ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ Ο ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ (2)

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ Ο ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

Με λαμπρότητα πανηγύρισε ο ενοριακός Ναός της Παναγίας του Ροδαρίου στη Μύκονο.

Η Θεία Λειτουργία ήταν Αρχιερατική και τελέστηκε ώρα 13.00 από τον Σεβασμιότατα Αρχιεπίσκοπό μας π. Νικόλαο ο οποίος έφθασε  τις μεσημεριανές ώρες από Τήνο συνοδευόμενος από μία  εικοσιπενταμελή ομάδα προσκυνητών και τον εφημέριο της ποιμαντικής ενότητας  Κάμπου, π. Ιωάννη Σκλάβο για να λάβουν μέρος στην πανήγυρη, με τη βοήθεια του οργανίστα κ. Πέτρου Ρήσου που συνόδευσε τα ασματικά μέρη της Θείας Λειτουργίας.

Μαζί με τον Αρχιεπίσκοπό μας συλλειτούργησε ο Αποστολικός Νούντσιος στην Ελλάδα, Σεβασμιότατος π.  Savio Hon Tai Fai, oΕφημέριος του Ναού π. Ριχάρδος Ταρασκέβιτς  και ο π. Ιωάννης Σκλάβος.

Στην αρχή της Θείας Λειτουργία, ο Αρχιεπίσκοπος υποδέχτηκε στην ενορία της Μυκόνου τον Σεβασμιότατο  Αποστολικό Νούντσιο και τον ευχαρίστησε για την  τιμή και τη χαρά που έδωσε στην εκεί Ενοριακή Κοινότητα.

Ο Σεβασμιότατος π. Νικόλαος, μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου, μίλησε στην παρούσα Εκκλησία και είπε μεταξύ άλλων:

Μετά την ανάγνωση της σημερινής ευαγγελικής περικοπής θα μπορούσε να διερωτηθεί κανείς: Γιατί σήμερα που τελούμε την εορτή της  Παναγίας του Ροδαρίου η Εκκλησία επέλεξε αυτή την ευαγγελική περικοπή που αναφέρεται στον  ευαγγελισμό της Θεοτόκου;

Η επιλογή αυτής της συγκεκριμένης περικοπής είναι ότι καλύτερο θα μπορούσε να έχει επιλέξει η Εκκλησία για τη σημερινή εορτή  διότι σ’ αυτήν συναντούμαι για πρώτη φορά το  «Χαίρε Μαρία»:  «χαίρε κεχαριτωμένη  ο Κύριος είναι μαζί σου» που είναι ο χαιρετισμός του Αρχαγγέλου Γαβριήλ αλλά και η προσευχή που επαναλαμβάνουμε τουλάχιστο πενήντα φορές κατά την απαγγελία του Ροδαρίου.

Ο σημερινός λόγος του Θεού μας βοηθά, να βρεθούμε και πάλι  κοντά στην  Παναγία  και ταυτόχρονα ενώπιον του Κυρίου, διότι «ο Κύριος είναι μαζί της". Μπορούμε να μείνουμε μαζί με την Παναγία έτσι απλά, βιώνοντας μαζί της όλα τα μυστήρια  της ζωής του Ιησού, όλα τα Μυστήρια της σωτηρίας μας, τα οποία και τελούμε κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας αφού κατ’ αυτήν τελείται το Μυστήριο  της Σωτηρίας.

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή, που περιγράφει τον ευαγγελισμό της Θεοτόκου  εκ πρώτης όψεως δίνει την εντύπωση ότι αναφέρεται μόνο  σε ένα μυστήριο το μυστήριο του ευαγγελισμού. Αν όμως προσέξουμε καλύτερα θα διαπιστώσουμε  ότι συνυπάρχουν εκεί και όλα τα άλλα Μυστήρια που μελετούμε κατά την απαγγελία του Ροδαρίου: ο ευαγγελισμός, αλλά και η επίσκεψη  στην  Αγία Ελισάβετ, αφού αναφέρεται το όνομα της,  και η Γέννηση: «θα γεννήσεις  ένα υιό, και θα του δώσεις το όνομα  Ιησούς. Συνυπάρχουν  εκεί και τα ένδοξα Μυστήρια. "θα είναι μέγας και θα ονομαστεί Υιός του Υψίστου. Ο Κύριος θα του δώσει το θρόνο του Δαβίδ του Πατέρα του … και το η βασιλεία του δεν θα έχει τέλος." Ο Ιησούς πράγματι με την ανάσταση και την ανάληψη του στους ουρανούς λαβαίνει  τη  τιμή και τη δόξα  του Μεσσιανικού Βασιλιά, την  αιώνια δόξα στη Βασιλεία του Πατέρα. Να λοιπόν που στα χαροποιά συνυπάρχουν και τα ένδοξα. Φαίνεται να λείπουν τα λυπηρά  όμως έμμεσα τα συναντάμε και αυτά. Ας προσέξουμε την απάντηση της Παναγίας  στον ευαγγελισμό του Αρχαγγέλου,  δεν είναι μια κραυγή θριάμβου, αλλά μια φωνή ταπεινοσύνης: «Είμαι η δούλη του Κυρίου ας γίνει σε μένα σύμφωνα με το λόγο σου». Αυτή η απάντηση εναρμονίζονται και υπενθυμίζει τον δούλο  του Κυρίου  που αναγγέλλει ο Προφήτης Ησαΐας. Ο δούλος που θα δοξαστεί, πρώτα θα ταπεινωθεί, θα καταδικαστεί, θα θανατωθεί. Λέει η Γραφή: «τραυματίστηκε για τις αμαρτίες μας».

Τα μυστήρια του Ροδαρίου αποτελούν μία ενότητα και είναι σημαντικό  να ξέρουμε πως σε κάθε χαροποιό  και φωτεινό  μυστήριο  υπάρχουν στη ρίζα του και τα λυπηρά, που πρέπει να διαβεί κανείς για να φθάσει στα ένδοξα.

Ζητούμε σήμερα από την Παναγία θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε  αυτή την ενότητα του Μυστηρίου του Χριστού, και με τις δικές της ικεσίες ο Θεός Πατέρας να μας στείλει το Άγιο Πνεύμα για να ζήσουμε με τα γεγονότα της ζωής μας το Μυστήριο της Λύτρωσης που πραγματοποιήσετε μέσω Ενσαρκωμένου Υιού Του και με την ενεργό συμμετοχή της Παναγίας Μητέρας του και Μητέρας μας. Αμήν.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο εφημέριος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, τους ιερείς, τους Τήνιους προσκυνητές και όλους τους παρόντες και μετά την απόλυση η ενορία πρόσφερε σε όλους γλυκίσματα αι αναψυκτικά και ο Σεβασμιότατος Νούντσιος εξέφρασε τη χαρά του που συμπροσευχήθηκε με την πανηγυρίζουσα ενορία μας στη Μύκονο.

Μετά τη Θεία Λειτουργία η ενορία της Μυκόνου προσέφερε κέρασμα σε όλους τους παρόντες στην πανήγυρη.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

7 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Ροβέρτου, Αββά

  Ο Άγιος Ροβέρτος γεννήθηκε στο Gargrave του York (Ηνωμένο Βασίλειο), προς τα τέλη του 11ου αιώνα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, επιστρέφοντας στην Αγγλία

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 9ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 7 Ιουνίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου