ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ Ο ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΣΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΤΗΝΟΥ

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ Ο ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΣΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΤΗΝΟΥ

Την Τρίτη 31 Ιουλίου 2018, εορτή του Αγίου Ιγνατίου Λογιόλα, πανηγύρισε ο ομώνυμος Ενοριακός Ναός των Λουτρών Τήνου.

Την παραμονή τελέστηκε εόρτιος εσπερινός από τον εφημέριο π. Δημήτριο Δαλέζιο ενώ  ο εφημέριος της Ποιμαντικής Ενότητας Αγάπης π. Νικόλαος Ψάλτης ο οποίος και συνόδεψε τους ύμνους στο αρμόνιο.

Την  Ημέρα της Πανήγυρης τελέστηκε, αργά το απόγευμα, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπό μας π. Νικόλαο και μαζί του συλλειτούργησε ο εφημέριος του Ναού π. Δημήτριος Δαλέζιος και ο π. Μαυρίκιος τ. Ι.

Τα ασματικά μέρη της Θείας Λειτουργίας συνόδευε στο αρμόνιο ο π. Νικόλαος Ψάλτης.

Η συμμετοχή των ενοριτών ήταν καθολική και πολύ καλή η συμμετοχή των φιλέορτων από τα γύρω χωριά αλλά και τους Αθηναίους παραθεριστές.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στη συναγμένη Εκκλησία και είπε:

Σ’ αυτήν την πανηγυρική Θεία Λειτουργία προς τιμήν του Αγίου Ιγνατίου Λογιόλα θα αναφερθώ στα δύο κυριότερα χαρακτηριστικά της ζωής του, που είναι : το χάρισμα και η χάρη που κατείχε στο να ανακαλύπτει το Θεό σε όλους και σε όλα   και την συνεχή αναζήτηση που έκανε  του θελήματος του Θεού, κάτω από το φως του Χριστού.

Ο Ιγνάτιος είχε τη χάρη από το Θεό να τον αναγνωρίζει  και να τον θαυμάζει μέσα στην πλάση, στην ιστορία, να τον ανευρίσκει όχι μόνο στις ιερές ακολουθίες, αλλά στις πράξεις της κάθε μέρας και σε κάθε περίπτωση. Λέγεται μάλιστα πως συγκινιόταν τόσο πολύ στις ώρες αυτής της αναζήτησης και συνάντησης του Θεού στη ζωή του που πολλές φορές δάκρυζε ακόμα και μπροστά σε ένα όμορφο και μυρωδάτο  λουλούδι του αγρού γιατί σ’ αυτό έβλεπε την ομορφιά του ίδιου του Θεού. Πάντα ενθάρρυνε τους συντρόφους του να βλέπουν σε όλα τη δόξα του Θεού, να βρίσκουν το Θεό σε όλα, να αγαπούν το Θεό σε όλα και ό,τι κάνουν να το κάνουν για τη μεγαλυτέρα  του Θεού δόξα. Admaiorem Deigloriam

Το να βρίσκει κανείς το Θεό σ’ όλα  είναι ένα μυστικό  πολύ σημαντικό  για την πνευματική  ζωή. Ο Θεός δεν είναι  μία μοναχική ύπαρξη που κατοικεί στον απόμακρο ουρανό: είναι παρών σε όλους και σε όλα, και όχι μόνο παρών αλλά ως ζωντανός και ενεργών  σε όλα και σε όλους με πολλή αγάπη.
Η αναζήτηση του Θεού για τον Άγιο Ιγνάτιο ήταν μία πραγματικότητα και όχι ένα ακαθόριστο όνειρο. Δεν τον αναζητούσε με φαντασιώσεις και συναισθηματισμούς. Ήθελε να τον συναντήσει αληθινά γι’ αυτό και σε όλα  αναζητούσε το θέλημα του. Ήταν
oστοχαστής που μελετούσε, εξέταζε και αναζητούσε σε κάθε πρόβλημα, με υπομονή και σύνεση τη λύση την πιο σωστή. Αναζητούσε το θέλημα του Θεού παντού, γιατί ήταν πεπεισμένος πως μπορεί να το βρει ο κάθε άνθρωπος  που το αναζητεί. Οφείλουμε  να διαλέγουμε εκείνες τις πράξεις  στις οποίες μπορούμε να συναντήσουμε το Θεό, τις πράξεις που μαζί με το Θεό μπορούμε να κάνουμε και που είναι σύμφωνες με το θέλημά του, τότε  είναι που βρίσκουμε και συναντούμε το Θεό διαφορετικά ζούμε μία πνευματικότητα ψεύτικη, υποθετική, υποκριτική και ανύπαρκτη.

Ο Άγιος Ιγνάτιος πίστευε πως μπορούσε να βρει το θέλημα  του Θεού  διαμέσου της προσευχής, στην παρηγοριά και στην περισυλλογή του πνεύματος. Όταν επρόκειτο για σημαντικά πράγματα, σκεπτόταν για ολόκληρες εβδομάδες, προσευχόταν, πρόσφερε τη Θεία Λειτουργία για να ανακαλύψει αυτό που ζητούσε ο Κύριος.

Και όλα αυτά γινόταν κάτω από το φως του Χριστού. Είχε καταλάβει καλά ότι δεν είναι δυνατό  να πάει κανείς προς συνάντηση του Θεού χωρίς να περάσει  από τον Χριστό, τον οποίο όταν  συναντούμε γίνεται για μας η οδός η αλήθεια και η ζωή που είναι ο Πατέρας. Στο Χριστό και στη μελέτη της ζωής του ανακαλύπτουμε το θέλημα  του Θεού Πατέρα για τη δική μας τη ζωή. Αντί να μας προτείνει σκέψεις για  τη ζωή μας, ο Άγιος Ιγνάτιος  μας καλεί να μελετήσουμε τη ζωή  του Χριστού για να φωτιστούμε, να βρούμε το θέλημα του Θεού για μας και είναι τότε που ανακαλύπτουμε και το σωστό εαυτό μας.

Ο Άγιος Ιγνάτιος είχε μια έντονη επιθυμία να γνωρίσει αληθινά και σωστά τον Ιησού, να τον αγαπήσει  και να τον υπηρετήσει για πάντα με όλο του το είναι. Σ’ αυτή την ζωηρή επιθυμία του έλαβε την απάντηση σε ένα όραμα που είδε σε κάποια στιγμή της ζωής του το οποίο όραμα τον πλημμύρισε από χαρά. Άκουσε μια φωνή να του λέει.  "θέλω να με υπηρετήσεις", Το να υπηρετήσει κανείς τον Πατέρα διαμέσου του Υιού μέσα από μια ολοκληρωτική αγάπη ήταν η πιο μεγάλη ευτυχία του Αγίου Ιγνατίου. Ήθελε να αισθάνεται σύντροφος του Ιησού. Και δεν είναι τυχαίο που το μοναχικό τάγμα που ίδρυσε των Αδελφών και Πατέρων Ιησουιτών το ονόμασε: «societas Jesus», δηλαδή συντροφιά του Ιησού.

Αυτό το Μοναχικό Τάγμα προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί σ’ όλους τους τομείς της χριστιανικής ζωής, από την ανάπτυξη της θεολογικής σκέψης, μέχρι την παιδεία και την κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα. Ο Άγιος Ιγνάτιος ήταν πεπεισμένος πως όλα αυτά βοηθούν να εμποτιστεί η ζωή μας με το πνεύμα του ευαγγελίου και ότι συμβάλλουν  στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας  του ανθρώπου.    

Οι Αδελφοί και Πατέρες Ιησουΐτες σταλμένοι σήμερα στις πέντε ηπείρους προσφέρουν τα χαρίσματά τους στην Εκκλησία αλλά και σε κάθε άνθρωπο καλής θέλησης.     Καθημερινά προσπαθούν και με τη χάρη του Θεού πετυχαίνουν, να αγκαλιάσουν ως αδέλφια όλους τους ανθρώπους της γης τους οποίους και υπηρετούν.

Σήμερα ολόκληρη σχεδόν η οικουμένη έχει  γνωρίσει το μοναχικό αυτό τάγμα και έχει ευεργετηθεί από την πολύπλευρη και πολύμορφη αποστολική διακονία τόσο των αδελφών του τάγματος που κατά μίμηση του Χριστού γίνονται οι αληθινοί υπηρέτες των άλλων, όσο και των πατέρων που κατά μίμηση του Χριστού Διδασκάλου κηρύττουν  το Χριστό, χρησιμοποιώντας τα σύγχρονα μέσα ενημέρωσης, μόρφωσης και εκπαίδευσης, για να μεταδώσουν το λόγο του Θεού.

Σας καλώ να παρακαλέσουμε τον Άγιο Ιγνάτιο, κατ’ αυτήν την τέλεση της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας να ικετεύει συνεχώς τον Κύριο ώστε οι π. Ιησουΐτες  να συνεχίζουν το ευεργετικό τους έργο και στην Εκκλησία της Ελλάδος και να βρουν τρόπο να διαθέσουν και δυνάμεις στην τοπική μας Εκκλησία, και να καλύψουν το μεγάλο κενό που δημιουργεί η αναχώρηση του π. Δημητρίου και όλα αυτά για την μεγαλυτέρα του Θεού δόξα. ΑΜΗΝ.

Μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία ακολούθησε κέρασμα για τους ευλαβείς και φιλέορτους και η εορταστική συνεστίαση στην πλατεία του Αγίου Ιγνατίου, που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχήθηκε στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο ΡΚαθολικών Τήνου κ. Ιωσήφ

Σήμερα το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ , συνοδευόμενος από Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου, Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό, μετέβη στο Επισκοπείο της ΡΚαθολικής Αρχιεπισκοπής και ευχήθηκε

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 28 Μαρτίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου