“Ουδέν κακό αμιγές καλού”!

“Ουδέν κακό αμιγές καλού”!


Η γνωστή ρήση των στωικών φιλοσόφων “ουδέν κακόν αμιγές καλού» πολλές φορές επαληθεύεται στη ζωή μας.

Αυτό δυστυχώς και ευτυχώς το έχουμε διαπιστώσει τα τελευταία χρόνια και στα τρία ακριτικά νησιά μας: τη Χίο, τη Λέσβο και τη Σάμο.

Στα νησιά αυτά έχουν βρει καταφύγιο σώματος και ψυχής χιλιάδες  πρόσφυγες και μετανάστες, που δυστυχώς ακόμη οι συνθήκες διαβίωσης στους χώρους συγκέντρωσής τους δεν είναι οι σωστές για ανθρώπινες ζωές. Εκεί συμβαίνουν πολλά απρόοπτα τόσο μεταξύ των ίδιων των προσφύγων και μεταναστών, όσο  και με την τοπική κοινωνία, η οποία  αδυνατεί, λόγω της οικονομικής κρίσης, να τους συμπαρασταθεί όσο επιθυμεί  και όσο εκείνοι έχουν ανάγκη. Αυτό είναι το «κακόν»

Με τις επισκέψεις μας στα νησιά αυτά διαπιστώνουμε συχνά με τα ίδια μας τα μάτια, ότι μεταξύ αυτών των προσφύγων υπάρχουν και αρκετοί χριστιανοί που μέσα στην περιπέτειά τους δεν ξεχνούν και τα θρησκευτικά καθήκοντά τους. Αυτό το διαπιστώνουμε ιδιαίτερα την ημέρα της Κυριακής, όταν τους συναντούμε στους ενοριακούς μας Ναούς, ιδιαίτερα  στη Λέσβο και στη Σάμο. Με πολλή χαρά παρατηρούμε ότι δεν παρίστανται απλώς αλλά και συμμετέχουν ενεργά στην Κυριακάτικη τέλεση της Θείας Λειτουργίας.

Κατά τις εκεί επισκέψεις μας  έχουμε βιώσει με ιδιαίτερο τρόπο, χάρη στην συμμετοχή τους, στην καθολικότητα της Εκκλησίας μας. Πολλές  πατρίδες, πολλές γλώσσες, πολλά χρώματα, μία όμως κοινή πίστη,  την οποία όλοι μαζί και με η γλώσσα της αγάπης ομολογούμε και βιώνουμε.

Μια τέτοια μέρα ζήσαμε την Κυριακή 2 Ιουλίου 2017 και πάλι μετά από ένα μήνα στον ενοριακό μας Ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου στη Σάμο.

Ο Ναός γεμάτος από πιστούς: Έλληνες, Γάλλους, Ιταλούς, Άγγλους, από το Καμερούν και άλλες Χώρες της Αφρικής. Ο Ναός όπως κάθε Κυριακή γιορτινά στολισμένος, ήδη προσκαλεί σε γιορτή, τη γιορτή της Κυριακής, του εβδομαδιαίου Πάσχα της Εκκλησίας.  Ο υποδιάκονος μας, Μάριος έχει δοθεί σώμα και ψυχή στην υπηρεσία της Εκκλησίας λαού και της Εκκλησίας ναού.

Ακούστηκαν ψαλμωδίες στην ελληνική γλώσσα, στην γαλλική  και τη λατινική. Εκείνο που επισφράγισε όμως την ενότητα όλων των παρόντων ήταν ο ασπασμός της ειρήνης και η κοινωνία στο Σώμα και στο Αίμα του Κυρίου. Αυτό είναι το «καλόν»

Στην  ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος ερμηνεύοντας την ζωντανή εικόνα που είχε απέναντι του και ερμηνεύοντας το ευαγγέλιο τη ημέρας, μίλησε για την καθολικότητα της Εκκλησίας και τις υποχρεώσεις που έχουμε, ως μαθητές του Ιησού, απέναντι στον Κύριο, τους γονείς μας και τον πλησίον μας.  

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας και με ευκαιρία της προσεχούς (4 Ιουλίου) 24ης επετείου της αρχιερατικής χειροτονίας του Αρχιεπισκόπου π. Νικολάου, ο υποδιάκονος του απεύθυνε εκ μέρους της ενοριακής κοινότητας το παρακάτω χαιρετισμό, ενώ μία κυρία πρόσφερε εκ μέρους όλων τω παρόντων μία πλούσια ανθοδέσμη από 24 τριαντάφυλλα.

[module-740]

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

23η Κυριακή του Έτους (Β)

23η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 119{118},137.124                        Δίκαιος είσαι, Κύριε και δίκαιη η κρίση Σου. Πράξε στον δούλο Σου,  σύμφωνα

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 22ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 7 Σεπτεμβρίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου