Όταν μια εκεχειρία μπορεί να αναζωπυρώσει την ελπίδα

4

Όταν μια εκεχειρία μπορεί να αναζωπυρώσει την ελπίδα

Ένα πρώτο θαρραλέο βήμα προς ένα ειρηνικό μέλλον. Αυτή είναι η επιθυμία του Πάπα αναφορικά με το αίτημα για παγκόσμια κατάπαυση του πυρός, που περιλαμβάνεται στο ψήφισμα που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτά είναι τα λόγια του Φραγκίσκου, που ειπώθηκαν αρκετές φορές από την έναρξη της πανδημίας και διατηρήθηκαν έντονα ακόμη και πριν από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που σχετίζεται με τον νέο Κορονοϊό. Χθες, στο τέλος του Angelus, ο Πάπας επαίνεσε το αίτημα του Ο.Η.Ε. ελπίζοντας ότι σύντομα θα μπορέσουμε να παρέχουμε την απαραίτητη βοήθεια σε εκείνες τις χώρες που πλήττονται από την πανδημία, αλλά οι οποίες αποτελούν ήδη σκηνή πολέμου και συγκρούσεων.

Τα όπλα δεν σταματούν
Ακόμα και ενόψει μιας παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης η οποία δεν γνωρίζει από σύνορα και είναι ικανή να προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου οικονομική αστάθεια στην μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο εποχή, τα όπλα δεν έχουν σταματήσει. Από την αφρικανική ήπειρο έως τη Μέση Ανατολή, αμέτρητες είναι οι περιοχές όπου πληθυσμοί εξαντλημένοι από τις μακροχρόνιες συγκρούσεις αντιμετωπίζουν την πανδημική απειλή σε μια κατάσταση θα λέγαμε επισφαλή. Η έλλειψη φαρμάκων, η κακή κατάσταση των υγειονομικών εγκαταστάσεων, η έλλειψη νερού και τροφής σημαίνουν ότι ο νέος κορονοϊός αποτελεί μια έκτακτη ανάγκη μέσα σε μια κατάσταση ήδη έκτακτης ανάγκης. Στην αρχαιότητα, οι πόλεμοι σταματούσαν την παραμονή των Ολυμπιακών Αγώνων. Το 2020 η πανδημία μας οδήγησε ξανά στην αναβολή των τελευταίων, αλλά απέτυχε στο να σταματήσει τις συγκρούσεις. Πώς είναι αυτό δυνατόν;

Μια μεγάλη υποκρισία
«Οι πόλεμοι ποτέ δεν συμβαίνουν, δυστυχώς, χωρίς λόγο και οι αιτίες είναι πάντα οι ίδιες: ο έλεγχος της περιοχής και των πόρων». Αυτό δηλώνει κατά την συνέντευξή του στο Vatican News ο Maurizio Simoncelli, συνιδρυτής του Archivio Disarmo (Αρχείο Αφοπλισμού).

«Ας σκεφτούμε αυτό που συνέβη στη Λιβύη, όπου η επιθυμία για ειρήνη έχει οδηγήσει σε μια συνεχιζόμενη διεθνή σύγκρουση», υπογραμμίζει ο Simoncelli, αναφέροντας στη συνέχεια και άλλα παραδείγματα, μεταξύ των οποίων «τα συμφέροντα στο Περσικό Κόλπο, εκείνα στη Συρία, όπου – πρόσθεσε – όλοι προμηθεύουν με όπλα και πυρομαχικά, διαφορετικά ο πόλεμος δεν θα μπορούσε να διαρκέσει τόσα χρόνια». Για τον καθηγητή του πανεπιστημίου ειδικό στον αφοπλισμό, υπάρχει μια τεράστια υποκείμενη υποκρισία, σύμφωνα με την οποία ακόμη και εκείνα τα κράτη που ζητούν την εκεχειρία, καταλήγουν να εξάγουν όπλα. «Επικροτούν τα λόγια του Πάπα – συνεχίζει – αλλά δεν συμπεριφέρονται όπως θα άρμοζε». Τέλος, μια σκέψη αναφορικά με την πανδημία: «Μας δίδαξε ότι για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, δεν θα πρέπει να κάνουμε πολέμους, αλλά να επενδύσουμε στην υγειονομική περίθαλψη και στην εκπαίδευση».

Οι επίσκοποι του Καμερούν και της Δημοκρατίας της Κεντρικής Αφρικής κατήγγειλαν τη συνέχιση των εχθροπραξιών στις δύο αφρικανικές χώρες τον περασμένο μήνα. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη Νιγηρία. «Βρισκόμαστε ακόμα στο έλεος σποραδικών τρομοκρατικών επιθέσεων της Boko Haram, ειδικά στο βόρειο τμήμα της χώρας», εξήγησε ο σεβασμιότατος Ignatius Ayu Kaigama, αρχιεπίσκοπος της Abuja, υπογραμμίζοντας το πόσο πολύ ο κορονοϊός γονατίζει ιδιαίτερα το φτωχότερο μέρος του πληθυσμού. Η κατάσταση είναι δύσκολη και στη Συρία, όπως και στην Υεμένη με τη σοβαρότερη οικονομική κρίση παγκοσμίως. Ο σεβασμιότατος Paul Hinder, Αποστολικός Βικάριος της Νότιας Αραβίας, επισημαίνει τη δραματική καταστροφή των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα, σε πάνω από το 50% των περιπτώσεων, και την ανασφάλεια που «καθιστά δύσκολες και μερικές φορές αδύνατες, τις μεταφορές». «Χωρίς ανακωχή μεταξύ των εμπόλεμων μερών, εσωτερικών και εξωτερικών, όλες οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις – αναφέρει κατά την συνέντευξή μας – θα παραμείνουν τουλάχιστον μερικώς παράλυτες».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 6 Δεκεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου