ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΤΟΥ ΑΒΒΑ

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΤΟΥ ΑΒΒΑ

Πανηγύρισε και εφέτος ο Ιερός Ναός του Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου, υποδεχόμενος όλους αυτούς τους πιστούς που ευλαβούνται αυτόν το μεγάλο άγιος της Εκκλησίας μας, όπως ακριβώς υποδέχεται και καλωσορίζει όλους τους επισκέπτες και ταξιδιώτες του νησιού μας, καθώς βρίσκεται στο πλέον κεντρικό σημείο του στην είσοδο του λιμανιού.

Ο εφημέριος τελώντας την πανηγυρική Θεία Λειτουργία και αναφερόμενος στην Ευαγγελική περικοπή της ημέρας επικεντρώθηκε στον ουσιώδη και συνεχή προβληματισμό ενός σκεπτόμενου και συνειδητοποιημένου ανθρώπου: ποια η σχέση και αντιμετώπιση του καθενός απέναντι στα πλούτη; Έφερε, λοιπόν, παράδειγμα το νέο του Ευαγγελίου ο οποίος παρόλο που φαίνεται να αναζητά απλώς τα πράγματα μόνο εκείνα που πρέπει να υλοποιήσει ώστε να σώσει την ψυχή του τελικώς διαπιστώνεται ότι αναζητά κάτι το ιδιαίτερο και πιο ουσιώδες. Δράττοντας, λοιπόν, της ευκαιρίας ο Ιησούς στην απάντησή του προς το νεαρό επικεντρώνεται όχι μόνο στα υλικά πράγματα, αλλά ανεβάζει το επίπεδο και προσεγγίζει στη συμπεριφορά εκείνη η οποία καθορίζει τη σχέση μας με τον πλησίον και με το Θεό. Στο ερώτημα, λοιπόν, τι πρέπει να κάνω ώστε να εισέλθω στην αιώνια βασιλεία ο Ιησούς δίδει μια απάντηση που έχει δύο στάδια, δύο πτυχές: α) «Τήρησε τις εντολές…» πρώτο, βασικό, απαραίτητο σκαλοπάτι. β) «Πούλησε τα υπάρχοντά σου και ακολούθησέ με…» δεύτερο ανώτερο επίπεδο συμπεριφοράς του ανθρώπου που επιδιώκει να αγγίζει την τελειότητα. Όμως τίθεται ο προβληματισμός αν αυτές οι δύο προτροπές του Ιησού αποτελούν μια μοναδική πορεία, ένα μόνο κάλεσμα που απευθύνεται σε όλους τους μαθητές και εκφράζεται με δύο μορφές για αναλυτικότερη διευκρίνιση ή πρόκειται για δύο τρόπους διαβαθμισμένης συμπεριφοράς του μαθητή του Χριστού, μια υποχρεωτική για όλους και μια προαιρετική για τους περισσότερο ικανούς ώστε να οδηγηθούν στην τελειότητα;

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας οι πιστοί ασπάστηκαν το Λείψανο του Αγίου Αντωνίου που έχουμε την ιδιαίτερη τιμή να φυλάσσουμε στην Μητρόπολή μας.

Την Εορτή τίμησε με την παρουσία του ο Έπαρχος Νάξου κ. Ιωάννης Μαργαρίτης. Ο Εφημέριος τον ευχαρίστησε όπως ευχαρίστησε τους εν Χριστώ αδελφούς Ορθοδόξους που συμμετείχαν στην Ιερά Πανήγυρη και αποτέλεσαν φωτεινό παράδειγμα αγάπης, ενότητας και αδελφοσύνης κατά το πνεύμα και την επιταγή του Σωτήρα μας Χριστού.  Και του χρόνου με υγεία.

Κείμενο: Κ.Ε.Δ

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

24 Σεπτεμβρίου μνήμη της Παναγίας της Φανερωμένης

  Στις αρχές του 13ου αιώνα, οι Μωαμεθανοί καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας. Χιλιάδες χριστιανοί συλλαμβάνονται αιχμάλωτοι ή μεταφέρονται στην Αφρική, όπου πωλούνται ως

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου