ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ Ο ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΟΝ ΤΑΡΑΜΠΑΔΟ ΤΗΝΟΥ

7

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ Ο ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ  ΣΤΟΝ ΤΑΡΑΜΠΑΔΟ ΤΗΝΟΥ

Την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020 πανηγύρισε ο ενοριακός Ναός Αγίου Μιχαήλ στον Ταραμπάδο της Τήνου.
Την παραμονή της εορτής τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός από τον εφημέριο και συμπροσευχήθηκε μαζί του ο εφημέριος Κτικάδου κ. Γεώργιος Ανδριώτης.
Το απόγευμα της ημέρας της εορτής και πανήγυρης τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από το Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Νικόλαο και συλλειτούργησαν μαζί του ο εφημέριος του Ναού π. Ιωάννης Σκλάβος και ο βοηθός του διάκονος Αλέξανδρος, ο εφημέριος της Κτικάδου π. Γεώργιος Ανδριώτης και ο Εφημέριος Μυκόνου, Σάμου και Κρόκου Τήνου, π. Ριχάρδος Ταρασκεβιτς
Η συμμετοχή των ενοριτών ήταν καλή και τήρησαν όλες τις οδηγίες για την αποφυγή συνωστισμού μέσα και έξω από το Ναό.
Ο Ναός έλαμπε από την ομορφιά του και τον στολισμό του που έδινε την εικόνα αληθινού εορτασμού. Αξίζουν συγχαρητήρια στον εφημέριο και το ενοριακό συμβούλιο για την μεγάλη φροντίδα που δείχνουν και για τον ενοριακό Ναό τους
Ο κ. Φιοράντης Χρήστος συνόδευε τα ασματικά μέρη της Θείας Λειτουργίας με το αρμόνιο και όλη η Εκκλησία έψαλε συμβάλλοντας με την ενεργό συμμετοχή της στην πανήγυρη.

Μετά την αναγγελία του Αγίου Ευαγγελίου μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος και είπε:
Εκτός από τα ορατά πλάσματα που έπλασε ο Θεός και είναι οι άνθρωποι, έπλασε και αόρατα, τα ουράνια πνεύματα, πλάσματα άυλα και ανώτερα από τους ανθρώπους. Την ύπαρξή τους τη γνωρίζουμε από την Αγία Γραφή και την Ιερή Παράδοση γι’ αυτό και είναι μια αλήθεια που ως Χριστιανοί δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε.
Στο επίσημο κείμενο της Κατήχησης της Καθολικής Εκκλησίας διαβάζουμε τα εξής: «Η ύπαρξη των πνευματικών όντων, των ασωμάτων, που η Αγία Γραφή ονομάζει συνήθως αγγέλους, είναι μια αλήθεια της πίστεως. Η μαρτυρία της Αγίας Γραφής είναι απόλυτα σύμφωνη με την Ιερή Παράδοση».
Ανάλογα με τη σχέση τους προς το Θεό, τον χαρακτήρα τους και την αποστολή τους, διαιρούνται σε τρεις Μεγάλες τάξεις ή Ιεραρχίες.
Η πρώτη αποτελείται από τα Χερουβείμ, τα Σεραφείμ και τους θρόνους.
Η δεύτερη τάξη από τις Κυριότητες, τις δυνάμεις και τις Εξουσίες και
Η τρίτη από τους Αρχαγγέλους και Αγγέλους.
Αυτή η ποικιλία των τάξεων και ιεραρχιών αναφέρεται και στην προσευχή της θείας Λειτουργίας και συγκεκριμένα στο Προοίμιο, Προοίμιο είναι η προσευχή του Ιερέα που προηγείται από το Άγιος που ψάλλουμε τρις φορές πριν από την Καθαγίαση των Τιμίων Δώρων. Αυτή η προσευχή συνήθως καταλήγει με τα παρακάτω λόγια: «Μέσον αυτού οι Άγγελοι και οι Αρχάγγελοι υμνούν τη Μεγαλειότητά σου, την προσκυνούν οι Κυριότητες, τη σέβονται οι Εξουσίες. Οι ουρανοί και οι ουράνιες Δυνάμεις καθώς και τα μακάρια Χερουβείμ και Σεραφείμ με κοινή αγαλλίαση τη δοξάζουν».
Όσον αφορά τους Αρχαγγέλους μέσα στη Γραφή και στην Ιερά Παράδοση αναφέρονται και συχνά επανέρχονται τρία συγκεκριμένα ονόματα του Μιχαήλ, του Γαβριήλ και του Ραφαήλ. Η ευλάβεια προς τιμή των Αρχαγγέλων και ιδιαίτερα προς τιμή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ είναι πολύ παλιά μέσα στην Εκκλησία και καλλιεργήθηκε με τον ίδιο τρόπο που καλλιεργήθηκε και η ευλάβεια προς τους αγίους.
Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι ο στρατηλάτης, ο άρχοντας και επί κεφαλής όλων των επουράνιων στρατιών, ο αντίπαλος του Διαβόλου, που διεξάγει εναντίον του συνεχή και πάντα νικηφόρα.
Είναι εκείνος που νίκησε και κατατρόπωσε τον Εωσφόρο, αρχηγό των κακών ουρανίων δυνάμεων, που δεν δέχθηκαν την ανωτερότητα του Θεού, και αρνήθηκαν να τον προσκυνήσουν. Είναι η στιγμή που ο Αρχάγγελος αναφωνεί: Ποιος μπορεί να είναι σαν το Θεό; Αυτή η φράση δηλαδή στα Εβραϊκά μεταφράζεται Μιχαέλ που είναι και το όνομα του Αργαγγέλου Μιχαήλ.
Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι ο υπερασπιστής των δικαίων. Είναι εκείνος που μεταφέρει τις ψυχές των ανθρώπων τη στιγμή του θανάτου στο ουράνιο δικαστήριο του Θεού, και ο ίδιος εγγυάται την απόδοση δικαιοσύνης σύμβολο της οποίας είναι η αλάνθαστη ζυγαριά που κρατάει στο χέρι.
Τον Αρχάγγελο Μιχαήλ επικαλείται ο λειτουργός κατά την τέλεση της Θείας λειτουργία παρακαλώντας τον να μεταφέρει τα τίμια δώρα ενώπιον του θυσιαστηρίου του Θεού: «Ικετευτικά σε παρακαλούμε παντοδύναμε Θεέ , πρόσταξε να μεταφέρει ο άγιος Άγγελός σου τα τίμια Δώρα στο υπέρτατο θυσιαστήριο Σου, εμπρός στη θεία μεγαλειότητά Σου».
Πανηγυρίζοντας σήμερα τους τρεις Ταξιάρχες ας ζητήσουμε από τον Αρχάγγελο Μιχαήλ να μεταφέρει στο θυσιαστήριο του Θεού αυτά τα τίμια δώρα που σε λίγο θα προσκομίσει η παρούσα εδώ Εκκλησία πάνω σ’ αυτόν τον ιερό Βωμό. Θα του ζητήσουμε επίσης να είναι ο υπερασπιστής μας σε όλους τους αγώνες εναντίον του κακού. Μαζί του θα διεξάγομε τον αγώνα εναντίον της αμαρτίας για να είναι με τη δική του μεσιτεία και τη χάρη του Θεού, πάντα νικηφόρος.
Θα του ζητήσουμε να υπερασπίζεται την τοπική μας Εκκλησία η οποία ξεκινά σε λίγο μια νέα ποιμαντική χρονιά με πολλές ελπίδες και πολύ αισιοδοξία, αλλά και με πολλά προβλήματα και ελλείψεις. Ας είναι εκείνος που θα μας προστατεύσει από κάθε προσπάθεια άρνησης και στασιμότητας και ας ικετεύει τον Κύριο να μας οδηγεί πάντοτε στη μεταστροφή της καρδιάς που είναι η προϋπόθεση για να μπορέσουμε με ταπεινοσύνη να εγκαταλείψουμε κάθε τι το παθητικό και το ανώφελο και να χαράξουμε μαζί με το Πνεύμα του Θεού μια καινούρια ποιμαντική πορεία η οποία θα στηρίζεται στο λόγο του Θεού, τον οποίο θα μετατρέπουμε σε προσευχή και σε πράξεις αγάπης. ΑΜΗΝ.

8

9

9

10

11

12

15

16

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου