ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ Ο ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΑΜΠΟΥ ΤΗΝΟΥ

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ Ο ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΑΜΠΟΥ ΤΗΝΟΥ

Την Κυριακή 3 Ιουνίου 2018, εορτή της Αγίας Τριάδας πανηγύρισε ο Ενοριακός Ναός του Κάμπου στην Τήνο.

Την Παραμονή τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός από τον  εφημέριο του Ναού π. Γεώργιο Ανδριώτη.

Την ημέρα της πανήγυρης τελέστηκε στις 11 το πρωί Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία από το Σεβασμιότατο π. Νικόλαο στην οποία συλλειτούργησαν ο εφημέριος του ναού π. Γεώργιος Ανδριώτης και ο εφημέριος της Ποιμαντικής Ενότητας Αγάπης π. Νικόλαος Ψάλτης.

Οι ενορίτες αλλά και άλλοι φιλέορτοι  έφθασαν από τη Χώρα της Τήνου και τα χωριά της, για να συμμετάσχουν στην Πανήγυρη. Ο Ναός Έλαμπε από ομορφιά και ο στολισμός πλούσιος και προσεγμένος έδινε αληθινά την εικόνα εντός Ναού που πανηγυρίζει. Μετά την ανάγνωση του  Ιερού Ευαγγελίου ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στην Εκκλησία και είπε μεταξύ άλλων:

Την Κυριακή μετά την Πεντηκοστή η Εκκλησία πανηγυρίζει με ιδιαίτερη λαμπρότητα το Μυστήριο της Αγίας Τριάδας. Η σημερινή Κυριακή είναι επίσης η δωδέκατη του λειτουργικού έτους.

Ο σκοπός του σημερινού εορτασμού δεν είναι να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε το Μυστήριο της Αγίας Τριάδας, αλλά να ανανεώσουμε την πίστη μας στο Μεγάλο αυτό Μυστήριο και να ευχαριστήσουμε το Θεό που ως ένας και τριαδικός μας έδειξε την άπειρη αγάπη του.

Το ότι ο Θεός είναι ένας και τριαδικός είναι ένα δόγμα πίστεως. Μια αλήθεια δηλαδή που ενώ το μυαλό μας δεν μπορεί να καταλάβει, την αποδεχόμαστε και την πιστεύουμε γιατί ο ίδιος ο Θεός μας την αποκάλυψε.

Όταν μια αλήθεια χωρίς να την καταλαβαίνουμε, την πιστεύουμε, λέμε ότι αυτή η αλήθεια είναι μια αλήθεια πίστεως. Είναι όπως λέμε στη θεολογία ένα δόγμα πίστεως, το οποίο κανένας χριστιανός δεν μπορεί να αμφισβητήσει η να τροποποιήσει, αν θέλει να είναι χριστιανός.

Το Μυστήριο της  Αγίας  Τριάδας είναι μπορούμε να πούμε  η πόρτα από την οποία περνούνε όλοι εκείνοι που θέλουν να μπουν στην Εκκλησία του Χριστού. Ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός άνοιξε  αυτή την πόρτα  και από αυτή οφείλουν να περάσουν εκείνοι που  θέλουν να  γίνουν  μαθητές  του. Ο ίδιος είπε στους Αποστόλους του: «Πορευθέντες,  μαθητεύσατε πάντα τα έθνη  βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός  και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος»  (Ματθ. 28, 79).

Δεν μπορεί κανείς να γίνει χριστιανός αν πρώτα δεν μαθητεύσει, δεν κατηχηθεί, δεν βαπτιστεί. Δεν υπάρχει άλλη βάπτιση εκτός από αυτήν που γίνεται στο όνομα της Αγίας Τριάδας. Στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

Η Αγία Τριάδα είναι το μεγαλύτερο  Μυστήριο της χριστιανικής πίστεως. Είναι το Μυστήριο που ξεχωρίζει το χριστιανισμό από τις άλλες θρησκείες. Εμείς πιστεύουμε μία θεότητα αλλά σε τρία διαφορετικά δηλαδή συγκεκριμένα πρόσωπα. Και όταν λέμε  πρόσωπο εννοούμε εκείνον που έχει συνείδηση του εγώ, της ύπαρξής του. Ο Πατέρας είναι Θεός, ο Υιός είναι  Θεός, το Άγιο Πνεύμα είναι  Θεός. Είναι τρεις διαφορετικές υπάρξεις, τρία διαφορετικά πρόσωπα.

Ποιος  πραγματικά μπορεί να  καταλάβει αυτό το Μυστήριο;  Το ανθρώπινο λογικό ομολογεί την αδυναμία του. Ο νους σταματά, κουράζεται, εγκαταλείπει, προσκυνά.

Γιατί όμως να πιστεύουμε κάτι που δεν καταλαβαίνουμε; Απλούστατα γιατί αν το καταλαβαίναμε δεν θα χρειαζόταν να το πιστεύουμε. Δεν πιστεύουμε κάτι που καταλαβαίνουμε αλλά πιστεύουμε μια αλήθεια που ενώ είναι πάνω από τις δυνατότητες του ανθρώπινου  μυαλού μας, ο ίδιος ο Θεός  μας την φανέρωσε και μέσο του Χριστού μας την δίδαξε.

Ο Ιησούς μας είπε πολύ ξεκάθαρα ότι έχει ένα Πατέρα και Πατέρας του είναι ο Θεός. Ο Θεός λοιπόν έχει ένα Υιό.

Ο Ιησούς Χριστός  μας είπε επίσης ότι: «Ο Πατέρας μου και εγώ είμαστε ένα  (Ιωάν. 10, 30). Επομένως ο Πατέρας και ο Υιός δεν είναι δυο Θεοί. Είναι ένας Θεός. Άλλος όμως είναι ο Πατέρας και άλλος ο Υιός, εφόσον ο Πατέρας δεν είναι Υιός και ο Υιός δεν είναι ο Πατέρας.

Η Αγία Γραφή δεν  μας μιλάει μόνο για τον Πατέρα και τον Yιό ως δύο ξεχωριστά πρόσωπα, αλλά  μιλά και για ένα Τρίτο πρόσωπο, το Άγιο Πνεύμα. Ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός υποσχέθηκε να στείλει το Άγιο Πνεύμα, το πνεύμα της αλήθειας. Κάποια άλλη στιγμή ο Ιησούς λέει στους μαθητές του: Πρέπει να φύγω εγώ για να έλθει το  Πνεύμα της αληθείας. Σας συμφέρει να φύγω γιατί αν δεν φύγω δεν θα έλθει ο Παράκλητος. Το Άγιο Πνεύμα  είναι το τρίτο πρόσωπο του Θεού που συνεχίζει την αποστολή του Ιησού πάνω στη Γη και είναι ένα τρίτο πρόσωπο ξεχωριστό από τον Πατέρα και τον Υιό αφού στέλνεται από τον Υιό και εκπορεύεται από τον Πατέρα.

Σκοπός μας δεν είναι σήμερα να καταλάβουμε το μυστήριο της Αγίας Τριάδας αλλά αφού ανανεώσουμε την πίστη μας στην ύπαρξη των τριών συγκεκριμένων θεϊκών προσώπων, να δούμε ποια σχέση υπάρχει μεταξύ αυτών των προσώπων και του δικού μας προσώπου. 

Ο Θεός που κατοικεί στα ύψη τ’ ουρανού, ταυτόχρονα είναι και ο «Θεός μαζί μας» που  κατοικεί στις καρδιές μας.

Αν καταλάβουμε αυτό, δεν θα έχουμε καταλάβει βέβαια το μυστήριο της Αγίας Τριάδας, αλλά θα έχουμε καταλάβει ότι ο Θεός είναι αγάπη ο Θεός μας αγαπά και αυτό μας φθάνει.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε  και η λιτάνευση του Παναχράντου Μυστηρίου στους στολισμένους εσωτερικούς δρομίσκους του οικισμού η οποία στάθμευσε στο παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννη, όπου και δόθηκε  η πρώτη ευλογία με το Πανάχραντο Μυστήριο. Στη συνέχεια  δια άλλων δρομίσκων  επανέκαμψε η λιτάνευση  στον  Ενοριακό Ναό,  όπου  και δόθηκε η τελική ευλογία  και έγινε η απόλυση των ευλαβών.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχήθηκε στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο ΡΚαθολικών Τήνου κ. Ιωσήφ

Σήμερα το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ , συνοδευόμενος από Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου, Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό, μετέβη στο Επισκοπείο της ΡΚαθολικής Αρχιεπισκοπής και ευχήθηκε

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 28 Μαρτίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου