όλα. Θέλουμε συνεχώς να βελτιώνουμε τις συνθήκες της ζωής μας, να αισθανόμαστε πιο άνετα, να τα έχουμε όλα και να θεωρούμε ακόμη και το περιττό απαραίτητο. Μια τέτοια όμως νοοτροπία φέρνει μαζί της και την αδιαφορία για κάθε τι το ανώτερο, το ηθικό, το πνευματικό. 

Και να σκεφθεί κανείς πως οι εντολές που πρέπει να τηρήσει ο κάθε μαθητής του Ιησού, ο κάθε χριστιανός  δεν είναι 613 όπως στην Παλαιά Διαθήκη αλλά δέκα και μάλιστα αυτές οι δέκα συνοψίζονται δε δύο, στην αγάπη του ανθρώπου για το Θεό και του ανθρώπου για τον συνάνθρωπό του.

Ας  ζητήσουμε με από τον Κύριο να μας διατηρήσει μικρούς και ταπεινούς. Ας του ζητήσουμε να μας κάνει μαθητές στην αγάπη του για να μάθουμε να αγαπούμε όχι με λόγια αλλά με συγκεκριμένα έργα. Αμήν. 


 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 29-30.3.2025

Οικισμός Ενορία 29-30 Μαρτίου 2025 Αγάπη Agapi Αγίου Αγαπητού 30/3 Κυριακή 18:00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Aetofolia Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Andros Καθεδρικού Ναού

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ  ΤΗΣ 3ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 26 Μαρτίου 2025    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με