ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΡΟΔΑΡΙΟΥ

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΡΟΔΑΡΙΟΥ

Η Πανήγυρη προς τιμήν της Προστάτισσας της Εκκλησίας της Τήνου, γίνεται πάντοτε την πρώτη Κυριακή του μήνα Οκτωβρίου, φέτος είναι και πρωτομηνιά.

Την παραμονή, Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017,  στις 8 το βράδυ τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπό  π. Νικόλαο. Μαζί του συμπροσευχήθηκαν: ο Γενικός Βικάριος της Αρχιεπισκοπής  μας π. Φραγκίσκος Βιδάλης, ο εφημέριος της Ποιμαντικής Ενότητας Αγάπης π. Νίκος Ψάλτης, ο εφημέριος της Ενορίας του Αγίου Νικολάου της Χώρας Τήνου π. Μάρκος Φώσκολος και ο εφημέριος της Ποιμαντικής Ενότητας Στενής π. Ιωάννης Σκλάβος.

Στον Αρχιερατικό Εσπερινό έλαβαν επίσης μέρος: ο Επαρχιακός  για την Ιταλία, Αλβανία και Ελλάδα του Τάγματος του Ενσαρκωμένου Λόγου και οι δύο ιερείς ο π. Φερνάντο και ο π. Ιάκωβος οι οποίοι και θα αποτελέσουν την πρώτη μοναχική κοινότητα  αυτού του Μοναχικού Τάγματος στην τοπική μας  Εκκλησία.

Παρούσες ήταν επίσης και τέσσερεις Μοναχές του ιδίου τάγματος οι οποίες έφθασαν στην Τήνο για να παραστούν στα εγκαίνια της ανδρικής μοναχικής κοινότητα στο νησί της Τήνου.

Μετά το σύντομο ανάγνωσμα μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος στην Εκκλησία και είπε:

Αυτές τις ημέρες η Εκκλησία, μας προσφέρει ευκαιρίες μνήμης  μεγάλων Αγίων, όπως της Αγίας Θηρεσίας του Βρέφους του Ιησού, σήμερα της Παναγίας του Ροδαρίου και μεθαύριο του Αγίου Φραγκίσκου, που όλες έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό την απλότητα και την ταπεινότητα ζωής, και προπάντων την πλήρη εγκατάλειψη στο θέλημα του Θεού. Η ζωής τους μας υπενθυμίζει το λόγο του Κυρίου: «αν δεν γίνετε απλοί και ταπεινοί σαν τα μικρά παιδιά δεν μπορείτε να μπείτε  στη Βασιλεία του Θεού».

Το παράδειγμα όμως της ζωής της  Παναγίας αποτελεί το αποκορύφωμα της ανθρώπινης απλότητας και ταπεινότητας, διότι ενώ αποκαλείται από τον Αρχάγγελο «κεχαριτωμένη», εκείνη δεν υπερηφανεύεται για το μεγαλείο αυτό και για τον απρόσμενο και θεόσταλτο ευαγγελισμό, αλλά ταπεινά απαντά: «είμαι η δούλη του Κυρίου, ας γίνει σε μένα σύμφωνα με το λόγο σου».

Η αγάπη είναι το χαρακτηριστικό  του ανθρώπου και αυτή πάντα συνοδεύεται από την ταπεινοσύνη. Ο ίδιος ο Υιός του  Θεού αν και ήταν Θεός….. τα απαρνήθηκε όλα  και πήρε μορφή δούλου, γράφει ο Απόστολος Παύλος στους Φιλιππισίους (Φιλιπ. 1,6). Όταν κάποιος αληθινά αγαπά, τότε υποχωρεί, ταπεινώνει τον εαυτό μας, δεν ταπεινώνει τους άλλους. Η Παναγία, ενώπιον του Θεού και του Αρχαγγέλου και σήμερα ενώπιον μας, αποκαλεί  τον εαυτόν της «δούλη του Κυρίου».

Αυτό το μάθημα της απλότητας και ταπεινότητας προσφέρει σήμερα ο Λόγος του Κυρίου στην τοπική μας Εκκλησία. Ο λόγος του Κυρίου δεν απευθύνεται σε μας μόνο για να τον γνωρίσουμε, αλλά προπάντων για να τον υλοποιήσουμε. Αν δεν υπάρχει συνέχεια και συνέπεια μεταξύ των λόγων και των έργων μας, τότε ματαιοπονούμε και κανένα δεν πείθουμε. Αυτό όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούμε τόσο περισσότερο καλό θα προσφέρουμε στην Εκκλησία.

Καλώ τον εαυτό μου, την κάθε μια και τον κάθε ένα σας, κατά τη σημερινή πανήγυρη και επίσημη έναρξη της νέας ποιμαντικής χρονιάς, να κάνουμε μια ειλικρινή εξέταση συνείδησης, για να δούμε κατά πόσον με τη συμπεριφορά μας οικοδομούμε την Εκκλησία. Να δούμε αν οικοδομούμε  ή ενδεχομένως κατεδαφίζουμε. Η Εκκλησία δεν οικοδομείται με λόγια αλλά με τα έργα. Ο εγωισμός μας εμποδίζει την πνευματική μας πρόοδο, βλάπτει την Εκκλησία. Χρειαζόμαστε λοιπόν όλοι μας να είμαστε πιο ταπεινοί.  Σήμερα η Εκκλησία μας υπενθυμίζει το μεγαλείο της ταπεινότητας της Παναγίας. Όσο υπάρχει καιρός ας αναγνωρίσουμε την αμαρτία μας και ας στραφούμε προς τον Κύριο, ζητώντας το έλεος και τη χάρη Του.

Είθε η Παναγία του Ροδαρίου να μας μετατρέψει σε ένα ζωντανό Ροδάριο, ώστε η ενότητά μας και η μεταξύ μας αγάπη να συμβάλλουν στην αποτελεσματική συνέχιση της  αποστολής μας ως Εκκλησία   που θα αποδώσει τιμή  στην Παναγία και δόξα στον Ένα και Τριαδικό Θεό μας. Αμήν

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου