Πακιστάν: Μουσουλμάνοι ηγέτες κατά της τρομοκρατίας και της θρησκευτικής βίας

Πακιστάν: Μουσουλμάνοι ηγέτες κατά της τρομοκρατίας και της θρησκευτικής βίας

Διακήρυξη του Ισλαμαμπάντ: πάνω από 500 ιμάμηδες, ενωμένοι στον αγώνα κατά τρομοκρατίας και της βίας κατά των σεκτών και της θρησκείας ζητούν από το κράτος να εγγυηθεί την ελευθερία πίστης. Πλήρης ελευθερία στην AsiaBibiνα εγκαταλείψει τη χώρα. Συνέντευξη με τον Paul Bhatti: «περιμένουμε συγκεκριμένα βήματα»

Μια ιστορική καμπή για το Πακιστάν: χθες υπεγράφη από το Συμβούλιο Ulema, ανώτατη θρησκευτική αρχή της ασιατικής χώρας, η Διακήρυξη του Ισλαμαμπάντ, η οποία κατοχυρώνει το δικαίωμα κάθε ατόμου, κατοίκου της Ισλαμικής Δημοκρατίας να ασκεί την θρησκεία του και ότι το καθήκον του κράτους είναι να εγγυάται τις θεμελιώδεις ελευθερίες των μη μουσουλμάνων και των μειονοτήτων.

Πάνω από 500 ιμάμηδες ζητούν την απομάκρυνση των ριζοσπαστών ηγετών

Το έγγραφο υπεγράφη από πάνω από 500 ιμάμηδες οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην πακιστανική πρωτεύουσα, για να καταδικάσουν τις πράξεις τρομοκρατίας και τη βία κατά των σεκτών και της θρησκείας – όχι μόνο εναντίων των χριστιανών – οι οποίες τροφοδοτούνται από ριζοσπάστες ισλαμιστές ηγέτες που εκδίδουν διατάγματα θανάτου κατά των «απίστων» στον νόμο του Κορανίου.

Πλήρης ελευθερία στην AsiaBibiνα εγκαταλείψει τη χώρα

Η Διακήρυξη, διατυπωμένη με επτά σημεία, κάνει επίσης μια εξαιρετική αναφορά στην AsiaBibi, την χριστιανή γυναίκα που είναι παντρεμένη και μητέρα πέντε παιδιών, η οποία καταδικάστηκε σε θάνατο για βλασφημία και στη συνέχεια αθωώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο και απελευθερώθηκε στις 31 Οκτωβρίου, μετά από σχεδόν 9 χρόνια φυλάκισης. Η περίπτωσή της, η οποία δεν έχει ακόμη κλείσει, θα πρέπει να έχει το δικαίωμα της ακρόασης με απόλυτη «προτεραιότητα», ζητά το Συμβούλιο της Ulema. Ριζοσπάστες εκπρόσωποι πράγματι κατάφεραν να πετύχουν από την κυβέρνηση την απόφαση η γυναίκα θα κρατηθεί μέσα στη χώρα μέχρι να συζητηθεί μια εκκρεμούσα αναθεώρηση της δίκης της.

Καμιά καταδίκη εκτός δικαστηρίου

Σε πρώτο πλάνο στο κείμενο βρίσκεται η ελευθερία της πίστης, όπου οι ιμάμηδες καταδικάζουν «τις δολοφονίες που διαπράττονται με το πρόσχημα της θρησκείας», επειδή αυτό «είναι αντίθετο με τη διδασκαλία του Ισλάμ». Κανένας θρησκευτικός ηγέτης – διαβάζουμε στη Διακήρυξη –  δεν έχει το δικαίωμα να επικρίνει τους προφήτες και καμιά σέκτα δεν πρέπει να θεωρείται «άπιστη» και κανένας Μουσουλμάνος ή μη Μουσουλμάνος δεν μπορεί να κηρυχθεί «άξιος»  θανάτου με αποφάσεις που εκδίδονται εκτός δικαστηρίου.

Θρησκευτική ελευθερία για όλους

Οι πιστοί κάθε θρησκείας ή σέκτας – υπογραμμίζουν ακόμη οι ιμάμηδες – έχουν το δικαίωμα να ζουν στο Πακιστάν σύμφωνα με τους πολιτιστικούς και δογματικούς κανόνες τους. Εξ ου και το δικαίωμα να διοργανώνουν αυτόνομα τις  Συνάξεις τους με τη συγκατάθεση των τοπικών διοικήσεων και την πλήρη απαγόρευση της δημοσίευσης υλικού (βιβλίων, φυλλαδίων, ηχητικών μηνυμάτων) που θα υποκινεί θρησκευτικό μίσος.

Ένα Πακιστάν πολυεθνικό και πολυθρησκευτικό

Η Διακήρυξη του Ισλαμαμπάντ αναγνωρίζει ότι το Πακιστάν είναι μια πολυεθνική και πολυθρησκευτική χώρα και συνεπώς σύμφωνα με τις διδασκαλίες της Σαρίας, υπογραμμίζει ότι «είναι ευθύνη της κυβέρνησης να προστατεύει τη ζωή και την περιουσία των μη Μουσουλμάνων που ζουν στο Πακιστάν». «Η κυβέρνηση – συνίσταται – ότι πρέπει να αντιμετωπίζει σθεναρά τα στοιχεία που απειλούν τους ιερούς χώρους των μη μουσουλμάνων που κατοικούν στο Πακιστάν».

Εφαρμογή εθνικού σχεδίου για την καταπολέμηση του φονταμενταλισμού

Τέλος, υπενθυμίζει τη σημασία της εφαρμογής Εθνικού Σχεδίου Δράσης  για τον αγώνα κατά του φονταμενταλισμού, εξ ου και η απόφαση του Συμβουλίου Ulemaνα καταστήσει το 2019 Έτος αφιερωμένο στην «εξάλειψη από τη χώρα της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού και της βίας κατά των σεκτών.

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχήθηκε στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο ΡΚαθολικών Τήνου κ. Ιωσήφ

Σήμερα το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ , συνοδευόμενος από Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου, Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό, μετέβη στο Επισκοπείο της ΡΚαθολικής Αρχιεπισκοπής και ευχήθηκε

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 28 Μαρτίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου