Παγκόσμια Ημέρα κατά της δουλείας: 40 εκατομμύρια σκλάβοι σε όλο τον κόσμο
Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της δουλείας: 40 εκατομμύρια σκλάβοι, κυρίως γυναίκες και μικρά παιδιά. Οι αιτίες: φτώχεια, πόλεμοι, ολοκληρωτισμός και επέκταση του παγκόσμιου εμπορίου
Σχεδόν 70 χρόνια έχουν περάσει από την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών (2 Δεκεμβρίου 1949) για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων και την εκμετάλλευση της πορνείας, αλλά οι αριθμοί αυτής της μάστιγας είναι ακόμα δραματικοί: 40,3 εκατομμύρια είναι οι σύγχρονοι σκλάβοι, που εξαναγκάζονται σε εργασία ή σε πορνεία, μια επιχείρηση που αποφέρει ετησίως 354 δισεκατομμύρια δολάρια. Αριθμοί που μεγαλώνουν και που τροφοδοτούνται από τα δικτατορικά καθεστώτα, από τους πολέμους και την πείνα αλλά και τα μέσα μεταφορών του παγκοσμίου εμπορίου. Στην πραγματικότητα, πολλά από τα προϊόντα που αγοράζουμε και χρησιμοποιούμε στην καθημερινή ζωή μας, από τα smartphone έως τα καλλυντικά, μέχρι και τα είδη ένδυσης, κατασκευάζονται από άντρες, γυναίκες και μικρά παιδιά που εξαναγκάζονται να εργάζονται με την απειλή βίας καθώς και κάτω από απάνθρωπες συνθήκες.
Ένα φαινόμενο που συνεχώς αλλάζει μορφή
Ο Παγκόσμιος Δείκτης δουλείας 2018 (GSI 2018), ο οποίος αναπτύχθηκε από την στενή συνεργασία μεταξύ του ιδρύματος Walk Free Foundation, του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (OIM), απεικονίζει ένα σενάριο που δυστυχώς περιλαμβάνει τις ίδιες κατηγορίες ατόμων: τους φτωχούς, τους άνεργους, τους μετανάστες, τις γυναίκες που πωλούνται στην πορνεία ή σε εξαναγκαστικούς γάμους. Ενώ κάθε χρόνο, καταμετρούνται διαφορετικές και δόλιες μορφές δουλείας.
Γυναίκες σκλάβες
Σύμφωνα με τα δεδομένα του 2016, πάνω από το 70 τοις εκατό των ατόμων που φαίνεται να βιώνουν συνθήκες δουλείας, αποτελείται από γυναίκες και κορίτσια, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια, 89 εκατομμύρια είναι τα άτομα που έχουν βιώσει κάποια μορφή σύγχρονης δουλείας για χρονικές περιόδους που κυμαίνονται από μερικές ημέρες έως ολόκληρη την εξεταζόμενη περίοδο. Πρόκειται για αριθμούς υποεκτιμημένους επειδή αναφέρονται σε διαθέσιμα δεδομένα, αλλά υπάρχουν πολλά κενά εξαιτίας της δυσκολίας εύρεσης αξιόπιστων δεδομένων σε βασικές περιοχές, όπως η Μέση Ανατολή και οι αραβικές χώρες. Κενά που καθορίζουν τον αποκλεισμό από την αναφορά κρίσιμων μορφών σύγχρονης δουλείας, όπως η στρατολόγηση μικρών παιδιών από ένοπλες ομάδες και την εμπορία οργάνων.
Οι χώρες με τους περισσότερους σκλάβους
Η δουλεία, όπως είναι γνωστό, τροφοδοτείται από τους πολέμους και τον ολοκληρωτισμό, αυτός είναι και ο λόγος που η χώρα με τους περισσότερους σκλάβους στον κόσμο αποδεικνύεται ότι είναι η Βόρεια Κορέα: εδώ ένας στους δέκα ζει σε δουλεία, υποβαλλόμενος από το κράτος να εργάζεται για το «Καλό της Πατρίδας». Ακολουθούν η Ερυθραία, το Μπουρούντι, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Και στη συνέχεια το Αφγανιστάν, η Μαυριτανία, το Νότιο Σουδάν, το Πακιστάν, η Καμπότζη και το Ιράν. Η δουλεία δεν εξαιρείται από τις πλούσιες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, όπου το εύφορο έδαφος για τη δουλεία αποδεικνύεται ότι είναι το εμπόριο καθώς και τα μεταναστευτικά ρεύματα.
Μετάφραση: ρφ