Όχι θρησκευτικός πόλεμος αλλά τεράστια συμφέροντα

Όχι θρησκευτικός πόλεμος  αλλά τεράστια συμφέροντα

Για την παρηγοριά από την έκκληση του Πάπα κατά το Angelus, για τα διακυβευόμενα συμφέροντα που εκμεταλλεύονται τις θρησκευτικές διαφορές, για τη δέσμευση για μια ειρήνη που κοπιάζει για να έρθει: αυτά ήταν τα θέματα για τα οποία μίλησε ο δον Mathieu Bondobo, γενικός βικάριος της Αρχιεπισκοπής του Bangui, μετά τη σφαγή της 15ης Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχει θρησκευτικός πόλεμος στην Κεντρική Αφρική, αλλά υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα, ακόμη και ξένων δυνάμεων, για να εκμεταλλευτούν τον πλούτο της χώρας αυτής: αυτά είναι όσα είπε ο δον Mathieu Bondobo, γενικός βικάριος της Αρχιεπισκοπής του Bangui, μετά τη σφαγή που πραγματοποιήθηκε στις 15 Νοεμβρίου στο Alindao, στο Νότο, όπου πάνω από 40 άτομα, μεταξύ των οποίων και 2 ιερείς, σφαγιάστηκαν βίαια, ορισμένοι κάηκαν ζωντανοί, από μια επαναστατική ένοπλη ομάδα, την UPC, αποτελούμενη στην πλειοψηφία της από μουσουλμάνους. Ο καθεδρικός ναός της πόλης παραδόθηκε στις φλόγες και το στρατόπεδο προσφύγων που βρίσκεται σε ένα οικόπεδο της επισκοπικής διοίκησης καταστράφηκε. Οι κυονόκρανοι του Ο.Η.Ε. στην περιοχή –πολλές πηγές της Κεντρικής Αφρικής επαναλαμβάνουν – δεν έκαναν τίποτα για να βοηθήσουν τους ανυπεράσπιστους πολίτες, μεταξύ των οποίων γυναίκες και μικρά παιδιά. Χθες κατά το Angelus, ο Πάπας έκανε εκ νέου έκκληση ζητώντας την ειρήνη για τη χώρα.

Ερ. – Δον Mathieu Bondobo, ποια είναι η κατάσταση σήμερα στην Κεντρική Αφρική μετά από μια ακόμη σφαγή;

Απ. – Η κατάσταση είναι δραματική. Η Κεντρική Αφρική εξακολουθεί να θρηνεί τα παιδιά της. Η κατάσταση είναι καταστροφική και χθες με χαρά λάβαμε παρηγοριά απευθείας από τον Πάπα κατά τη διάρκεια του Angelus: Μίλησε για την Κεντρική Αφρική ζητώντας την προσευχή για εμάς. Αυτό μας παρηγορεί και μας βοηθά επίσης να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, ακόμα και λυπημένοι.

Ερ.- Πώς έγινε αποδεκτή η έκκληση του Πάπα;

Απ. – Ο Πάπας μοιράστηκε μαζί μας τον πόνο μας. Η πρώτη του λέξη με συγκίνησε πάρα πολύ. Ξεκίνησε λέγοντας: «Με θλίψη». Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς, επειδή υποφέρει μαζί μας – και ο Πάπας είναι ο Πέτρος, το ξέρουμε αυτό, ο Πάπας είναι ο Πέτρος – επομένως είναι ο Πέτρος που υποφέρει μαζί με εμάς, Η Εκκλησία, διαμέσου του Αγίου Πατέρα, υποφέρει μαζί με εμάς. Αυτό είναι που με άγγιξε πραγματικά: Δεν είμαστε μόνοι. Και με αυτόν τον πόνο ο Άγιος Πατέρας έχει την χώρα μας μέσα στην καρδιά του: αυτή η αγαπημένη γη που επισκέφτηκε και όπου άνοιξε την πρώτη Άγια Θύρα. Αυτό είναι επίσης παρήγορο. Αυτό σημαίνει ότι το ταξίδι του Πάπα δεν έγινε μάταια, έφερε καρπούς.

Ερ.- Μετά το ταξίδι του Πάπα το 2015 στην Κεντρική Αφρική, υπήρξε μια περίοδος ειρήνης. Τι συνέβη στη συνέχεια;

Απ. – Με θλίψη και πόνο αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν πρόσωπα που δεν επιθυμούν να φτάσουμε ποτέ σε αυτή την ειρήνη. Δυστυχώς έτσι είναι. Υπάρχουν εκείνοι που προσπαθούν να αποτρέψουν αυτή την ειρήνη, αναζητώντας πάντα, μετά από μια προσπάθεια, μετά από ένα βήμα προς τα εμπρός, να μας γυρίσουν προς τα πίσω, να μας κάνουν να ξαναρχίσουμε από την αρχή. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι τέτοια που υπάρχουν εκείνοι που έχουν συμφέροντα και που τροφοδοτούν τους αντάρτες. Αυτό που συνέβη στο Alindao είναι απάνθρωπο! Αρκεί κάποιος απλά να δει τις εικόνες, αρκεί να δει πώς σκοτώθηκαν οι άνθρωποι, αρκεί να δει έναν άνθρωπο να καίγεται για το τίποτα! Είναι κάτι που η ανθρωπότητα δεν μπορεί να δεχθεί.

Ερ. – Μα γιατί όλες αυτές οι βιαιότητες; Υπάρχουν συμφέροντα εξουσίας; Υπάρχουν θρησκευτικά ζητήματα μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων; Υπάρχει αγώνας για τους πόρους της Κεντρικής Αφρικής;

Απ. – Για εμένα ο διάβολος έχει απελευθερωθεί. Βλέπω πράγματι τη ρίζα του κακού: ο διάβολος που σπέρνει το κακό, το μίσος, τη βία, μέσα στις καρδιές. Οι δυνάμεις που ενδιαφέρονται για τον πλούτο της χώρας μας οφείλουν να καταλάβουν ότι είμαστε ένας κυρίαρχος λαός. Είμαστε ένας ανεξάρτητος λαός και πρέπει να επωφελούμαστε και να αξιοποιήσουμε σωστά τον πλούτο μας. Πράγματι: είναι ο δικός μας πλούτος! Είναι η δική μας γη!

Ερ. – Υπάρχουν λοιπόν ξένες δυνάμεις που έχουν συμφέροντα στην Κεντρική Αφρική…

Απ. – Αυτό συμβαίνει ήδη από την αποικιακή εποχή. Υπάρχουν τόσες πολλές δυνάμεις που ενδιαφέρονται για τα διαμάντια, τον χρυσό, το πετρέλαιο, το ουράνιο – ζουν από αυτά – και επομένως προσπαθούν να εκμεταλλευτούν στην κατάσταση για να επωφεληθούν. Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν καλά επειδή υπάρχει πόλεμος, δυστυχώς έτσι είναι.

Ερ. – Οι θρησκευτικές διαφορές αξιοποιούνται για πολύ υλικά συμφέροντα…

Απ. – Δεν μιλάμε για θρησκευτικό πόλεμο, επειδή δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα, το έχουμε πει πολλές φορές. Φυσικά, γνωρίζουμε ότι πολύ συχνά – τελευταία – υπάρχουν επιθέσεις που στρέφονται κατά των εκκλησιών, κατά της Καθολικής εκκλησίας, ναι. Αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε στη μέση ενός θρησκευτικού πολέμου. Εμείς, που είμαστε ιερείς, ποτέ δεν ζητήσαμε από τους χριστιανούς μας να πάρουν τα όπλα για να πάνε να πολεμήσουν επειδή ο χριστιανισμός θα πρέπει να είναι η μοναδική θρησκεία στην Κεντρική Αφρική. Δεν βρισκόμαστε σε μια τέτοια κατάσταση. Παρόλα αυτά υπάρχει μεγάλη εκμετάλλευση στη βάση όλου αυτού. Ίσως υπάρχουν εκείνοι που θέλουν να προωθήσουν έναν θρησκευτικό πόλεμο για να δικαιολογήσουν τα σχέδιά τους. Γνωρίζουμε ότι εδώ και καιρό συζητιέται η διαίρεση της Κεντρικής Αφρικής: υπάρχουν εκείνοι που επιθυμούν τη διχοτόμηση αυτής της χώρας. Και ίσως όσοι θέλουν αυτή τη διαίρεση να θέλουν να προωθήσουν έναν θρησκευτικό πόλεμο για να φτάσουν στην εύκολη λύση: χριστιανοί από το ένα μέρος και μουσουλμάνοι από το άλλο. Αλλά αυτό δεν έχει νόημα, επειδή ανέκαθεν σε αυτή την χώρα υπήρξε μια ειρηνική συνύπαρξη. Επομένως αυτή η διχοτόμηση δεν θα συμβεί ποτέ, διότι δεν έχει νόημα. Εμείς οι χριστιανοί, στις οικογένειές μας έχουμε αδελφές παντρεμένες με μουσουλμάνους, υπάρχουν τόσο ισχυροί δεσμοί που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να φτάσουμε σε έναν θρησκευτικό πόλεμο.

Ερ. – Θα έρθει η ειρήνη στην Κεντρική Αφρική;

Απ. – Είμαι βέβαιος γι αυτό. Θα έρθει. Επειδή έχουμε πίστη στο Θεό και ο Θεός είναι η ειρήνη μας.

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ  ΤΗΣ 3ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 23 Μαρτίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου