Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στο Ναό του Αγίου Αγαπητού στο χωριό Αγάπη Τήνου

Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στο Ναό του Αγίου Αγαπητού στο χωριό Αγάπη Τήνου


Τις 8.30 της Πέμπτης 17 Αυγουστου2017, παραμονή της εορτής του  Αγίου Αγαπητού, τελέστηκε τον πανηγυρίζοντα ενοριακό Ναό του Αγίου Αγαπητού στον οικισμό Αγάπη Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός από τον Αρχιεπίσκοπό μας π. Νικόλαο. Μαζί του συμπροσευχήθηκαν στο ιερό ο εφημέριος του Ναού Αγίου Αγαπητού ο π. Νικόλαος Ψάλτης και ο εφημέριος της Ιεράς Καρδίας του Ιησού στην Κέρκυρα π. Πέτρος.

Μετά την ανάγνωση του σύντομου αναγνώσματος του Εσπερινού, ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στην συναγμένη Εκκλησία και είπε:

Ο Προστάτης αυτής της Ενορίας μας,  Μάρτυρας Άγιος Αγαπητός, είχε  καταλάβει πως δυστυχία για τον άνθρωπο δεν είναι ο φυσικός θάνατος, αλλά ο πνευματικός, δηλαδή η απώλεια της ψυχής. Ο Ιησούς είχε πει στους μαθητές του και στο λαό: «μη φοβάστε αυτούς που σκοτώνουν το σώμα αλλά δεν μπορούν να σκοτώσουν την ψυχή. Αλλά να φοβάστε περισσότερο εκείνον που μπορεί να κάνει να χαθούν και το σώμα και η ψυχή».

Η ψυχή σκοτώνεται με την απιστία, με την αμαρτία, με την απομάκρυνση από το Θεό. Όταν ο άνθρωπος αγνοεί το Θεό στη ζωή του, τότε μόνος του παραπλανιέται σ’ αυτόν τον κόσμο σε τόπους έρημους και ζει σε κατάσταση εσωτερικής μοναξιάς και απομόνωσης . Είναι τότε που χάνει την επαφή της με την πηγή της ζωής, της αληθινής ζωής που είναι ο ίδιος ο Θεός. Μόνο η επικοινωνία μας με το Θεό δίνει νόημα και αξία και στην ανθρώπινη ζωή. Μια αξία που κανένας άνθρωπος δεν μπορεί  να  μετρήσει διότι  τα έργα του Κυρίου είναι ανεξιχνίαστα από το ανθρώπινο μυαλό όσο και σοφό και έξυπνο κι αν είναι.

Η δύναμη που συμβάλει  στο να κατανοήσουμε την ανάγκη της συνεχούς επικοινωνίας μας με το Θεό είναι η ίδια η χάρη του, η οποία είναι τόσο δυνατή που όταν μας την δωρίζει μπορούμε τα πάντα ακόμη και όσα  ανθρωπίνως είναι αδύνατα. Είναι αυτή η δύναμη που συνόδευε τον Απόστολο Παύλο σε όλη του τη ζωή, γι’ αυτό και συχνά επαναλάμβανε: «τα πάντα δύναται με το Χριστό που με δυναμώνει με τη χάρη του».

Αυτή η χάρη του Θεού δίνεται  σε κάθε χριστιανό μέσα από την Εκκλησία του την οποία κατέστησε θεματοφύλακα της χάρης του και χορηγό μέσω της τέλεσης των Μυστηρίων. Κάθε φορά που ο χριστιανός αναγνωρίζει την αδυναμία του, την αμαρτία και την πνευματική του φτώχεια και ζητά από το Θεό το έλεος αλλά και τη χάρη του, αυτή χορηγείται άφθονη από την ευσπλαχνία και την άπειρη καλοσύνη του.  

Στη ζωή μας αργά ή γρήγορα, και έως ότου υπάρχει χρόνος, οφείλουμε να κάνουμε μια πολύ βασική και σημαντική επιλογή. Οφείλουμε να διαλέξουμε είτε το Θεό είτε τον εαυτό μας. Όλοι οι άγιοι επέλεξαν το  Θεό και οι άγιοι μάρτυρες το απέδειξαν θυσιάζοντας την ίδια τη  ζωή τους για να μην αλλάξουν τη σωστή αυτή επιλογή τους. Ο χριστιανός δεν πρέπει να  επιλέγει  το προσωρινό και το περαστικό αλλά το αιώνιο και παντοτινό. Με τον τρόπο αυτό παίρνει αξία και η ίδια η  επίγεια ζωή του εφόσον τη θέτει στα χέρια του Θεού από όπου και προήλθε.

Το γεγονός ότι ο ένας Μάρτυρας δέχεται να πεθάνει για να μην αρνηθεί την πίστη του στο Χριστό, δηλώνει  πως η αξία της ζωής του εξαρτάται μόνο από τη σχέση που έχει δημιουργήσει με τον ίδιο το Θεό.

Το δώρο της ζωής είναι τόσο μεγάλο που σε κανένα δεν επιτρέπεται να την προσβάλει, να τη μειώσει,  να την υποβαθμίσει ή χειρότερα να την αφαιρέσει, είτε κατά τη σύλληψή της είτε κατά τις τελευταίες στιγμές της ύπαρξής της. Ο Θεός είναι ο δωρητής της ζωής και μόνο εκείνος μπορεί να τη ζητήσει πίσω, μόνο για τον Θεό ο άνθρωπος μπορεί να την θυσιάσει.

Οι ευσεβείς πρόγονοί σας θέλησαν να θέσουν  το χωριό σας  κάτω από την προστασία του Αγίου Αγαπητού, κάτω από την προστασία ενός Μάρτυρα επειδή απέδειξε ότι ήθελε όλη η ζωή του να είναι εναρμονισμένη με το λόγο του Θεού, ο οποίος συχνά μας υπενθυμίζει: «όποιος θέλει να σώσει τη ζωή του θα την χάσει αλλά όποιος την χάσει για χάρη του Χριστού, αυτός την κερδίζει για πάντα».

Ο Άγιος Αγαπητός δεν παύει να είναι  ένα όμορφο και επίκαιρο    παράδειγμα για όλους μας και προπάντων για σας που έχετε την τύχη να τον έχετε προστάτη σας.  Στηρίξτε τη ζωή σας  στο παράδειγμα του Αγίου Μάρτυρα Αγαπητού, και να ζητάτε συχνά να ικετεύει το Θεό  για σας, ώστε η ενορία αυτή να συνεχίζει να δίνει παράδειγμα χριστιανικής ζωής και να προοδεύει όλο και περισσότερο στην αρετή της αγάπης, αφού αγάπη ονομάζεται το χωριό σας και αγαπητός ο Άγιος Προστάτης σας.

Ας είναι λοιπόν ο Άγιος Αγαπητός ο άγρυπνος φρουρός  των κατοίκων αυτού του χωριού, των μελών αυτής της ενοριακής κοινότητας, των φιλέορτων και ευλαβών που θα πανηγυρίσουν μαζί μας την αγία μνήμη του, αλλά και υπόδειγμα ζωής για όλη την τοπική μας Εκκλησία, και για να είναι συνεχής ικέτης προς τον Θεό και  βοήθεια μας του επαναλαμβάνουμε:

«Προστάτη μας πολύσεπτε, άκουσε τη φωνή μας, θερμώς παρακαλούμε σε δέξου την προσευχή μας». Αμήν.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου