ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ Ο ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΛΛΑΔΑ ΤΗΝΟΥ

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ Ο ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ  ΣΤΗΝ ΠΑΛΛΑΔΑ ΤΗΝΟΥ

Στις 7μμ της Τετάρτης 13 Ιουνίου 2018 τελέστηκε πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπό μας π. Νικόλαο στον πανηγυρίζοντα Μοναστηριακό Ναό του Αγίου Αντωνίου στην Παλλάδα της Χώρας Τήνου. Με τον Αρχιεπίσκοπο συλλειτούργησαν ο εφημέριος της Ποιμαντικής Ενότητας Στενής π. Ιωάννης Σκλάβος, ο εφημέριος Μυκόνου και Σάμου π. Ριχάρδος Ταράσκεβιτς, οι δύο Ιερομόναχοι π. Φερνάνδος και π. Ιάκωβος και ο Ιεροδιάκονος π. Μάριος Φώσκολος.

Πολλοί ευλαβείς του Αγίου από τη Χώρα αλλά και από τα χωριά της Τήνου έσπευσαν να τιμήσουν τον Άγιο με τη συμμετοχή τους στη Θεία Λειτουργία. Τόσο ο εσωτερικός χώρος του Ναού όσο και ο προαύλιος ήταν γεμάτος από πιστούς.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου μίλησε στη συναγμένη Εκκλησία ο Αρχιεπίσκοπος και είπε:

Είναι μεγάλο προνόμιο να μπορεί ένας μαθητής του Ιησού να χρησιμοποιεί για τον εαυτό του το κείμενο του προφήτη Ησαία που ακούσαμε και το οποίο ο ίδιος ο Ιησούς χρησιμοποίησε για τον εαυτό του στην Συναγωγή της Ναζαρέτ: «Το Πνεύμα του Κυρίου είναι επάνω μου, διότι ο Κύριος με έχρισε και με έστειλε να φέρω στους φτωχούς το χαρμόσυνο μήνυμα».

Πράγματι το Πνεύμα του Θεού ήταν πάνω στον Αντώνιο γι’ αυτό και κατάφερε:

Να φέρει το χαρμόσυνο μήνυμα, δηλαδή το Ευαγγέλιο του Χριστού στους φτωχούς.

Να κηρύξει τον απλό αλλά και βαθειά θεολογικό και βαθυστόχαστο λόγο μέσω του οποίου έκανε γνωστά στο λαό τα μεγαλεία και τα θαυμάσια του Θεού.

Να θεραπεύει τις ηθικές πληγές που αναζητούσαν τη χάρη του Θεού μεσα από το μυστήριο της μετανοίας.

Ο Άγιος Αντώνιος συχνά επαναλάμβανε στο κήρυγμά του το λόγο του Ιησού «ζητείτε και θα λάβετε», αλλά και υπενθύμιζε: « Αυτοί που ζουν σύμφωνα με το πνεύμα του κόσμου, ζητούν συνεχώς γήινα πράγματα και στο τέλος τα αιώνια . Θα έπρεπε όμως να αρχίσουν από τα ουράνια αγαθά όπου βρίσκεται ο θησαυρός μας και όπου θα έπρεπε να βρίσκεται και η καρδιά μας.».

Είναι πολλά τα ερωτήματα που σήμερα δημιουργούνται όταν κοιτάζουμε γύρω μας και διαπιστώνουμε με πόση φροντίδα, κόπο και θυσίες αγωνιζόμαστε για να αποκτήσουμε τα γήινα πράγματα και πόσο λίγο χρόνο διαθέτουμε στην αναζήτηση των αιωνίων αγαθών.

Για τα γήινα πάντα βρίσκουμε χρόνο για τα ουράνια όμως δεν προλαβαίνουμε. Και αυτό συμβαίνει διότι τα γήινα τα γνωρίζουμε, βλέπουμε και τα εκτιμούμε τα ουράνια δεν τα βλέπουμε και τα παραμελούμε. Αν ξέραμε πόσο λάθος κάνουμε. Αν ξέραμε πόσο λανθασμένες επιλογές κάνουμε και αλλάζαμε συμπεριφορά τότε η ζωή μας θα ήταν διαφορετική. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται μεταστροφή. Η μεταστροφή έρχεται με την ακρόαση του λόγου του Θεού και το Μυστήριο της Μετάνοιας

Σήμερα όμως συχνά ο άμβωνας σιγεί και το εξομολογητήριο μένει χωρίς επισκέπτες. Ενώ βλέπουμε μεγάλες ουρές πιστών να πλησιάζουν στα άγια και άχραντα Μυστήρια, στο Εξομολογητήριο δεν παρατηρούμε κάτι τέτοιο.

Για τον Άγιο Αντώνιο οι δυο πιο προσφιλείς χώροι της ζωής του ήταν ο άμβωνας και το εξομολογητήριο. Είχε καταλάβει ότι από τον άμβωνα ακούγεται ο λόγος του Θεού και από το εξομολογητήριο λαβαίνουμε το έλεος και την ευσπλαχνία του Θεού, όταν εξομολογούμαστε με ειλικρίνεια ότι τον λόγο του Θεού που ακούσαμε στη ζωή μας δεν τον τηρήσαμε.

Στο εξομολογητήριο πηγαίνουμε κάθε φορά που διαπιστώνουμε ότι στη ζωή μας δεν υπήρξε συνέχεια και συνέπεια μεταξύ του λόγου του Θεού και των πράξεων μας.

Στη ζωή του Αγίου Αντωνίου συναντάμε την τέλεια συνέπεια μεταξύ του λόγου και έργων, διότι έβαζε πάνω από όλα την αγάπη. Είναι εκείνος ο οποίος συχνά επαναλάμβανε στα πολλά κηρύγματα του: «όποιος είναι πλημμυρισμένος από το Πνεύμα του Θεού μιλά πολλές γλώσσες». Μιλά τη γλώσσα της ταπεινοφροσύνης , της απλότητας, της δικαιοσύνης, της υπομονής, της υπακοής, και τη γλώσσα που πρέπει να μιλά τέλεια είναι η γλώσσα της αγάπης. Η μέθοδος που διδάσκει τον χριστιανό να μιλά άπταιστα αυτή τη γλώσσα είναι το Ευαγγέλιο και δάσκαλος ο Χριστός και επειδή συχνά λέμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να μάθει κάποιος μια γλώσσα είναι η πρακτική συμβουλεύω τον εαυτό μου , όλες και όλους να κάνουμε αυτή την πατρική με τον Άγιο Αντώνιο, δηλαδή να μιμηθούμε τη ζωή του. Αμήν.

Στο τέλος της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος παρουσίασε στην Εκκλησία το νέο Ιεροδιάκονο π. Μάριο Φώσκολο, αναφέρθηκε στην ιστορία της κλήσης του και της πολύμορφης ποιμαντικής δραστηριότητά του στην Ενορία της Σάμου όπου και ασκεί τη διακονία του.

Πριν την απόλυση ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε την ανώνυμη οικογένεια που πρόσφερε τα όμορφα λουλούδια, όσες και όσους φρόντισαν για την καθαριότητα του Ναού και τον στολισμό όπως και εκείνες τις οικογένειες που πρόσφεραν τους άρτους.

Μετά τη Θεία Λειτουργία όλοι προσφέρθηκαν σε όλους τους φιλέορτους ευλογημένοι άρτοι και κέρασμα. 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

2η Κυριακή της Τεσσαρακοστής (Γ)

2η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ (Γ)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ  Πβ Ψλ 27(26), 8-9                       Για Σένα είπε η καρδιά μου: «Αναζήτησα το πρόσωπό Σου!». Το