ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ

Το απόγευμα της Δευτέρας 4 Οκτωβρίου πανηγύρισε  ο Μοναστηριακός Ναός του Αγίου Φραγκίσκου  στην περιοχή Μέση της Τήνου. Τελέστηκε Αρχιερατική πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπό μας και συλλειτούργησαν μαζί του: ο υπεύθυνος του Ναού π. Φραγκίσκος Βιδάλης, ο Εφημέριος του Μητροπολιτικού μας Ναού στη Νάξο π. Γεώργιος Παλαμάρης, ο Εφημέριος της Ποιμαντικής Κοινότητας Στενής π. Ιωάννης Σκλάβος, ο εφημέριος της Μυκόνου και Σάμου π. Ριχάρδος Ταράσκεβιτς.

Στην αρχή της Θείας Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε από την Εκκλησία να προσευχηθεί για τον Άγιο Πατέρα τον Πάπα Φραγκίσκος, ο οποίος είναι ένας άλλος σύγχρονος Φραγκίσκος τόσο πολύτιμος για την εποχή μας, για τον  Επίσκοπο πρώην Σύρου , Σεβασμιότατο π. Φραγκίσκο Παπαμανώλη, Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου του Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος και το Γενικό Βικάριο της Αρχιεπισκοπής μας π. Φραγκίσκο Βιδάλη.

Ο Ναός ήταν πλήρης ευλαβών του Αγίου Φραγκίσκου που έφθασαν από πολλά χωριά και τη χώρα της Τήνου.                

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου μίλησε στην Εκκλησία ο Αρχιεπίσκοπος και είπε:

Τον λόγο του Θεού που λίγο πριν ακούσαμε, μπορούμε κάλλιστα να τον συγκρίνουμε με τη ζωή του Αγίου Φραγκίσκου και να δεχθούμε το μήνυμα που στέλνει σήμερα σε όλους ο ίδιος ο άγιος. Παρόλο που πέρασαν 790 χρόνια από το θάνατό του, πολλά είναι τα πραγματικά στοιχεία που γνωρίζουμε από τη ζωή του, και όχι μόνο στοιχεία βιογραφικά αλλά και στοιχεία που συνθέτουν την προσωπικότητά του και την αγιοσύνη του.

Γεννήθηκε στην Ασίζη, μια μικρή πόλη της κεντρικής Ιταλίας, το 1180 ή 1181. Ήταν υιός ενός μεγάλου εμπόρου υφασμάτων, ο οποίος έκανε εισαγωγές από τη Γαλλία. Επομένως, μεγάλωσε μέσα σε μια οικογένεια ευκατάστατη. Του άρεσε η χαρούμενη ζωή των ανέσεων, της διασκέδασης, και, έχοντας και τη δυνατότητα να ξοδεύει, εύκολα τον περιτριγύριζαν οι φίλοι του. Αναζητούσε τη δόξα. Πολλά και διάφορα γεγονότα όμως που συνέβησαν στη ζωή του τον οδήγησαν να αλλάξει ζωή.         

Συχνά, όσοι έγραψαν τη ζωή του, αυτή την αλλαγή ζωής, την χαρακτηρίζουν μεταστροφή. Μπορούμε να την πούμε «μεταστροφή» αλλά όχι με την συνηθισμένη έννοια που έχει αυτή η λέξη, δηλαδή ενός περάσματος από μια αμαρτωλή ζωή σε μια ενάρετη ζωή χάρης και φιλίας με το Θεό, διότι ο Φραγκίσκος ήξερε να διασκεδάζει και να γλεντάει αλλά να μην αμαρτάνει.

Σε ηλικία 23 χρόνων, τραυματίστηκε σε μια μάχη με κατοίκους γειτονικής πόλης, έπεσε αιχμάλωτος και φυλακίστηκε. Μέσα στην απομόνωση της φυλακής σκέφτηκε, συλλογίστηκε. Κατάλαβε πόσο μάταια ήταν τα όνειρά του για καλοπέραση και δόξα. Βγαίνοντας από τη φυλακή, ο Φραγκίσκος δεν ήταν πια εκείνος που είχε μπει. Αναζητούσε μέρη μακριά από θόρυβο για σκέψη και περισυλλογή. Έτσι, μια μέρα του συνέβη κάτι που σημάδεψε αποτελεσματικά τη ζωή του. Βρισκόταν στον ερειπωμένο ναό του Αγίου Δαμιανού, έξω από την Ασίζη. Μες την ηρεμία της σιωπής, ακούει τη φωνή του Σταυρωμένου Χριστού: «Φραγκίσκο, επισκεύασε την Εκκλησία μου, αναστήλωσέ την». Δεν κατάλαβε το νόημα και άρχισε να φροντίζει… Το πραγματικό νόημα το κατάλαβε αργότερα… «Φραγκίσκο, επισκεύασε την Εκκλησία μου, αναστήλωσέ την». Όχι την εκκλησία-ναό, αλλά την Εκκλησία-Λαό.

Πέθανε στην Ασίζη στις 3 Οκτωβρίου 1226 σε ηλικία 46 ετών. Εκείνος πέθανε, αλλά το πνεύμα του, που είναι το πνεύμα του Ευαγγελίου, ζει. Η αντίληψη για το νόημα της ζωής που φύτρωσε μέσα του με τη μελέτη του Ευαγγελίου, σε περιβάλλον σιωπής και περισυλλογής, αποτελεί το μήνυμα που εκπέμπει ο Άγιος Φραγκίσκος σε όλες τις εποχές, ακόμη και σήμερα. Μήνυμα πιστό στο Ευαγγέλιο.

Ποια είναι όμως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ζωής του Αγίου Φραγκίσκου;

Ο Άγιος Φραγκίσκος έχει ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, το πνεύμα της Ευαγγελικής φτώχειας. Ο Καζαντζάκης τον ονόμασε «ο Φτωχούλης του Θεού». Ο Άγιος Φραγκίσκος δεν ασχολήθηκε με έργα φιλανθρωπίας υπέρ των φτωχών, ήθελε ο ίδιος να ζει φτωχός, και έζησε την φτώχεια, όχι απλώς ως έλλειψη υλικών αγαθών, αλλά ως έκφραση αγάπης. Ζω φτωχός στο πνεύμα θέλει να πει ότι τα λίγα ή πολλά που κατέχω τα διαθέτω και για τους άλλους που βρίσκονται στην ανάγκη. Το αντίθετο της ευαγγελικής φτώχειας δεν είναι τα πλούτη, αλλά η απληστία, η πλεονεξία να έχω περισσότερα αδιαφορώντας για τον άλλο. Εγώ να είμαι καλά, οι άλλοι ας πεθάνουν. Είμαι φτωχός γιατί αγαπώ τους άλλους. Και δεν θέλω εγώ να χαίρομαι περισσότερο από τους άλλους, αλλά να χαιρόμαστε όλοι μαζί».

Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό της ζωής του Αγίου είναι ο σεβασμός και η αγάπη για τη δημιουργία, ως έργο του Θεού. Στην εποχή μας, που τόσος λόγος γίνεται για το περιβάλλον, ο άγιος Φραγκίσκος έχει το δικό του σωστό μήνυμα. Την προστασία της δημιουργίας για να μη χαλάει η ομορφιά και η αρμονία του έργου του Θεού. Διότι ότι δημιούργησε ο Θεός είναι καλά δημιουργημένο. Εφ’ όσον όλα είναι δημιουργήματα του Θεού, ο Άγιος Φραγκίσκος αγαπούσε τα πάντα.

Και ένα τρίτο στοιχείο του μηνύματός του είναι η παγκόσμια αδελφοσύνη, που δημιουργεί την παγκόσμια ειρήνη. Η πραγματική ειρήνη στηρίζεται στον σεβασμό για κάθε άνθρωπο, διότι κάθε άνθρωπος είναι αντικείμενο της αγάπης του Θεού. Γράφει στον ολιγοσέλιδο Κανονισμό του Τάγματος των Φραγκισκανών: «όποιος μπορεί, όποιος δεν μπορεί να μην υποχρεώνεται». Σεβασμό στον άλλο, σεβασμός στην σκέψη, στην έκφραση, στην ελευθερία του άλλου. Αυτό το μήνυμά του τον κατέστησε παγκόσμιο σύμβολο της ειρήνης. Τόσο που για τις μεγάλες εκδηλώσεις για την ειρήνη όλοι διαλέγουν την γενέτειρά του, την Ασίζη, όπου αναπαύεται το σκήνωμά του.

«Δοξασμένος να είσαι, Κύριε, διότι αυτά τα έκρυψες στους σοφούς και τα φανέρωσες στους μικρούς». Ο Άγιος Φραγκίσκος θεωρούσε τον εαυτό του μικρό. Τώρα είναι ένας μεγάλος και γνωστός στον κόσμο άγιος. Ας ξεκινήσουμε να θεωρούμε τους εαυτούς μικρούς και όλους τους άλλους μεγαλύτερους από μας. Αυτό εξ άλλου μας ζητά ο Ιησούς με το Ευαγγέλιο του και αυτό μας προσφέρει και ο Άγιος Φραγκίσκος με την ίδια τη ζωής του. Τον ευχαριστούμε για το παράδειγμα του και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να τον μιμηθούμε τιμώντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο τη μνήμη του. Αμήν.

Μετά τη Θεία Λειτουργία στο προαύλιο του ναού υπήρχε κέρασμα από τον εορτάζοντα Φραγκίσκο Αμοιραλή, όπως κάνει κάθε χρόνο αυτή την ημέρα της ονομαστικής του εορτής.

[module-595]

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχήθηκε στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο ΡΚαθολικών Τήνου κ. Ιωσήφ

Σήμερα το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ , συνοδευόμενος από Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου, Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό, μετέβη στο Επισκοπείο της ΡΚαθολικής Αρχιεπισκοπής και ευχήθηκε

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 28 Μαρτίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου