Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιών: όχι πια διακρίσεις
Σήμερα εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιών, η οποία θεσπίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη. Εάν είναι αλήθεια ότι όλοι οι μικρότεροι σε ηλικία στις κοινωνίες μας, τόσο στο Βορρά όσο και στο Νότο του πλανήτη, είναι περισσότερο ευάλωτοι και σε κίνδυνο, είναι επίσης αλήθεια ότι, μεταξύ αυτών, τα κορίτσια είναι τα πρώτα θύματα κακοποίησης και βίας. Σε πολλές περιοχές του πλανήτη, αναγκάζονται από μικρή ηλικία να ζουν σαν ενήλικες, αναλαμβάνοντας ευθύνες και καθήκοντα απέναντι στις οικογένειές τους, και σε πολλές χώρες δεν γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά τους για παιδιά, υγεία, εκπαίδευση και για την ελευθερία επιλογής.
Η πρόοδος και οι συνέπειες του lockdown για τα κορίτσια
Το Ίδρυμα Terre des Hommes έχει δεσμευτεί εδώ και χρόνια να προστατεύει και να αλλάζει τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων κοριτσιών σε όλο τον κόσμο μέσω διαφόρων έργων. Λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή ημέρα, ο οργανισμός κυκλοφόρησε την ένατη έκδοση του φακέλου: «Η κατάσταση των κοριτσιών στον κόσμο», διότι, για να αλλάξουμε μια πραγματικότητα, είναι απαραίτητο να την γνωρίζουμε πρώτα. Αυτό είπε ο Paolo Ferrara, γενικός διευθυντής της Terre des Hommes Italia, σχολιάζοντας τα δεδομένα που προέκυψαν από την έρευνα, όχι όλα αρνητικά. Ωστόσο, η ανησυχία είναι ότι η επιτευχθείσα πρόοδος θα υποστεί οπισθοδρόμηση λόγω των συνεπειών της πανδημίας που έχει αναστατώσει τη ζωή μας.
Απ. – Η κατάσταση των κοριτσιών στον κόσμο τα τελευταία χρόνια έχει δει πολλά βήματα προς τα εμπρός σε διάφορα μέτωπα: από εκείνη των πρώιμων γάμων έως εκείνη της εκπαίδευσης, έως εκείνη της καταπολέμησης του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Αυτό που συνέβη με το lockdown, είναι ότι τα σχολεία παρέμειναν κλειστά και γνωρίζουμε ότι τα σχολεία είναι ένα από τα σημεία όπου η συνειδητοποίηση των δικαιωμάτων χτίζεται μέρα με τη μέρα, αλλά και όπου τα κορίτσια βρίσκουν συχνά προστασία. Όλη η έρευνα μας λέει ότι περισσότερα χρόνια εκπαίδευσης σημαίνουν λιγότερο κίνδυνο πρόωρης εγκυμοσύνης, μικρότερο κίνδυνο πρόωρου γάμου και συχνά επίσης μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση κατά της βίας. Η δεύτερη πτυχή αφορά το περιβάλλον των σπιτιών και γνωρίζουμε πως γίνεται κακή μεταχείριση στο σπίτι συχνά, δημιουργώντας έτσι μεγαλύτερο κίνδυνο ειδικά σε βάρος των γυναικών και των κοριτσιών. Επιπλέον, το lockdown μπλοκάρει όλες τις δραστηριότητες ευαισθητοποίησης και συμμετοχής των κοινοτήτων για τη σημαντική μείωση πολλών μορφών βίας, επομένως η προσοχή είναι μεγάλη. Δυστυχώς, έχουμε δει ότι κατά τους τελευταίους μήνες ο αριθμός των τηλεφωνικών κλήσεων προς τα κέντρα κατά της βίας έχει αυξηθεί κατά 80% και αυτή η απάντηση είναι πιθανώς η ίδια παγκοσμίως.
Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν ή ποια είναι η πραγματικότητα όσον αφορά τα κορίτσια;
Απ. Τα κορίτσια είναι τα κύρια θύματα βίας στο σπίτι, στην οικογενειακή κακοποίηση, όπου αποτελούν πάνω από το 54% των θυμάτων, και είναι το 60% των θυμάτων του εγκλήματος συνολικά, ενώ για ορισμένα από αυτά το ποσοστό αυξάνεται στο 80/90% όταν μιλάμε για σεξουαλικά εγκλήματα. Όμως, πέρα από αυτό που είναι η κορυφή του παγόβουνου, έχουμε μια γενική έλλειψη συμμετοχής των νέων γυναικών στην επαγγελματική ζωή, αλλά και στην ενεργό εκπαίδευση. Πρόκειται για μια κατάσταση που επηρεάζει όλους τους τομείς. Για να δώσω ένα παράδειγμα, ακόμη και στον αθλητικό χώρο όπου μόνο το 28% των αθλητών είναι γυναίκες. Δηλαδή, επιτρέψτε μου να σας πω, υπάρχει μια τεράστια δουλειά που πρέπει να κάνουμε στην πολιτιστική αλλαγή, γιατί εάν πέρα από τη βία, η οποία είναι σαφώς το αποτέλεσμα μιας έντονης κουλτούρας που κυριαρχείται από άνδρες, εξετάζουμε όλα τα δεδομένα σχετικά με την οικονομική συμμετοχή των γυναικών και των κοριτσιών, συνειδητοποιούμε ότι η δουλειά που πρέπει να κάνουμε είναι να επενδύσουμε στα κορίτσια, ώστε να αισθάνονται σίγουρες ότι μπορούν να συνεργαστούν και να ανταγωνιστούν, γιατί όχι, ισοδύναμα με τα αγόρια.
Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει πολλή δουλειά για την ευαισθητοποίηση, πολλές οργανώσεις και κοινότητες εργάστηκαν ώστε πολλές κυβερνήσεις να υιοθετήσουν μια ολοένα και πιο προηγμένη νομοθεσία για την καταπολέμηση του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, του πρόωρου γάμου κ.λπ. Μόλις πριν από λίγα χρόνια, το ποσοστό εκπαίδευσης των κοριτσιών και των αγοριών ήταν σημαντικά χαμηλότερο. Το σημαντικό είναι ότι συνεχίζουμε σε αυτόν τον δρόμο και πρέπει να πω ότι πολλά οφείλονται στον ρόλο που είχαν τόσα πολλά κορίτσια.
Ποιες είναι οι προτάσεις σας, τα αιτήματά σας, για την επίτευξη αυτού του στόχου;
Κατά πρώτον να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή των κοριτσιών: έχουμε κουραστεί να βλέπουμε συναντήσεις στις οποίες οι αποφάσεις λαμβάνονται πάντα μόνο μεταξύ ανδρών, ακόμη και όταν πρόκειται για θέματα γυναικών. Δεύτερον: χρειαζόμαστε πόρους γιατί χωρίς οικονομικούς πόρους, αλλά και ανθρώπινους, τίποτα δεν μπορεί να οικοδομηθεί. Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να συνεργάζονται με τις επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών για τη συγκέντρωση πόρων και την καταπολέμηση τυχόν διακρίσεων. Το τρίτο σημείο είναι αυτό της ευαισθητοποίησης: πρέπει να αλλάξουμε τον πολιτισμό. Τέλος, πρέπει να ξεκινήσουμε από τα δεδομένα, γιατί αν δεν φωτογραφίσουμε την πραγματικότητα, αν δεν γνωρίζουμε την πραγματικότητα, δεν μπορούμε να την μεταμορφώσουμε. Και όπως προτείνουν όλα τα διεθνή ιδρύματα, ακόμη και οι διεθνείς συμβάσεις, εάν δεν ξεκινήσουμε από μια τμηματοποίηση δεδομένων και ανά φύλο, δύσκολα θα μπορέσουμε να αναγνώσουμε την πραγματικότητα στην οποία ζούμε.
————————-
Πηγή: Vatican News
Μετάφραση: π.Λ