ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΤΟΙΚΟ

ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΤΟΙΚΟ

Και φέτος πανηγύρισε ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιωσήφ στο χωριό Μοναστήρια στης Τήνου. Το χωριό αυτό  σήμερα είναι εγκαταλειμμένο και τα μόνα κτήρια που   είναι συντηρημένα, είναι ο Ναός που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ιωσήφ και το Κοιμητήριο

Εκεί τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018 στις 5,30 το απόγευμα τελέστηκε  Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από το Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο π. Νικόλαο και μαζί του συλλειτούργησαν: ο Λειτουργός του Ναού και εφημέριος της Ποιμαντικής Ενότητας Κώμης π. Πέτρος Σοκολόσφσκυ, ο  Γενικός Βικάριος της Αρχιεπισκοπής π. Φραγκίσκος Βιδάλης, ο εφημέριος της Ποιμαντικής Ενότητας Αγάπης π. Νίκος Ψάλτης, ο εφημέριος της Ποιμαντικής Ενότητας Σκαλάδου π. Δημήτριος Δαλέζιος και ο εφημέριος Μυκόνου και Σάμου π. Ριχάρδος Ταράσκεβιτς.

Φέτος η παρουσία των πιστών ήταν πραγματικά εντυπωσιακή. Από τη  Χώρα αλλά και από πολλά χωριά έφθασαν στο Ναό ευλαβείς για να εκφράσουν την αγάπη τους στον άγιο προστάτη της φυσικής και πνευματικής οικογένειας, Άγιο Ιωσήφ.

Μετά την ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος στην παρούσα Εκκλησία και είπε μεταξύ άλλων:

Γιορτάζουμε σήμερα τον Άγιο Ιωσήφ νυμφίο  τη Παρθένου Μαρίας  και Προστάτη όλης της Εκκλησίας.  Ο Άγιος Ιωσήφ αξίζει όλη  την αναγνώρισή μας  και την ευλάβειά μας  για τον τρόπο που κατόρθωσε  να διαφυλάξει  την Αγία Παρθένα και τον Ιησού. Το ανεπανάληπτο χαρακτηριστικό του Αγίου Ιωσήφ είναι η μοναδική και ανεπανάληπτη αυτή αποστολή του.

Ας δούμε σήμερα τον Άγιο Ιωσήφ  ως υπόδειγμα παιδαγωγού, που φυλάσσει και συνοδεύει τον Ιησού στην πορεία της φυσικής ανάπτυξης του Ιησού, της σοφίας και της χάρης, ηλικία  και χάρη». Διαβάζουμε στο κατά Λουκάν ευαγγέλιο: το δε παιδί μεγάλωνε σε ηλικία, σοφία και η χάρη του Θεού ήταν μαζί του» (Λουκ. 2, 40).

Ο Ιωσήφ ήταν ο θετός πατέρας  του Ιησού, ο πραγματικός πατέρας του  είναι ο Θεός. Όμως ο Ιωσήφ εκτελούσε καθήκοντα πατέρα για τον  Ιησού  για να τον μεγαλώσει.  Και πως τον μεγάλωσε ; Με σοφία, ηλικία και χάρη.

Ας δούμε με ποιο τρόπο ο Ιησούς μεγάλωνε σε ηλικία.

Ο Ιωσήφ με την Μαρία, είχαν αναλάβει τη φροντίδα του Ιησού  πριν απ’  όλα από αυτή την άποψη της φυσικής του ανάπτυξης, σίγουρα ανησυχώντας  για να μη του λείψει το απαραίτητο  για μια φυσιολογική ανάπτυξη όπως κάνει κάθε ο κάθε γονιός. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η προσεκτική φύλαξη της ζωής του παιδιού προέβλεπε και τη φυγή στην Αίγυπτο, που ήταν μια σκληρή εμπειρία που έζησαν  ως πρόσφυγες. Ο Ιωσήφ με τη Μαρία και τον Ιησού έγιναν πρόσφυγες για να αποφύγουν  τη μανία του Ηρώδη.  Μετά όταν και πάλι επέστρεψαν στην πατρίδα τους και κατοίκησαν στη Ναζαρέτ έζησαν όλη τη μακρά περίοδο  της ζωής του Ιησού  στην οικογένειά του μέχρι την ηλικία των 30 ετών. Σ’ αυτά τα χρόνια  ο Ιωσήφ δίδασκε  στον Ιησού την επάγγελμά του: Ο Ιησούς έμαθε να κάνει τον  μαραγκό με τον πατέρα του, έτσι ο Ιωσήφ βοήθησε τον Ιησού να ωριμάσει και επαγγελματικά.

Όσον αφορά την διαπαιδαγώγηση.

Ο Ιωσήφ  ήταν για τον Ιησού ένα παράδειγμα, ένας ταπεινός παιδαγωγός  που φρόντιζε το παιδί του να μάθει να τρέφεται από το λόγο του Θεού. Τον βοηθούσε να ακούει τις Γραφές, συνοδεύοντάς τον πριν απ ‘όλα κάθε Σάββατο στη Συναγωγή της Ναζαρέτ.

Όσον αφορά στον τομέα της «χάρης».

Γράφει ο ευαγγελιστής Λουκάς αναφερόμενος στον Ιησού: «η χάρη του Θεού ήταν επάνω του». Εδώ σίγουρα η θέση του Ιωσήφ ήταν πιο περιορισμένη. Θα ήταν μεγάλο  λάθος να σκεφθούμε  ότι ένας πατέρας  και μία μητέρα  δεν μπορούν να κάνουν τίποτε για να εκπαιδεύσουν το παιδί τους στη χάρη του Θεού. Το έργο λοιπόν του Ιωσήφ ήταν να φροντίζει να αυξάνει σε ηλικία, σε σοφία και σε χάρη το θετό παιδί του: Να  το βοηθήσει δηλαδή και στις τρεις αυτές διαστάσεις της ανθρώπινης ανάπτυξης.

Η αποστολή του Αγίου Ιωσήφ  σίγουρα είναι μοναδική και ανεπανάληπτη , διότι ένας και μοναδικός είναι ο Ιησούς.  Και όμως στην προσπάθεια του να βοηθήσει τον Ιησού να αναπτυχθεί και στις τρεις αυτές διαστάσεις ηλικίας, σοφίας και χάρης, γίνεται ταυτόχρονα  υπόδειγμα κάθε παιδαγωγού και ιδιαίτερα κάθε γονιού. Ο Άγιος Ιωσήφ είναι υπόδειγμα παιδαγωγού και πατέρα.

Η σκέψη μου πηγαίνει ιδιαίτερα σε όλους τους παρόντες  φυσικούς πατέρες και ζητώ από τον ¨Άγιο Ιωσήφ να σας βοηθήσει με το παράδειγμά του  να είστε πολύ κοντά στα παιδιά σας. Αυτά σας έχουν ανάγκη, της παρουσίας σας, της φροντίδας σας, της αγάπης σας , να είστε γι’ αυτά όπως ο Άγιος Ιωσήφ  φύλακες στην φυσική ανάπτυξη , στη σοφία και στη χάρη. Φύλακες  στην πορεία τους , παιδαγωγοί και συνοδοιπόροι στη ζωή τους. Είναι σημαντικό ότι κάνετε για τα παιδιά σας.

Είθε ο Άγιος Ιωσήφ να σας ευλογεί  και να σας συνοδεύει στη ζωή. Μερικοί ή πολλοί από μας έχουμε χάσει τον πατέρα μας, «έφυγε» , ο Κύριος τον κάλεσε, πολλοί από σας μπορεί να μην έχετε τώρα τον δικό σας πατέρα, μπορούμε να προσευχηθούμε για όλους του πατέρες του κόσμου  για όλους τους πατέρες ζώντες και νεκρούς, ο καθένας  ενθυμούμενος τον δικό του πατέρα  ιδιαίτερα τη στιγμή της Θείας Λειτουργίας που θα απευθυνθούμε τον κοινό Πατέρα τον ουράνιο Πατέρα όλων των ανθρώπων.

Ας εμπιστευθούμε  λοιπόν  στην προστασία του  όλους τους φυσικούς αλλά και πνευματικούς πατέρες  και όλους εκείνους που έχουν μια παιδαγωγική αποστολή μέσα στην Εκκλησία  και την κοινωνία.

Αμήν.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου