Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Καθεδρικό Ναό στην Ξινάρα Τήνου

Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Καθεδρικό Ναό στην Ξινάρα Τήνου

Το Σάββατο 6 Οκτωβρίου τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός στον οποία συμπροσευχήθηκαν με τον Αρχιεπίσκοπο ο Γενικός Βικάριος της Αρχιεπισκοπής π. Φραγκίσκος Βιδάλης, ο εφημέριος της Ποιμαντικής Ενότητας Κάμπου  π. Ιωάννης Σκλάβος, ο Επαρχιακός των Πατέρων του Ενσαρκωμένου Λόγου π. Ερνέστος με τους δύο ιερομονάχους π. Φερνάνδο και π. Ιωσήφ και οι  τρεις αδελφές «των δούλων του Κυρίου και της Αειπαρθένου Μαρίας» με την Επαρχιακή τους  Σεβαστή Αδελφή Μαρία.

Μετά το σύντομο ανάγνωσμα μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος στην Εκκλησία και είπε:

Το ροδάριο είναι ένα ισχυρό όπλο εναντίον του διαβόλου. Τόσο ισχυρό ώστε όταν κάποιος το απαγγέλλει με θέρμη και ευλάβεια ο διάβολος βγάζει κραυγές, υποφέρει και φεύγει.

Χαιρετούμε με χαρά  την προτροπή του Πάπα Φραγκίσκου  να προσευχόμαστε κάθε μέρα με το ροδάριο για να προφυλάξουμε την Εκκλησία  από τις επιθέσεις  του εχθρού  αυτό το μήνα Οκτώβριο  αφιερωμένο  στην Αειπάρθενο Μαρία. “Γιατί όμως ο διάβολος  υποφέρει όταν απαγγέλλεται; Είναι απλό: δεν μπορεί να υποφέρει το ότι γίνεται επίκληση ενός κατώτερου από αυτόν πλάσματος (ο διάβολος είναι ένας υποβιβασμένος άγγελος που με μία πράξη εγωισμού ελευθερώθηκε από το Θεό) αλλά πιο δυνατού απ’ αυτόν. Και αυτή η δύναμη  της Αειπαρθένου Μαρίας προέρχεται από το γεγονός  ότι εκείνη  υπήρξε πιστή με την ταπεινότητα στον Κύριο. Ο Ιερομόναχος Καπουκίνος π. Πίος  έλεγε: το άγιο ροδάριο είναι το κλειδί που ανοίγει τις πόρτες του παραδείσου.

Πολλά άτομα αλλά και οικογένειές μας και χθες αλλά και σήμερα, αν και πολύ λιγότερες, συνάζονταν και συνάζονται γύρω από την εικόνα της Παναγίας για να προσευχηθούν, απαγγέλλοντας το άγιο Ροδάριο. Και ήταν  όμορφες αυτές οι στιγμές προσευχής ιδιαίτερα στις μεγάλες οικογένειες, όταν τα ίδια τα μέλη της οικογένειας αποτελούσαν σχεδόν μια ζωντανή δεκάδα του Ροδαρίου. Μακάρι και σήμερα να υπάρχουν και να αυξάνονται συνεχώς οι οικογένειες εκείνες που θα προσεύχονται με το Ροδάριο και θα ζητούν από την  Παναγία να τις διατηρεί ενωμένες, όπως ενωμένοι είναι μεταξύ τους οι κόκκοι που δημιουργούν το Ροδάριο που κρατούν στα χέρια τους. Ιδιαίτερα σήμερα που η ενότητα της οικογένειας κινδυνεύει και χίλιοι δυο πειρασμοί παραμονεύουν και επιβουλεύονται την ενότητα της το άγιο Ροδάριο μπορεί να αποτελέσει ένα σύμβολο και μία δύναμη για να διατηρηθεί αυτή η ενότητα. Το σύμβολο είναι το ίδιο το άγιο Ροδάριο και η δύναμη η  με ευλάβεια  απαγγελία του.

Το  Ροδάριο είναι η προσευχή  για την οποία η Παναγία έχει δείξει ιδιαίτερη προτίμηση. Σε πολλές εμφανίσεις της πάνω στη γη επανέλαβε αυτή την προτίμησή της καλώντας τους ανθρώπους να προσεύχονται με αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο.

Απαγγέλω το Άγιο Ροδάριο σημαίνει ότι βρίσκομαι σε επικοινωνία όχι μόνο με την Παναγία αλλά και με τον Ιησού. Μελετώ τη ζωή τους, συμμετέχω στη ζωή τους. Τους ακολουθώ στην πορεία που εκείνοι έκαναν στην επίγεια ζωή τους εκτελώντας το θέλημα του Θεού Πατέρα. Και η δική τους ζωή έμοιαζε πολύ με τη δική μας: Είχε στιγμές, χαράς και αλλά λύπης, ηρεμίας και ανησυχίας, ευτυχίας και πόνου. Ήταν  μια πορεία που ο ίδιος ο Θεός Πατέρας θέλησε να ακολουθήσουν τα δύο αυτά προσφιλή σε μας πρόσωπα για να μας υποδείξουν ότι αυτός είναι ο δρόμος για να φθάσουμε στον προορισμό μας που είναι η ουράνια Βασιλεία.

Η προσευχή του Αγίου Ροδαρίου δεν είναι λοιπόν μια προσευχή μόνο προς την Παναγία αλλά είναι μία προσευχή και προς τον ίδιο το Χριστό,  εφόσον κατά την απαγγελία του μελετούμε τα κυριότερα μυστήρια της λύτρωσης στα οποία ο ίδιος ο Χριστός είναι ο πρωταγωνιστής. Απαγγέλλοντας το άγιο Ροδάριο μελετούμε το Μυστήριο της Σωτηρίας και της Λύτρωσης που ο Θεός Πατέρας πρόσφερε στην ανθρωπότητα μέσω του Ιησού Χριστού.

Από τη Δευτέρα και κάθε μέρα όλο το μήνα Οκτώβριο, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, θα απαγγέλλεται το Άγιο Ροδάριο στο Θεομητορικό μας προσκύνημα στο Βρυσί από τις 5 το απόγευμα από τις μοναχές αδελφές και μπορούν να συμμετάσχουν όσοι επιθυμούν.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 6 Δεκεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου