«όχι στην τεχνοκρατική ανάπτυξη, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια να επικρατεί έναντι του κέρδους»
Ένα μήνυμα που απέστειλε στο Διαθρησκειακό Φόρουμ G20, το οποίο ξεκινά σήμερα στο Μπουένος Άιρες, ο Πάπας προτρέπει τις θρησκείες να προβούν σε εποικοδομητικό διάλογο για να συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη, με βάση την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και όχι το κέρδος. Μια ανάπτυξη που θα προστατεύει επίσης τη δημιουργία.
Οι θρησκείες μπορούν να δώσουν μια νέα οπτική για τον άνθρωπο: μια οπτική που γεννιέται από την πίστη στο Θεό. Μια οπτική που μπορεί να συμβάλλει στην οικοδόμηση μιας αυθεντικής ανάπτυξης και όχι υπέρ των οικονομικών συμφερόντων. Αυτά γράφει ο Πάπας Φραγκίσκος σε ένα Μήνυμά του, στα ισπανικά, το οποίο απηύθυνε προς το Διαθρησκειακό Φόρουμ το οποίο λαμβάνει χώρα στο Μπουένος Άιρες από σήμερα και μέχρι την Παρασκευή, στο πλαίσιο του G20. Η μεγάλη διεθνής συνέλευση φιλοξενείται για το 2018 στην πρωτεύουσα της Αργεντινής και για πρώτη φορά στη Νότια Αμερική. Στο επίκεντρο των στρογγυλών τραπεζών και των ομαδικών εργασιών των συμμετεχόντων στο φόρουμ είναι το θέμα: «Οικοδομούμε τη συναίνεση για μια δίκαιη και αειφόρο ανάπτυξη: η συμβολή των θρησκειών για ένα αξιοπρεπές μέλλον».
Η συμβολή των θρησκειών
Το σημείο εκκίνησης του προβληματισμού του Πάπα είναι η παρατήρηση ότι υπάρχουν πολλές δύσκολες καταστάσεις, που απειλούν το μέλλον της ανθρωπότητας στο σύνολό της και όχι μόνο τους τόσους πολλούς αδελφούς και αδελφές μας που είναι άστεγοι και ξεχασμένοι. Αυτό το διαθρησκειακό Φόρουμ στόχο έχει να εμβαθύνει στη συγκεκριμένη συμβολή των θρησκειών για μια ανάπτυξη που θα εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές μέλλον για όλους, σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει πολυάριθμες πολύπλοκες προκλήσεις.
Γόνιμος διάλογος
Πριν από όλα, οι θρησκείες μπορούν να δείξουν τι σημαίνει καρποφορία ενός εποικοδομητικού διαλόγου για την εξεύρεση των καλύτερων λύσεων. Ενός διαλόγου που δεν σημαίνει απόρριψη της ταυτότητάς μας αλλά το να ξέρουμε πώς να υφαίνουμε ανθρώπινες σχέσεις που διέπονται από σεβασμό γιατί το να ακούμε όσους σκέφτονται διαφορετικά αποτελεί ευκαιρία εμπλουτισμού. Ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να οικοδομήσουμε μια αδελφοσύνη που δεν θα είναι «εργαστηριακή» διότι το μέλλον έγκειται στην «συμβίωση με αλληλοσεβασμό» στις διαφορές και όχι στην ομολογία ως μοναδική σκέψη «θεωρητικά ουδέτερη»
Όχι σε μια τεχνοκρατική ανάπτυξη
Ο Πάπας προειδοποιεί ότι στον κόσμο εδραιώνεται «ένα τεχνοκρατικό παράδειγμα ανάπτυξης» με μια λογική κυριαρχίας και ελέγχου της πραγματικότητας υπέρ των οικονομικών συμφερόντων και του κέρδους. Κάθε προσπάθεια δημιουργίας «αυθεντικής ανάπτυξης», είτε από οικονομική, είτε από κοινωνική ή τεχνολογική άποψη, πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Ο άνθρωπος είναι στην πραγματικότητα ο «συγγραφέας, το επίκεντρο και ο σκοπός ολόκληρης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής».
Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια στο επίκεντρο της αειφόρου ανάπτυξης
Σε αυτό το πανόραμα, ο Πάπας παροτρύνει τις θρησκείες να προσφέρουν «ένα νέο τρόπο οπτικής για την πραγματικότητα και τον άνθρωπο»: όχι με λαχτάρα για χειραγώγηση και κυριαρχία αλλά με σεβασμό στη φύση καιστην κλήση του ατόμου για ολόκληρη τη δημιουργία. Πρέπει να επιδιώξουμε μια αειφόρο ανάπτυξη και να προστατέψουμε το κοινό μας σπίτι, φροντίζοντας ολόκληρη την ανθρώπινη οικογένεια. «Μπορούμε – καταλήγει – να συνεργαστούμε ως όργανα του Θεού για να προστατεύσουμε και να φροντίσουμε τη δημιουργία» και ο καθένας μπορεί να συμβάλλει με τον πολιτισμό και την πίστη του.
Οι συμμετέχοντες
Μεταξύ των συμμετεχόντων – αναφέρει το Πρακτορείο Fides– ο Rowan Williams, πρόεδρος της Christian AID, ομότιμος επίσκοπος και αγγλικανός θεολόγος, ο καρδινάλιος Pedro Barreto, αντιπρόεδρος της Επισκοπικής Συνδιάσκεψης των Επισκόπων του Περού και αντιπρόεδρος της Repam, ο Chris Ferguson, πρόεδρος της Παγκόσμιας Κοινωνίας των μεταρρυθμισμένων Εκκλησιών, MIR, ο Claudio Epelman, διευθυντής του Εβραϊκού Συνεδρίου της Λατινικής Αμερικής, ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ (Αδαμάκης) της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γαλλίας καθώς και άλλες προσωπικότητες από τον πανεπιστημιακό κόσμο.
Μετάφραση:ρφ